Model Bahçede Fındık Üretimi 5 Kat Arttı

Fındıkta verim ve kaliteyi arttırmak amacıyla son yıllarda yapılan çalışmalar olumlu sonuçlarını vermeyi başladı.

Özellikle Ordu’nun Ünye ilçesinin doğusunda kalan ve birinci bölge olarak nitelenen kesimde verim ve kalitede yaşanan ve son yılların ortalaması ile 100 kg’ın altına kadar inen fındıkta resmi ve özel kuruluşlar tarafından yapılan iyileştirme çalışmaları etkili oluyor.

Türk fındığının en büyük tüketicisi konumunda olup, ürün temininde kaliteyi ön plana alan Ferrero Fındık tarafından Model Bahçe sistemi ile 6 yıl önce üretici ile işbirliği yapılarak Değerli Tarım Uygulamaları adı altında hayata geçirilen çalışmalar da hem verim hem de kalite artışı yaşanıyor.

Trabzon’un Araklı ilçesine bağlı Yolgören mahallesinde Ömer Furtun’a ait model bahçede üreticilere yönelik etkinlik düzenlendi. Bahçe günü etkinliğine Araklı Kaymakamı Ömer Övünç Koşansu ile Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi ve üreticiler katıldılar. Katılımcılara kurulan istasyonlarda bilgiler aktarılırken, Ferrero Değerli Tarım Trabzon Bölge Müdürü Ozan Demiral tarafından da genel bilgiler verildi.

16 yıllık olan ve 27 ocağın yer aldığı bahçede 2 yıldan beri bilimsel çalışmalar yapıldığını belirten Ozan Demiral, dönümde 45 kg verim ve 43 randıman ile devraldıkları bahçede ilk yıl 145 kg verim ile 50 randımana ulaşıldığını, bu yıl ise 25 kg fındık ile 52 randımanın hedeflendiğini söyledi. Demiral ayrıca, verim ve kalitedeki artışın üreticilerin çabaları ile daha da artabileceğini sözlerine ekledi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber