KARADENİZDEN MALTA’YA BİLİM KÖPRÜSÜ

Sokak Ekonomisi Platformu Akdeniz’e uzanıyor.  Giresun, Gümüşhane, Toros ve İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörleri tarafından desteklenen ve Giresun Üniversitesi İİBF Dekanı Prof. Dr. Betül Karagöz Yerdelen ve Dr. Osman Sirkeci koordinatörlüğünde Malta Üniversitesi kampüsünde Malta’nın Başkenti Valetta’da 3. Demokrasi Sempozyumu ile birlikte 1. Küresel Sokak Ekonomisi ve Mikro Girişimcilik kongresi düzenleniyor.

Geridönüşüm İşçileri Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Göçer, Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, ÇEVDOSAN yönetim kurulu başkanı Adnan Akbaş, MESİAD meclis başkanı Bedrettin Gündeş ve AKROMFED Başkanı Ali Daylam ve akademisyenler ile STK temsilcileri sokak ekonomisi konusunda Türkiye'nin vizyonda anlatmak üzere Malta'ya gidiyo

2 Milyar Kişi Sokaklarda Çalışıyor

Bugün Türkiye'de 6 milyon kişinin geçimini çeşitli biçimlerde sokaklarda seyyar satıcılık, pazarcılık yaparak temin ettiği tahmin ediliyor.

Nüfusu 8 milyara yaklaşan dünyada ise 2 milyar kişi işsizlik ve yoksulluk sorununa çözüm olarak kendi başlarına oluşturdukları sokak ticareti ile geçimlerini temin etmeye çalışıyor.

Sokaklardan Milyarlar Milli Ekonomiye

Sokakların girişimcileri bir yandan dar gelirlinin ihtiyaçlarını ucuza karşılıyor, yoksulların karının doyuruyor ve her gün milyarlarca lirayı, doları kayıtdışı veya kayıtlı mütevazi kazançlarla piyasaya taşıyor.

Sokak Girişimciliği İşsize İş Yoksula Aş

Kayıt dışı ekonomi olarak adlandırılan bu sektör son yıllarda Dünya Bankası'nın, dünya çalışma örgütünün, Ekonomik kalkınma örgütünün ve birçok Sivil Toplum Kuruluşunun dikkatini çekmeye başladı.

Küresel Sokak Ekonomisi ve Mikro Girişimcilik

Giresun Üniversitesi öğretim üyesi Dr Osman Sirkeci tarafından 5 yıl önce başlatılan araştırmalar ve çalışmalar bugün Hindistan'dan Nijerya'ya, Malta’dan Nepal’e kadar yüzlerce sendikacıya, sokak çalışanları dernekleri başkanlarına, binlerce akademisyene  ulaşmayı başardı.

Sokaklar Sorun Değil Çözümdür

Malta devlet bakanı Dr. Jystina Caruan ev sahipliğinde birincisi Malta'da toplanacak olan Küresel Sokak Ekonomisi Kongresinde “sokaklarda huzur ve barış” yaklaşımıyla  sokak ekonomisi ele alınacak ve çözüm önerileri geliştirilecek.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

Avatar
kamuran elbeyoğlu 6 yıl önce

toplumun en fazla ötekileştirilen ve ötelenen grubu olan sokakta yaşayanlar ve sokaktan kazananlar nihayet hak ettiği değeri ve ilgiyi buluyor. Sokağın kentin diğer yarısıyla bütünleşmediği bir kentte ne sosyal ne de ekonomik bir düzenden söz edilebilir.



Günebakış Trabzon Haber