2. El Motorlu Araç Alım-Satımı Yapanlara Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunlu Oldu

Konuyla ilgili Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası’ndan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı:

“Odamız iştiraki olan ABİGEM Mesleki Yeterlilik Sınavı ile ilgili talepleri toplayıp iş birliği yapmış olduğu kuruluşlara bildirerek bölgemizde sınav açılmasını sağlamaktadır. ABİGEM’in mevcut durumda TOBB MEYBEM ile iş birliği protokolü bulunmaktadır.

İl Ticaret Müdürlükleri Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayan işlemlere Yetki Belgesi vermeyecektir. Noterler, Mesleki Yeterlilik Belgesi ibraz etmeyenlerin alım- satım işlemlerini kabul etmeyecektir. Belediyeler, Mesleki Yeterlilik Belgesi ibraz etmeyen işletmelere Ruhsat vermeyecektir.

Hâlihazırda ikinci el motorlu kara taşıtı alım satımı yapanlar veya bu sektöre yeni girecek girişimciler için; Firma Sahibi, Şube var ise şube müdürü, Pazarlama ve satış personelinden en az bir kişi Mesleki Yeterlilik Belgesi almak zorundadır. Firma sahipleri veya şube müdürleri Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Sorumlusu Seviye 5, Pazarlama/Satış Personeli ise Motorlu Kara Taşıtları Alım Satım Danışmanı Seviye 4 Belgesi almalıdır.

Mesleki Yeterlilik Belgesi alan işletmeler, motosiklet, otomobil, arazi taşıtı, otobüs, kamyonet, kamyon ve lastik tekerlekli traktör niteliğindeki kara taşıtlarının alım ve satımını yapacaktır.

Yetki belgesi, 5 yılda bir yenilenecektir. Aynı şekilde Mesleki Yeterlilik Belgeleri de 5 yılda bir yenilenecektir.

Yetki belgesi, ikinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmenin bulunduğu yerdeki il müdürlüğü tarafından verilecektir. Mesleki Yeterlilik Belgesi ise TOBB MEYBEM tarafından TOBB’a bağlı odalar aracılığı ile verilecektir. Yetki belgesi veya mesleki yeterlilik belgesi yerine geçen bir belge bulunmamaktadır.

Ayrıntılı Bilgi ve Sınav Başvurusu İçin,

Avrupa Birliği İş Geliştirme Merkezi (ABİGEM)

Tel: +90 462 323 2991 Adres:Pazarkapı Mah. Sahil Cad. No:103 TTSO binası Kat: 6 Ortahisar/TRABZON

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber