banner240
banner237
banner238

Akçaabat ta Fındıkta Hasat Eğitimlerine Devam Ediyor…

Akçaabat Ziraat Odası Başkanlığın 2018 Fındık sezonunu horonlu hasat etkinliği ile başlatmıştı. Hasat döneminin başlaması ile birlikte kırsal mahallelerde hasatta ve ürün depolamada dikkat edilmesi gerekenler konulu ilk eğitim Akdamar Mahallesinde düzenlenmişti.

Fındık Milli Bir Davadır İyi Bakım Kadar Depolama da Önemli

Tütüncüler Mahallesinde yapılan eğitimde çiftçilere hitap  eden Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU; Fındık bölgemiz için vazgeçilmez üründür fındığımız ülkemizin tarımsal ihracatında %15 lik paya sahip bu yüzden fındık üretimi milli bir davadır. Fındığı doğru budamak, gübreleme, ilaçlama çok önemli ama bukadar zahmetle yetiştirdiğiniz bir ürünü harman da ve depoda doğru depolamaz iseniz ürününüz değer kaybedecektir. Bu yüzden hasat dönemi boyunca talep eden tüm mahallelerimizde eğitim vermeye devam edeceğiz.

Fındığınızı Yerden Toplayın

   Akçaabat Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Alihan Hikmet BAYRAM çiftçilere fındık hasadında dikkat etmeleri gereken hususlar hakkında bilgiler aktarıldı. Bunlar;

Fındık hasadına fındık züruflarının olgunlaşıp dallar silkelendiğinde zürufların % 75 inin yere düştüğü zamanda yapılmalıdır. Vaktinden önce yapılan hasat, fındıkların harman yerinde buruşmasına, kalite ve randıman kayıplarına neden olmaktadırlar.

Hasat yaparken daldan değil de yerden toplamak gelecek yıl ki verimi direk etkileyeceği için önemlidir. Yere düşürülen fındıklar en fazla 3 gün yerde bekletilmelidir. Sık olan fındık bahçelerinde dalları da eğdiğimizde gelecek yıl çiçek ve sürgün olacak tomurcukların zarar görmesi kaçınılmaz olacaktır.

Harman yerinde bekletilen züruflu fındık yığınının kalınlığı 15 cm yi geçmemelidir. Patoz sonrası tane fındığı kuruturken yığın kalınlığı 5 cm civarında olmalıdır.  Fındığı harman yerine taşırken ve kurutma sonrası depolama yaparken muhakkak JÜT çuval kullanılmalıdır.

Jüt çuval ile depoladığımız fındık istif sayısı 5 i geçmemeli.  Depolama yeri serin, nem seviyesi düşük ve havadar yer olmasına dikkat etmeli ve fındık çuvalları direk yere temas etmemelidir.

Hasat sonrası fındık bitkisi, gelecek yıl için toprakta var olan bitki besin elementlerini alarak kış dönemine girecektir. Bu nedenle hasat sonrası gübreleme çok önemlidir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber