Asgari Ücrette '2 bin TL' Randevusu

Belli ki bu yıl işçiler ve emekliler enflasyon karşısında eriyen ücretlerini yerine koymak için sıkı bir pazarlığa girişecekler. Erken seçim öncesi vatandaşını küstürmek istemeyen Hükümet de epey terleyecek. Yıl sonuna yaklaşırken herkesin gözü kulağı asgari ücret zammına çevrilmiş durumda. 2 yıldır uygulanan tek tip asgari ücret uygulaması, ücret miktarını ilk aylara göre yüksek belirlenmiş olarak gösteriyor olsa da yıl içerisinde ne yazık ki önemli ölçüde kayıplar oluyor.

Toplanıyorlar

2016 öncesinde 6 ayda bir zamlanan asgari ücret, 2016 yılından itibaren yılda bir defa zam olacak ve tüm yıl boyunca kullanılacak şekilde kararlaştırıldı. Genel seçim öncesi en büyük kozlardan biri olan asgari ücret, 2015'i 1.000 TL ile kapatmış, 2016' da 1.300 TL olarak belirlenmişti. 2017 yılında 1.404 TL, 2018'de de yüzde 14.2'lik artışla 1.603 TL olarak hayatına devam ediyor.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) ile Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu (Türk-İş) başkanları bu hafta içerisinde bir araya gelerek asgari ücrette arttırılacak tutarın net 2 bin lira olarak kararlaştırılması ve bunun yeni yılı beklemeden uygulanmaya konulmasını talep edecekleri bildirildi. Yüksek enflasyon rakamları karşısında işçilerin ücretlerinin geçinmeleri açısından yeterli oranda olmadığını belirten DİSK ve Türk-İş yapılacak olan artışın mali yükümlülüklerinin işsizlik fonunda biriken tutardan da desteklenebileceğini aktardılar.

Açılış rakamı 2 bin lira

Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nda işçi temsilcisi konumunda bulunan Türk-İş komisyonda açılışın en düşük 2 bin TL üzerinden açılacağını aktardı. İşçilerin ortalama bir hayat standartlarında geçimlerini sağlayabilmeleri adına en düşük ücretin 2 bin 600 lira olması gerektiğini savunan Türk-İş bu yönde teklifini komisyonda da dile getirecek.

2 bin liralık net asgari ücret tutarına hükümet tarafından yeterli destek gelmesi halinde işveren temsilcisi Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu da sıcak bakıyor.

Ancak asgari ücret desteğine ilişkin hükümet kanadından yapılan henüz net bir açıklama da bulunmuyor. Aslında istenmesi planlanan 2 bin liralık asgari ücret son açıklanan verilere göre de son derece mütevazi duruyor. 1 kişinin aylık geçim maliyeti 1.949 liraya, 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 1.757 liraya yükselmiş durumda. Yoksulluk sınırı da 6 bin 77 lira olmuş. Son 12 aylık gıda enflasyonu yüzde 20'nin üzerinde. Bu rakamlarla nasıl durmasın ki?

Bulgaristan bile bizi geçti

Avrupa'da asgari ücretler euro para biriminden ödendiğinden haliyle ülkemizin para biriminden birkaç kat yüksek olmakta. Asgari ücret; Almanya'da 1.500 euro, İspanya'da 825 euro seviyesinde. İngiltere'de 1.250 pound. 1.603 TL'lik net asgari ücret kurlardaki artışla 228 euroya tekabül edince biz bir anda en geriye düştük. Asgari ücreti 260 euro ile en düşük olan Bulgaristan bile bizi geçti. Yılın ilk ayında cebine 1.603,12 TL karşılığı 425 dolar giren asgari ücretli çalışanın Ekim 2018 döneminde cebine 268 dolar giriyor. Arada oluşan 157 dolarlık fark döviz kuruna yenik düşmüş oldu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber