Malezya, Türk KOBİ’lerini bekliyor

TTSO - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ve Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası (TTSO) işbirliğiyle düzenlenen Malezya Tanıtım ve İş Fırsatları Günü etkinliğinde, Malezya ile karşılıklı ticaret ve işbirlikleri konusunda işadamlarına bilgi verildi.

Toplantıya TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, DEİK Türkiye – Malezya İş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan, Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) Direktörü Rosmizah Mat Jusoh, MATRADE Pazar Şefi Eyüp Ulusoy, DEİK görevlileri ve iş dünyası temsilcileri katıldı.

“EKONOMİNİN GELİŞMESİ İÇİN YURT DIŞINA AÇILIM ŞARTTIR”

Toplantının açılışında konuşan Başkan M. Suat Hacısalihoğlu, Malezya gibi her geçen gün büyüyen bir ekonomiyle işbirliği fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Amacımız erişebildiğimiz kadar yatırımcı ve ticaretle uğraşanları karşılıklı işbirliği içine sokmak ve ticaretimizi geliştirmektir. Ekonomik sıkıntı varsa karşılığında daha fazla çalışmak yurtdışıyla daha fazla irtibat kurmak gerekiyor. Ekonomik sıkıntılar böyle aşılabilir. Yoksa içeriye kapanarak bunlar olmuyor. Tayland ve Güney Kore büyükelçileri geçtiğimiz günlerde geldi, o bölgeyle ticaretin geliştirilmesi konusunda işbirliği talepleri var. Uzakdoğu bölgesinde daha fazla etkili olabilmemiz için çalışmalarımız bulunuyor” dedi.

“AMACIMIZ KOBİ’LERİ TETİKLEMEK”

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Türkiye – Malezya İş Konseyi Başkanı Süheyla Çebi Karahan, amaçlarının şehirlerdeki KOBİ’leri tetiklemek olduğunu belirterek, “Trabzon gibi gelişmiş şehirlerin esnaf ve işadamlarının da ihracata katılmasıyla ancak 500 milyar dolarlık ihracat hedefimize ulaşılabilir. 3 firma ihracata başlasa bizim için kardır. Önemli olan bu tür toplantılarla farkındalık yaratmak. Malezya son dönemlerde yılda 45 milyar dolar dış yatırım alan bir ülke. Yılda 200 bin kişilik istihdam yaratıyorlar” dedi.

“MALEZYA 625 MİLYON KİŞİLİK PAZARA GİRİLEBİLECEK ÖNEMLİ BİR KAPI”

Malezya – Türkiye İş Yapma Fırsatları konulu bir sunum gerçekleştiren Karahan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Malezya 32 milyon nüfuslu 13 eyaletten oluşan, güvenerek gidebileceğimiz ve mal alıp satabileceğimiz bir ülke. İyi bir bankacılık ve hukuk sistemi var. Halkın yüzde 100’ü İngilizce konuşabiliyor. THY’nin haftada 10 seferi var. 12 metrelik bir konteyner İstanbul’dan Kuala Lumpur Limanı’na 400 dolara gidiyor. Mesafe uzak diye gözünüzde büyütmeyin. Malezya Türk firmaları için Brunei, Endonezya, Filipinler, Kamboçya, Laos, Malezya, Myanmar, Singapur, Tayland, Vietnam’ın oluşturduğu ve yüzde 65’i Müslüman olan 625 milyon nüfusu barındıran ASEAN’a girilebilecek en önemli kapıdır. Malezya bize 3 milyar 138 milyon dolarlık satış yaparken, bizim satışımız 286 milyon dolarda kalmış. Makas çok açık. Malezya’dan bize 70 bin kişi seyahat etmiş son bir yılda, Türkiye’den Malezya’ya ise 12 bin kişi gitmiş. Daha çok gelip, fuara katılıp, daha çok ticaret yapmışlar. Eğer biz de Malezya’ya gidersek bu ticareti yapabiliriz.”

“İŞBİRLİĞİ YAPILACAK SEKTÖR SAYISI ÇOK FAZLA”

Karahan, Malezya’nın ihraç ürünleri arasında kauçuk ve kauçuktan üretilen mallar, palm oil, ham petrol, metal üretimleri, LNG ve petrol ürünlerinin ön plana çıktığını da vurgulayarak, “En çok ithal ettiği ürünler arasında ise optik ve bilimsel ürünler, işlenmiş gıda, elektrik – elektronik, petrol ürünleri, kimyasal ürünler ve kimyasallar, makine, alet ve parçaları, metal üretimleri, lojistik ekipmanları, demir ve çelik ürünleri. Helal Gıda Sertifikasyonu olan gıdalara talep çok fazla.  Özellikle süt ve süt ürünleri, zeytinyağı, fındık gibi gıda ürünleri satılabilir. Mücevher önemli bir pazar. Altını ve takıyı çok seviyor Malezyalılar. Bu konuda da çalışma yapılabilir. Bu yıl özellikle inşaatlarda kullanılan demir çubuk çok satıldı Malezya’ya. Ağır ve hafif raylı sistem inşaatında çok büyük ihaleler olacak ve her türlü inşaat malzemesine çok ihtiyaç duyacaklar. İnşaat sektörünün yanı sıra turizm, tarım ve hayvancılık, tekstil, sağlık, eğitim, savunma sanayi, havacılık ve işletme sektörü gibi alanlarda işbirliği yapılabilir” diye konuştu.

“SERBEST TİCARET ANLAŞMASININ KAPSAMI GENİŞLETİLECEK"

Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu (MATRADE) Direktörü Rosmizah Mat Jusoh ise, ülkesindeki iş fırsatlarıyla ilgili sunum gerçekleştirdi. Mat Jusoh, Türk müteşebbislerini Malezya’ya davet ettiklerini vurgulayarak, “İki ülke arasında Serbest Ticaret Anlaşması bulunuyor. Bunu Malezya tarafı iyi değerlendiriyor. Bu anlaşma yakın zamanda hizmet sektörünü de kapsayacak şekilde genişletilecek. Gümrük vergisi oranları birçok üründe yok denecek kadar az. Olanakları görmek için karşılıklı ziyaretler ve görüşmelerin sıklaştırılması gerekiyor” dedi.

TTSO Başkanı M. Suat Hacısalihoğlu, toplantı öncesi makamında kendisini ziyaret eden Süheyla Çebi Karahan ve Rosmizah Mat Jusoh’a günün anısına plaket takdim etti

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber