Trabzon Ticaret Borsası Başkanı Eyyüp Ergan'
1 Milyon 400 bin ton fındık bile üretebilecek bahçelere sahibiz."
Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi ile bahçelerdeki olumsuzlukların ortadan kaldırılması konusunda örnek çalışmalar yapan Trabzon Ticaret Borsası (TTB), bu çalışmaları devlet politikası ile kalıcı hale getirmek için çabalarını sürdürüyor.
TTB Başkanı Ergan, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba'nın, özellikle Ünye'nin doğusunda kalan ve fındıkta "ana üretim bölgesi" olarak adlandırılan kesimde verim düşmesinde en büyük etken olan bahçelerin bölünmüşlüğünü ortadan kaldırmak için dile getirdiği, "arazi toplulaştırması" söylemini hatırlattı. 
Bunun kendilerini heyecanlandırdığına vurgu yapan Ergan,"Yaklaşık 15 yıldan beri yaptığımız, özellikle de son 5 yılda yoğunlaştırıp Türkiye gündemine taşıdığımız fındığımızın verim ve kalite sorununa devletin de artık duyarsız kalmadığını ve emeklerimizin heba olmayacağını görmek sevindiricidir." dedi. Bu konuda sektörle ilgili tüm kesimlerin üzerlerine düşeni fazlasıyla yerine getirmek zorunda olduklarına da değinen Ergan şunları söyledi:
"Bu amaçla bir çalıştay yapıp tüm tarafları bir araya getirip, soruna nihai neşterin vurulması için hazırlık yapıyoruz. Bizim gayretimiz öncelikle ana üretim bölgesinde, özellikle de Trabzon'da verimi 100 kilonun altına inen fındıktaki bu olumsuz tabloyu ortadan kaldırmaktır. Arazi toplulaştırması da bu yönde atılacak en büyük adımdır."
TTB Başkanı Ergan, Trabzon'dan örnek vererek, "İlimizdeki fındık bahçesi 65 bin hektardır. Ama rekolte 50 bin tonu aşmamaktadır. Oysa Batı Karadeniz'de bir dekar alandan elde edilen fındık kolay kolay 200 kilogramın altına düşmüyor. Nedeni de bizdeki gibi bahçeler eski değil, yeni. Verimleri ve kaliteleri yüksek. Bu durumda batıda maliyet düşük, doğuda ister istemez yüksek oluyor." diye konuştu.
Eyyüp Ergan, Türkiye'nin 700 bin hektarlık bir fındık bahçesine sahip olduğunu, son 10 yılın ortalamasına göre ise bu alanlardan yılda 600 bin ton kabuklu fındık elde edildiğini belirterek, "Birim alanda ortalama verim demek ki 100 kg'ın altında. Oysa 700 bin hektar alandan, 200 kilogramdan 1 milyon 400 bin ton fındık elde edebilme imkanımız var. Bu gerçeği göz önünde bulundurarak içeride üretim, dışarıda pazar payımızı arttırmak için çalışmalar yapmalıyız. Bunun ilk şartı üretim alanlarına çeki düzen vermek ve toplulaştırmaktır." dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber