Başkan Çebi 200 Yıllık Tarihi Camiyi İnceledi.

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi, Turnalı mahallesinde bulunan 200 yıllık tarihi camiyi inceledi. Os Köyü, Trabzon’un Araklı ilçesine balı, bugünkü Araklı-Karadere-Bayburt kara yoluna 4 km mesafedeki Turnalı Köyü’nün eski adıdır. 1600 nüfuslu köyün, Araklı ilçe merkezine uzaklığı 24 km, Trabzon il merkezine uzaklığı 57 km’dir. Güneyinde bulunan Bayburt iline Dağ başı yolu üzerinden uzaklığı ise 140 km’dir. Yüz ölçümü yaklaşık olarak 2500 dönüm olan Os (Turnalı) Köyü, Pervane, Kestanelik, Taştepe köyleri ile komşudur.

Cami, bugünkü Turnalı Köyü’nün ortasında, hafif düz bir yerde bulunur. Os’lu Müderris Hacı Hasan Efendi tarafından, H.1257 (M.1842) yılında yaptırıldığı kabul edilir. 18 Harim giriş kapısı üzerinde, Os’lu Hacı Hasan Efendi için, Bayburtlu şair (1806-1877)’ye ait, dokuz beyitlik bir methiye kitabesi de bu bilgiyi dorular (Foto 5). Kelime-i Şahadet ile başlayan kitabenin tarihi 1257, kâtibi ise İsmail Efendi’dir. Metin içinde sekizinci beyitte de yine caminin 1257 (M.1842) senesinde imar edildiği kayıtlıdır.

Cami, üzerine kurulduğu arazinin hafif meyilli olması sebebiyle, yaklaşık 2-3 sıra halinde, doğal taşlardan yapılmış bir su basman duvarı üzerine, düzgün kesme taş malzemeden inşa edilmiştir. Kare planlı caminin dıştan 10,07 x 10,45 m ölçülerindeki beden duvarlarında, sondaki iki sıra olmak üzere, her üç taş sırasından sonra, 5 cm kalınlığında ahşap hatıllar kullanılmıştır.

Araklı Belediye Başkanı Recep Çebi tarihi camiyle ilgili olarak; ”Tarihi camimiz Kültür ve Turizm Bakanlığınca 700.000 TL harcanarak restore edildi. Oslu Müderris Hacı Hasan Efendininde türbesini ziyaret ederek dua okuduk. Caminin restorasyonunu sağlayan Kültür ve Turizm Bakanlığımıza, Vakıflar Bölge Müdürlüğümüze ve emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerine yer verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber