banner240
banner237
banner238

İBRE 1+1 DAİRELERE DÖNDÜ
Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nin değişmesi etkisini kısa sürede göstermeye başladı. Özellikle imar projelerinden kaldırılan stüdyo dairelerden sonra en küçük daire unvanını alan 1+1 dairelerin fiyatı yeni yönetmeliğin etkisiyle yüzde 3 ile yüzde 5 oranında arttı. Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, fiyat artışının önümüzdeki yıl etkisini daha fazla göstereceğini söyledi.
Ekim ayının başında yürürlüğe giren yeni imar yönetmeliği ile konutta dönüşüm fırtınası başladı. Metrekare ölçülerinde revizyonlar yapan ve daireleri yeniden şekillendiren yeni imar yönetmeliği, stüdyo olarak tanımlanan 1+0 daireleri hayatımızdan çıkarırken yeni tip konut projelerinde artık en küçük daire unvanını, minimum 28,50 metrekare olacak şekilde tasarlanacak 1+1 dairelere bıraktı. Ancak bu değişim yeni projelerde konut almak isteyenlerin de taleplerini değiştirdi. Gayrimenkul Danışmanı Gamze Özlü, ilk değişim işaretlerini Nisan ayında veren yeni yönetmeliğin son 5 ayda talepleri ve fiyatları artırdığına dikkat çekti. 1+0 dairelerin imar projelerinden kaldırılmasıyla küçük dairelere yatırım yapmak isteyenlerin 1+1 dairelere yöneldiğini belirten Özlü, bu durumun son 5 ayda fiyatları yüzde 3 ile yüzde 5 oranında yükselttiğinin gözlendiğini söyledi.
1+1 dairelerin fiyatlarında doping etkisi yarattı
Stüdyo dairelerin yeni imar planlarında yer alamayacak olmasının 1+1 daireleri alternatifsiz hale getirdiğini belirten Özlü, bu durumun fiyatlarda da ibreyi yukarı döndürdüğünü söyledi. Özlü “Hızlı kiralama ve satış özelliği olan stüdyo dairelerin yeni yönetmelikle kalkması 1+1 dairelerin fiyatlarında doping etkisi yaratmış oldu. Özellikle yatırımcıların ve ev sahibi olmak isteyen dar gelirlilerin yeni konut projelerinde gözdesi olan 1+1 dairelerde yaşanan talep büyük bir ivme kazandı. Talep artışı fiyatları da bu yönde etkiledi. Bu etki kendisini, yeni imar planının ilk işaretlerini verdiği Nisan ayından bu yana göstermeye başladı ve o günden bu güne fiyatlarda yüzde 3 ile yüzde 5 oranında bir artış yaşandı. Özellikle Anadolu yakasında Kurtköy-Pendik hattındaki yeni projelerde bu hareketlilik söz konusu. Ancak gayrimenkul satışlarında bu artış özellikle önümüzdeki yılda kendini daha çok hissettireceğe benziyor.” dedi.
Yatırım için yarını beklemek geç olabilir
Fiyat artışından etkilenmeyen bölgelerin de olduğunu belirten Gamze Özlü, yatırımcılara şu uyarılarda bulundu: “Yaşanan gelişmeler de göz önüne alındığında günümüzün en karlı yatırımı olan gayrimenkul her geçen gün değer kazanmaya devam ediyor. Özellikle Anadolu Yakası’nın pek çok noktasında cazip fırsatlar var. Bu nedenle yatırım yapmak isteyenler için bugünün yarından daha karlı olduğunu söyleyebilirim.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber