KAYA BAKANA SORDU

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.Ahmet KAYA

Trabzon Milletvekili

Karadeniz kıyılarımızda yer kazanmak amacıyla yapılan ve bitmek bilmeyen deniz dolgularından biri de Trabzon Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ortaklığında Gülcemal Projesi kapsamında Ortahisar ilçemizin Beşirli-Toklu sahilinde yapılmaktadır.

Elbette deniz kıyılarında halkın gezebileceği, dinlenip eğlenebileceği, denizle buluşacağı alanlar için düzenleme çalışmaları gereklidir ve yapılmalıdır.

Ancak bu çalışmalar akla, bilime, yasa ve yönetmeliklere uygun olmalı; rant elde etmek amacıyla bilinen mühendislik uygulamalarından uzak ve doğanın dengesini bozacak şekilde olmamalıdır.

Trabzon'da, Büyükşehir Belediyesi ve TOKİ ortaklığıyla yapılan Gülcemal Projesi ile ilgili olarak alanlarında uzman kişi ve kurumlarca yapılan tespitlerde “hafriyat toprağı inşaat ve yıkıntı atıkları kontrolü yönetmeliğinin 13, 14 ve 26. Maddelerine aykırı işlemlerin yapıldığı belirtilmiştir.

Başta Ziraat Mühendisleri Odası ve İnşaat Mühendisleri Odası olmak üzere birçok sivil toplum örgütü, deniz dolgusunun su emme ve çözünme değerleri düşük olan, kati surette kirletici madde içermeyen ve deniz suyunda çözülmeyen malzemeler kullanarak yapılması gerektiğini, verimli tarım topraklarının dolgu malzemesinde kullanılmak sureti ile heba edildiğini ve en önemlisi de mühendislik açıdan deniz dolgusu için uygun olmayan malzeme kullanımının ileride çökmelere ve telafisi mümkün olmayan zararlara yol açabileceği şeklinde ciddi uyarılarda bulunmuştur.  

Buna göre;

1. Gülcemal Projesi kapsamında gerçekleştirilen dolgu çalışması “HAFRİYAT TOPRAĞI, İNŞAAT VE YIKINTI ATIKLARININ KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ” 13,14 ve 26. Maddelerine uygun olarak mı yapılmaktadır? Bakanlığınız bu konuda gerekli kontrol ve denetimleri sağlamış mıdır?

2. Gülcemal Projesi başta olmak üzere bölgedeki deniz dolgusu projeleri bakanlığınızca denetlenmekte midir? Denetimlerinizde tarım topraklarının dolgu malzemesi olarak kullanımına rastlandı ise ne gibi önlemler alınmış, yaptırımlar uygulanmıştır?

3. Beşirli-Toklu sahilimizde yapılmakta olan deniz dolgusu ile ilgili uzman kişilerin iddialarını değerlendirerek bölgede bir inceleme yapılması düşünülmekte midir? Yapacağınız inceleme sonuçlarını kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber