saadet partisi il başkanı ASGARİ ÜCRET
2017 yılını geride bıraktığımız şu günlerde, 2018 yılına ait her kesimden insanların farklı beklentileri olduğu bir takvim yılı değişikliğini yaşayacağız. 2018 yılına insanlar kendi kültür ve inançlarına dayanan çeşitli anlamlar yüklemektedir, ancak bu gün bu konuyu incelemeyeceğiz. Bizim burada sizlerin aracılığı ile Trabzon kamuoyuna iletmek istediğimiz mesaj, 2018 yılı Bütçesi ve Asgari Ücret konusu olacaktır.
Her takvim yılında olduğu gibi 2017 yılında da 2018 yılı bütçesi mecliste görüşülerek yürürlüğe girmiş bulunuyor. 2018 yılı bütçesinde öne çıkan bazı rakamları hatırlatarak, ülke insanı olarak geleceğimiz hakkında bir kanaat belirtmek istiyorum.
15 yılıdır iktidarda bulunan AKP hükümeti büyük bir marifet olarak IMF’ye borcumuzun kalmadığını her fırsatta dile getiriyor. Yine hükümetin ilgili bakanları da buna benzer ifadeler kullanarak “ borç alan ülke konumundan borç veren ülke konumuna geçtik” diyorlar.
Diyorlar da, o zaman sormazlar mı adama, bu 2018 bütçesinde faiz için ayrılan ödeme kalemi neden 71,7 milyar lira? Demezler mi faizi 71,7 milyar lira olan borcun asıl parası ne kadardır diye? Hani borcumuz yoktu, hani borç veren ülke olmuştuk. Borcumuz yoksa bu faiz ödemesi kalemi kime verilecek? Ekranlarda kükrediğin küresel güçlere mi yoksa içerideki rantiyecilere mi?
2018 yılı bütçesinde sağlık harcamalarına, ulaşıma, eğitime ve diğer kalemlere yanı toplamda yatırıma ayrılan pay 68.8 milyar lira yani 80milyon vatan evladına ayrılan sadece 68,8 milyar lira, ne kadar ana borcun olduğu belli olmayan paranın faizine ayrılan pay ise 71,7 milyar lira.
Rakamsal veriler bu kadar aleni ve resmi olduğu halde her şey çok güzel gidiyormuş gibi bir hava estirilmeye çalışılmasını hükümet açısından bir noktaya kadar anlayabiliriz, ama bu yalana vatandaşı da inandırmaya çalışmak, muhataplarınızı aptal yerine koymaya çalışmak değil midir? Yeter bu milletin bütün ayarlarını bozdunuz bari akıl sağlığını bozmayın. El insaf.
Kıymetli Trabzonlular
Şimdi bir hükümet düşünün ki, faize ve rantiyeye sadece bütçe kaleminden 71,7 milyar lira yılda para versin, sonra da açlık sınırının(1567 lira Türk-İş) altında belirlediği 1400 liralık asgari ücretliden fedakârlık beklesin. Bu durumun akılla, vicdanla izah edilir bir yanı var mıdır?
Sayın cumhurbaşkanı gittiği her yerde, yaptığı konuşmalarında, her evli çiftin en az üç çocuk yapması tavsiyesinde bulunuyor. Ne güzel. Tamam, sayın cumhurbaşkanımız, sizin tavsiyenize uyduk ve üç çocuk yaptık diyelim. Birde anne baba, etti sana beş kişilik bir aile. İşte bu temsilde gösterdiğimiz aile olsun bu beş kişilik aile.
Şimdi bu aile 600 lira kira verecek, günde üç öğün ve her bir aile ferdi bir simit yemek şartıyla, her öğün simit yese ayda 450 lirada yeme işine ayırdığımızı varsayalım. Eee, bu ailenin telefon, elektrik, su ve ısınma ihtiyacına da en az 300 lira harcadığını varsayalım, her gün, günde üç öğün simit yemekten midesi bozulacağından, ayda 50 lira da ilaç parası harcarsa asgari ücret olarak aldığı 1400 lira bitti. Daha üzerine giyecek bir tişört bile alamadan, daha tatil yapamadan ve diğer ihtiyaçlarını karşılayamadan aylık maaşı bitmiş oldu.
Sormak gerekmez mi, bu aile daha ne kadar ve nereden fedakârlık yapacak?
İnsanlığa sığmayan bu asgari ücret uygulamasından bir an evvel dönülmesi icap etmektedir. İnsanlık onuru ve haysiyetine yakışır bir hayat sürmek bu aziz vatanın evlatlarının en tabii hakkıdır.
Hatırlatmak isterim ki 1996-1997 Refah-Yol Hükümeti zamanında, 11 aylık bir hükümetten bahsediyoruz. Asgari ücret komisyonu, başbakan Necmettin Erbakan başkanlığında iki kez toplanmış ve her seferinde % 100 olmak üzere toplamda asgari ücrete % 200 zam yapılmıştır. Bu artışı bugünkü rakamlarla hesaplarsak asgari ücret 1400 lira iken 4200 liraya ulaşmış demektir.
11 aylık bir koalisyon hükümeti asgari ücretle ilgili bu denli muazzam bir artışı yapabilmekte iken, 15 yıldır tek başına hükümet olan “istikrar abidesi” AKP hükümeti neden vatandaşımızı açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm ediyor? Açlık sınırının altında yaşayan insandan ne fedakârlığı bekliyor? İllaki birileri fedakârlık yapacaksa, ülkenin kaynaklarını israf edenler çar çur edenler fedakârlık yapsın, illaki birileri fedakârlık yapacaksa devlete para satarak dolar milyarderi olanlar fedakârlık yapsın. Gözünüzü asgari ücretliye dikmeyin! Yeter artık, bıçak kemiğe dayanmıştır.
Kıymetli Basın Mensupları
Malumunuz bugün asgari ücret komisyonu toplanarak 2018 yılında uygulanacak asgari ücreti belirleyecek. İktidara buradan seslenmek istiyorum. 2018 yılında yürürlükte olacak olan asgari ücreti belirlerken hiç olmazsa açlık sınırının üzerinde bir rakam belirleyin. Allah’ın bize bolca verdiği ülke zenginliğini, faize ve rantiyeciye değil, adil gelir dağılımı ve sosyal devlet anlayışı ile insanımıza aktarın.
Maksadımızın asgari ücret üzerinden iktidarı eleştirmek olmadığını bir kez daha belirtmek istiyorum. Bizim gayemiz, bu ülkenin zenginliğini yine bu ülke insanı adil ve hakça bir paylaşım ile kullansın.
Cevat KURT
Saadet Partisi
Trabzon İl Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber