Suriye'nin Düşürdüğü Rus Uçağı, KKTC'de Büyük Panik Yarattı

Suriye savunma sisteminden fırlatılan füzenin, Rus askeri uçağını düşürmesi sırasında çıkan patlama sesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) de duyuldu.

PATLAMA SESİ KKTC'DE PANİĞE NEDEN OLDU

Rusya'ya ait İl-20 model, 15 kişilik askeri mürettebat taşıyan uçak, Suriye tarafından düşürüldü. Uçakta kurtulan olmadığı bildirildi. Diğer taraftan, Suriye savunma sisteminden fırlatılan füzenin, Rus askeri uçağını düşürmesi sırasında çıkan patlama sesi, KKTC'nin Gazimağusa ve İskele kentlerinde de duyuldu. Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, patlama sesiyle kentte kısa süreli panik yaşandığını bildirdi.

Rus Uçağı Vurulurken, Patlama KKTC'de de Duyuldu
"ENDİŞE DOLU ANLAR YAŞANDI"

KKTC medyası da olayla ilgili olarak, "Patlama sesi nedeniyle endişe dolu anlar yaşandı" yorumuna yer verdi.

SALDIRI, ERDOĞAN-PUTIN ZİRVESİNİN ARDINDAN GELDİ

Rusya desteğiyle rejim güçlerinin kırsal bölgeleri hedef almasıyla gözler 4 milyon kişinin yaşadığı İdlib'e çevrildi. İdlib'de havadan ve karadan yapılan saldırıların engellenmesine yönelik diplomatik atak başlatılırken, binlerce insan ise bombardımanlardan evlerinden göç ederek kaçmak zorunda kaldı. Olası bir askeri harekatın İdlib'de yaşayan 4 milyon insanı tehdit ettiği için katliama dönüşeceği vurgusu yapılarak, rejimin saldırılarının durdurulması istendi.

Rus Uçağı Vurulurken, Patlama KKTC'de de Duyuldu
Tüm bunlar yaşanırken dün öğleden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında İdlib görüşmesi yapıldı. İdlib'de operasyonun durdurulması ve sivillerin güvenliğinin sağlanmasını hedefleyen görüşmelerde alınan kararlar imzalanan mutabakat zaptı ile kayıt altına alındı. İdlib'de yaşayan sivilleri sevindiren ve yıllardır iç savaşla boğuşan ülkenin birçok bölgesinde olumlu olarak yorumlanan Türkiye- Rusya görüşmesinden saatler sonra Suriye'nin Akdeniz kıyısındaki Lazkiye ve Humus kentlerinde birbiri ardına patlamalar meydana geldi. Yapılan araştırmada patlamaların rejimin askeri üslerinde meydana geldiği anlaşıldı ve NATO ülkeleri ile İsrail tarafından havadan ve denizden yapıldığı belirlendi. Rejimin askeri üslerinin; Akdeniz'de konuşlu NATO üyesi ABD ve Fransa'ya ait donanma gemilerindeki bataryalar ve İsrail uçakları tarafından havadan vurulduğu öne sürüldü. Yaşanan hareketlilik sırasında bölgedeki Rus üslerinde teyakkuz durumuna geçilirken, rejim güçleri de saldırılara karşın hava savunma sistemlerini aktif duruma geçirdi. Rejim kaynaklar bazı saldırıların da hava savunma sistemiyle vurularak etkisiz hale getirildiğini bildirdi.

Rus Uçağı Vurulurken, Patlama KKTC'de de Duyuldu
FRANSA: OLAYDA HERHANGİ BİR MÜDAHALEMİZ YOK

Fransa Savunma Bakanlığı, dün gece radardan kaybolan Rus uçağının Fransız Auvergne fırkateyninden açılan ateşin hedefi olduğu iddialarını yalanladı. Fransa Savunma Bakanlığı Sözcüsü Albay Patrik Steiger, iddialarla ilgili gazetecilere yaptığı açıklamada, "Fransa'nın olayda herhangi bir müdahalesi bulunmadığını" söyledi.

RUSYA: UÇAĞIMIZI SURİYE DÜŞÜRDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Moskova'da gazetecilere yaptığı açıklamada, içerisinde 15 asker bulunan ve dün Akdeniz üzerinde radardan kaybolan Rus İl-20 askeri uçağının Suriye'ye ait S-200 hava savunma sistemi tarafından düşürüldüğünü söyledi.

RUSYA, İSRAİL'İ SUÇLADI

İsrail'in Suriye'ye yönelik gerçekleştirdiği hava saldırısı nedeniyle uçağın düşürüldüğüne işaret eden Konaşenkov, "İsrail'in sorumsuz davranışları nedeniyle 15 Rus askeri hayatını kaybetti. Söz konusu durum Rusya-İsrail ortaklığının ruhunu kesinlikle yansıtmıyor." dedi.

KREMLİN'DEN AÇIKLAMA

Kremlin'den yapılan açıklamada; "Rus uçağının düşürülmesi endişe verici, durum değerlendiriliyor." açıklamasında bulunuldu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber