banner240
banner237
banner238

“TRABZON OKUYOR” PROJESİ BAŞLADI

Trabzon Büyükşehir Belediyesi, Karadeniz Teknik Üniversitesi ve Trabzon Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün iş birliğinde yürütülen; edebiyat, tarih, felsefe, psikoloji ve sosyoloji gibi alanlarda önceden belirlenen yazarların kitaplarının okunmasını, yazar hakkındaki düşüncelerin ve kitapların yorum ve etüdünün, Trabzon’un tarihi/turistik yerlerinde, moderatörler eşliğinde, söyleşi havasında yapılmasını ve metinle işbirliğine giderek onu anlayan, yaratma sürecine de katkıda bulunan, okuma eylemi sırasında edilgen olmayan, yapıtla diyaloga geçerek boşlukları dolduran, metni yeniden yapılandıran, anlatıcıdan/ yazardan aldığı mesajın şifresini çözebilen; dilsel ve anlamsal sapmaları bağlama göre gerçekleştirebilen üst/örnek okur/lar oluşturmayı amaçlayan projenin ilk oturumu, Türk Edebiyatının usta kalemi Ahmet Hamdi Tanpınar’ın ölümsüz eseri “Saatleri Ayarlama Enstitüsü” ile Atatürk Köşkü’nde kitapseverlerle gerçekleştirildi.
        Moderatörlüğünü ve genel yürütücülüğünü Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ülkü ELİUZ ile Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Büro görevlisi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmeni Ali Kemal MUTLU’nun üstlendiği projede ilk oturuma Karadeniz Teknik Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Zeki ÇIRAKLI da konuk moderatör olarak eşlik etti. Söyleşide ayrıca Arş. Gör. Dr. Gülşah Kopuzoğlu Şişman, Yüksek Lisans Öğrencileri Sefa Yeşilyurt, Sümeyye Yazıcı ve Büşra Gökçe Yüce, ikinci grup moderatörleri oluşturdu.
        Açılış konuşmasına, Trabzon Büyükşehir Belediyesine ve Ortahisar İlçe Milli Eğitim Müdürü Şükür KÖSE’ye katkılarından dolayı teşekkür ederek başlayan Prof. Dr. Ülkü ELİUZ, nitelikli kitap okuyuculuğunun önemine ve gerekliliğine işaret ederek, ”İyi okuyucu olmak, okuduğumuz kitabı çok yönlü anlayıp, analiz edip, çıkarımlarda bulunmak ve yeni yargılar, sonuçlar, eleştiriler ortaya koymakla ilgilidir. Projemiz, kültür hayatımızda hep var olan okuma merkezli bilinçlenmelerin bir izdüşümüdür.” dedi.
       Samimi bir havada başlayan söyleşide “Saatleri Ayarlama Enstitüsü”; derin okuma, anlama, değerlendirme ve tartışma teknikleriyle ele alındı. Öğrencilerin kitap değerlendirmelerinde gösterdiği performans ise tüm katılımcıları mutlu etti.  
        Tamamıyla gönüllük esasına bağlı olan ve ilginin yoğun olduğu görülen ilk söyleşiye, Trabzon Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Mustafa AKKAYA, Kültür ve Sosyal İşler Daire Başkanı Zekeriya ERTÜRK, Destek Hizmetleri Daire Başkanı Muhammet Ali ALTUNTAŞ, Kültür Sanat Şube Müdürü Cemil UZUN, Ortahisar İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Süleyman ADIGÜZEL, çok sayıda akademisyen, yüksek lisans ve lisans öğrencisi, farklı okullardan öğretmen, öğrenci ve kitapsever vatandaşlar katıldı.
       Proje kapsamında, her ayın üçüncü haftasına denk gelen cuma günü, saat 14.00’te, sırasıyla Rasim ÖZDENÖREN’in “Hastalar ve Işıklar”, Sezai KARAKOÇ’un “Hızırla Kırk Saat”, Cemil MERİÇ’in “Mağaradakiler”, Feridun EMECEN’in “Osmanlı Padişahları”, Kemal Tahir’in “Devlet Ana” ve Hasan Ali TOPTAŞ’ın “ Geçmiş Şimdi Gelecek” isimli eserleri okunacak ve söyleşileri sırasıyla Kanuni Evi, Ayasofya Müzesi, Ganita, Kanuni Evi, Atatürk Köşkü, Zağanos Vadisi’nde yapılacak. Üç yılı şimdiden planlanan ve nitelikli okuyucu kitlesi oluşturmayı hedefleyen projenin aynı zamanda Trabzon’un tarihi/ turistik yerlerinin tanıtımı için de önemli bir vasıta olması bekleniyor.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber