banner240
banner237
banner238

TRABZON VALİLİĞİ

“Büyük kurtuluş mücadelesinin başarıyla neticelenip, Cumhuriyetin ilanı ile taçlandırılmasından sonra, ‘Sonbahar Gezisi’ adıyla Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1924 yılında yaptığı büyük yurt gezisindeki en önemli duraklardan biri olan Trabzon, 94 yıl önce Büyük Önder’in teşrifleriyle onurlanmış ve bugün de bu mutluluğu gencinden yaşlısına sinesinde gururla taşımaktadır. 

15 Eylül 1924 tarihinde şehre ilk kez ayak basan Gazi, tüm Trabzonlular tarafından büyük bir coşku ve sevgiyle karşılanmış, buna mukabil olarak kendisi de: ‘Hemen bütün Trabzon halkını yekpare bir samimiyet kitlesi halinde gördüm. Kadınların, çocukların, ihtiyarların gözlerinde yaş gördüm. Bu ne yüksek bir duygu, bu ne şefkat, bu ne yüksek asalettir.’ sözleriyle Trabzon halkına teşekkürlerini sunmuştur.

Trabzon’umuzun, Atatürk’e olan muhabbetinin bir nişanesi olarak kendisinin kullanımına tahsis ettiği Köşk; yerli, yabancı şehre gelen tüm misafirlerin mutlaka ziyaret ettikleri bir lokasyon haline gelmiştir. Gazi, 1930 ve 1937 tarihlerindeki ziyaretlerinde de bu köşkü kullanmış, devletin iş ve işlemleri ile ilgili önemli kararları burada almış ve vasiyetini burada yazmıştır.   

‘Samsun’a ayak bastığım zaman bana kalp gücü veren vatandaşlarımın ilk sırasında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım.’ övgüsünün mazharı olan Trabzon, buradan aldığı güçle daha çok üretmeye ve çalışmaya devam etmektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle Cumhuriyet’imizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 94 yıl önce şehrimizi ilk defa teşrif etmelerinin yıl dönümü vesilesiyle aziz ruhunu saygı, şükran ve rahmetle yâd ediyorum.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber