Aida Begić Bırakma Beni filmi ile Çin'den ödülle döndü
8 mülteci çocuğun hayatını anlatan ‘Bırakma Beni’ filmi ile 54. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde prömiyerini yapan ödüllü yönetmen Aida Begić, geçtiğimiz günlerde Pingyoa Uluslararası Film Festivali (PYIFF)’nde görücüye çıktı ve ‘İzleyici Tercihi – Popüler Ödüller’ kategorisinde ‘en iyi film’ ödülüne layık görüldü. Boğaziçi Film Festivali’nde galası yapılacak olan filmin yönetmeni Begic aynı zamanda uluslararası uzun metraj film kategorisinin jüri başkanı. Türkiye’de geçen bu hikaye ile yönetmenin hedefinde Dubai, Cannes, Berlin ve Venedik film festivalleri var
Daha önce Unutma Beni İstanbul filminin çekimleri için Türkiye’yi seçen yönetmen Aida Begic “Bu yıl da Bırakma Beni filmi ile tekrar Türkiye’deyim. Burası benim evim gibi oldu ve hiç yabancılık çekmiyorum. Sık sık Türkiye’ye geliyorum.” diyerek bu coğrafya ile kurduğu bağı özetledi. ‘Beni Bırakma’ filminde iki yıl süren ön hazırlık ve 13 farklı ülke vatandaşı ekip ile Suriyeli sekiz mülteci çocuğun hayatından kesitleri beyaz perdeye aktaran Aida Begic, sanatın birleştirici ve köprü kurucu yönünü vurguladı.
Çin’de izleyicinin tercihiyle oluşturulan ‘Popüler Ödüller’ kategorisinde en iyi film: Bırakma Beni
Bırakma Beni, Uluslararası Antalya Film Festivali’nde açılış filmi olarak gösterilmiş ve büyük beğeni toplamıştı.28 Ekim – 4 Kasım 2017 tarihleri arasında düzenlenen Pingyoa Uluslararası Film Festivali (PYIFF)’de popüler ödüller kategorisinde seyirci tarafından ‘en iyi film’ ödülüne layık görülen “Beni Bırakma” filmi için yönetmen Aida Begić’in hedefinde Dubai, Cannes, Berlin ve Venedik film festivalleri var. Bunula birlikte, daha ilk gösterimiyle birlikte BBC, TRT World, El Jazeeragibi uluslararası kanal ve yayınlarda kendini göstermeyi başaran ‘Bırakma Beni’ uluslararası arenada ilgiyle kendinden söz ettirmeyi başarıyor.
Beşir Derneği’nin yürüttüğü kapsamlı bir proje olan ‘Yetim Projesi’ çerçevesinde çekilen filmin başarısını “çocukların dünyası üzerine kurulu bir film. Sadece onların dünyasını ve bakış açılarını yansıtıyor. Bu nedenle film sadece dram değil, her durumda umut ve sevginin çocuklar tarafından nasıl yeşertildiğinin bir yansıması” diyerek özetleyen Begic, filmin vizyona girmesiyle birlikte seyirciden de tam not alacağından emin.Uluslararası toplum tarafından görülmeyen ve/veya görmezden gelinen önemli bir konu hakkında farkındalık yaratmayı hedefleyen filmin geliri Beşir Derneği aracılığıyla yetim çocuklar yararına kullanılacak.
Aida Begić Hakkında:
Saraybosna’da doğan yönetmen ve senarist Aida Begić, Saraybosna Sahne Sanatları Akademisi multimedya yönetmenliği bölümünden mezun oldu. Mezuniyet filmi “İlk Ölüm Tecrübesi” (Prvosmrtnoiskustvo) 2001 yılında Cinefondation resmi seleksyonu çerçevesinde Cannes Film Festivali’nde gösterildi ve ardından pek çok ödle layık görüldü. İlk uzun metrajlı filmi “Kar” (Snijeg) ile Cannes Film Festivali’nde Eleştiri Haftası programının Grand Prix ödülünü kazandı. Cannes tecrübesinden sonra dünya çapında da pek çok ödülün sahibi oldu. Kar, Avrupa Film Akademisi’nde Discovery dalında yılın keşfi olarak aday gösterildi.
2010 yılında İstanbul, Beni Unutma adlı antolojik çalışmanın bir parçası olarak Otel(o) isimli kısa filmin senaryosunu yazarak yönetmenliğini yaptı. Aynı yıl dünyaca meşhur olan Phaidonyayınevi’nin yayınladığı Take 100 tarafından dünyada gelecekte vadeden yüz yönetmenden biri ilan edildi. İkinci uzun metrajlı filmi olan “Çocuklar’ın” (Djeca) prömiyer gösterimi Cannes Film Festivali’nde yapıldı. Festivalde Un CertainRegard resmi seleksyonunda jüri özel ödülünü aldı. Special Screening programı çerçevesinde 2014 Cannes Film Festivali’nin resmi seleksyonu içerisinde ilk gösterimi yapılan film antolojisi “Saraybosna Köprüleri’nin” (MostoviSarajeva) bir parçası olan Album adlı kısa filmin senaristi ve yönetmenliğini yaptı. “Yüz bin dolarlık ev’’ (Kuća od 100 miliona dolara) adlı uzun metrajlı belgesel filmin yapımcılığını üstlendi. Sarajevo, Cannes, Pesaro gibi önemli film festivallerinde ödüller alan Begiç, halen Saraybosna Üniversitesi Sahne Sanatları Akademisi’nde lisans ve yüksek lisans programlarında ders vermekte, aynı zamanda Yönetmenlik Bölümü’nün başkanlığını yürütmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber