banner240
banner237
banner238

CHP'li Pekşen: Erdoğan yargısı dönemi başlayacak
CHP’li Pekşen, “AKP, çıkarmayı planladığıyeni KHK ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu üyeliklerini daimi hale getirmeyi planlıyor. Üstelik bu daimi üyeler saray tarafından atanacak.Bu uygulamayla birlikte yargının bağımsızlığı ortadan kalkacak ve yargı tam anlamıyla Erdoğan yargısı olacaktır.” dedi. 
CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen Danıştay ve Yargıtay’a yeni atamalar yapılması ve Ceza Genel Kurulu üyeliklerinin daimi hale getirilmesihakkında basın açıklaması yaptı.
AKP’nin devletin bütün kurumsal işleyişini çökerttiğini söyleyen Pekşen “Devletin bütün kurumlarını yıkan AKP’nin sıradaki hedefi adalettir. Sırada adalet var. Çünkü AKP’nin kendi ihtiyacı olmadığı sürece adaletle işi yok. Hazırlıklar tamam, artık hiç kimse Yargıtay ve Danıştay’dan adalet beklemesin. Ceza Genel Kurulu üyelerinin daimi üye olduğu, 100 üyenin KHK ile Saray tarafından atandığı bir yargı Türkiye’nin tam olarak karanlığa gömülmesidir.” ifadelerini kullandı. 
AKP’nin yeni bir KHK çıkarmaya hazırlandığını ve böylece yargıyı yeniden dizayn ederek tamamen Saraya bağlamayı amaçladığını belirten Pekşen, “Bu KHK ile Yargıtay Ceza Genel Kurulu üyelikleri daimi üyelik haline getirilecek. Yapılması planlanan düzenleme ile genel kurullarda üyelerin, sürekli ve daire üyesi olmaksızın görev yapmaları öngörülüyor. Ceza Genel Kurulu üyeleri yalnızca bu görevi yapacaklar. Yani Ceza Genel Kurul üyeleri atanacak ve her zaman aynı kişiler olacak. Üstelik bu daimi üyeler Saray tarafından atanacak. Böylece yargının bağımsızlığı tamamen ortadan kalkarak yüksek yargı doğrudan Saraya bağlanacak.” dedi.
Yüksek yargı atamaları meclisten kaçırılıyor
Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit’in Yargıtay üyelerinin sayısının artırılması gerektiği yönündeki açıklamasını hatırlatan Pekşen şöyle devam etti: “AKP bir yandan Yargıtay Ceza Kurulu’nu tamamen kendine bağlamanın çalışmasını yaparken diğer yandan da Yargıtay ve Danıştay’a yeni üyeler atayarak buraları da tamamen ele geçirmeye çalışmaktadır.Yüksek Yargı’nın üye sayılarıyasalarla belirlenmiştir. Kanun gereğince Yargıtay’ın üye sayısı216, Danıştay’ın üye sayısı ise 90 olarak belirlenmiştir. Ancak son günlerde kamuoyuna yansıyan açıklamalarda Yargıtay’a 100 Danıştay’a ise 26 yeni hakim atamasının KHK ile yapılacağı ve bu üyeliklerle ilgili yeni dairelerin kurulacağı yer almaktadır.KHK ile atama yapılması bu atamaları TBMM denetiminden kaçırmaktır. Bu tam anlamıyla yargıyı saraya bağlama hamlesidir.”
İçerde başka dışarda başka konuşuyorlar
“Sayın Cirit son yıllarda iş yükünün arttığını, bu nedenle Yargıtayüyelerinin sayısının arttırılması gerektiğini söylemektedir.Yargıtay’da iş yükününyüzde 70 Danıştay’da ise yüzde 76 azaldığı için iki dairenin, Yargıtay 6. ve 18. Hukuk Dairelerinin kapanma noktasına geldiği bir durumda yeni üye ataması isteyerek üye sayısını artırmanın gerekçesi nedir bunu bütün kamuoyu gibi biz de bilmek isteriz.Yargıtay’da 2 daire dosya yokluğu sebebiyle tümüyle işlevsizleştirildi. Bu dairelerde görev yapan yargıçlar hak mağduriyetine uğradıklarını iddia ederek Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne başvuruda bulundular ve hak ihlallerini tespit edilmesini talep ettiler. Adalet Bakanlığı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’negönderdiği savunmasında, Türkiye’nin üçlü yargı sistemine geçtiğini,Yargıtay ve Danıştay’ın asli görevleri olan içtihat mahkemesi olarak görev yapacağını bu sebeple yüksek yargıda bu kadar yargıca ihtiyaç kalmadığını, Yargıtay ve Danıştay üyeliklerini bu sebeple azalttığını söyleyeceksin ama şimdi de iş yükü çok bahanesiyle üstelikte KHK ile yandaşları yüksek yargıya doldurmaya kalkacaksın. Bu durumun yargıyı dalavere çevirerek Saray’a bağlama gayreti olduğu çok açık bir şekilde ortadadır.”
Atamalar parti yargısı oluşturma çabasıdır
Bakanlığın AİHM’ye kadro dağılımının objektif ve yargı etiği ilkeleri gözetilerek yapıldığı yönünde savunma verdiğini ifade eden Pekşen, “Yargıtay’a 100 Danıştay’a ise 26 yeni hakim atamasının KHK ile yapılacağı ve bu üyeliklerle ilgili yeni dairelerin kurulacağı yer almaktadır. Bu atamaların neresi yargı etiğine uygundur? Bu atamaların neresi objetkifkriterlere uygundur? Yargının siyasi iktidarınız dönemimde toplumun vicdanına su serpecek, adalet dağıtabilecek fonksiyonundan tümüyle uzaklaştığı tam tersine kendi içerisinde bir sorun yumağına dönüştüğü ve bütün bunların asli sebebi de siyasi iktidarınızın müdahalelerinin olduğu açıktır. Yargıtay ve Danıştay’a ilişkin atamaların parti yargısı oluşturma çabalarınızın bir adımı olduğu gün gibi açık bir şekilde ortadadır. Ancak şunu bilmelisiniz ki, hukuk bir gün herkese lazım olacaktır. Kendi ellerinizle yargıya doldurduğunuz FETÖ üyeleri dönüp bu ülkeyi ve milleti vurduysa bugün yargıya doldurduklarınız da aynısını yapacaktır.” diye konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber