banner240
banner237
banner238

Fındık fiyatları
Fındık fiyatları üreticinin şevkini kırmaya devam etse de süreç içerisinde sabırlı davranmak ve mahsülü artırmanın yollarını aramak en doğru yol olarak görünüyor. Peki mahsülü yani verimi artırmak için ne gibi yol ve yöntemler izlenebilir?
Doğru budama ve gübreleme ise fındıkta verim oranını arttırıyor. Konuya ilişkin açıklama yapan Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil PEHLEVAN yaptığı açıklamada Fındıkta bakım derken kastedilen en önemli 2 aşama budama ve gübreleme aşamalarıdır. Hasat toplandıktan sonra yapılacak en doğru yöntem budama ve uygun gübreleme teknikleridir. Doğru bir şekilde budama ve gübreleme teknikleri uygulanan bir fındık bahçesinden verim artışı gözlemek oldukça olağan bir durumdur.Öncelikle olarak budama yapılmalıdır dedi.
Budama işlemi hasat toplandıktan sonra tespit edilen yaşlı, yıpranmış, kurumuş, hastalıklı ve zarar görmüş-kırılmış dalların temizlenmesi işlemidir. Budama işleminde bu tip dalların temizlenmesi ve bahçeden taşınması gerekmektedir. Çünkü ne kadar fazla dal, o kadar fazla ürün anlamına gelmez. Temizleme işlemi sayesinde kalan dalların verimi artarak size geri dönüş sağlayacaktır. Bu işlemle birlikte bahçemiz “gençleşmiş” verimli bir hale gelmiş olacaktır.
Gübreleme önem taşır dedi. Budama işlemi tamamlandıktan sonra sıra gübreleme işlemine gelir. Fındık bahçelerinde genellikle Kasım ve Şubat aylarında gübreleme yapılmaktadır. Fakat bu noktada nasıl bir gübreleme tekniği uygulanacağına karar vermek hayati bir önem taşımaktadır. Gübreleme işlemine en uygun tekniği seçebilmek için “toprak tahlili” yapmak en mantıklı yol görünmektedir. Toprak tahlili ile bahçede bulunan toprağın besin seviyesi, mineral çeşitleri ve bunların seviyeleri tespit edilir sonrasında ne çeşit gübre ve ne miktarda gübre sorularına yanıt aranır. Duruma göre ihtiyaç duyulursa kireçleme işlemlerine de başvurulabilinir. Gübreleme işleminde görülen en sık yapılan hataların başında gübrenin toprak yüzeyine serpilmesi gelmektedir. Gübrenin toprak içerisine yerleştirilmesi sağlanmalıdır.
YANLIŞ GÜBRELEME ÇEVRE KİRLİLİĞİNE SEBEP OLUR" PEHLEVAN 'Gübrelerin ve kirecin toprağa verilmesi tekniğine uygun olarak yapılmalı aksi takdirde toprak yüzeyine serpilerek yapılan uygulama ile hiç yapılmayan uygulama arasında bitki açısından hiçbir fark yoktur. Bu şekilde ancak çevre kirliliğine sebep olunur. Dolayısıyla boşuna zaman, emek ve para harcamış oluruz.
Ziraat Mühendisleri TRABZON Şubesi Yönetim Kurulu Adına Cemil Pehlevan

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber