banner240
banner237
banner238

KIRVELİ, GüvenliE-Ticaret Yapmayı Yaygınlaştırmalıyız…'
Tüketici Hakları Derneği TemsilcisiRasim KIRVELİ, ‘’ Güvenli E – Ticaret yapmayı yaygınlaştırmalıyız.’’ Dedi. Daha önce Körfez Ticaret Odamızda vermiş olduğum E-Ticaret seminerimle ilgili bazı notlarımı paylaşmak istiyorum. Günümüz teknoloji çağında 2000’li yılların başından itibaren, özellikle bilişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, bilgi toplumunun oluşmasına büyük katkı sağlamıştır. Teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak sosyal ve kültürel hayatta da ciddi değişiklikler meydana gelmiştir. Ticaret kavramı uluslararası bir boyuta bürünmüş olup sınır, zaman ve mekân algılarında önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Bu gelişmeler beraberinde elektronik ticaret kavramının oluşmasına sebep olmuştur. 
E-ticaret günümüzde hızlı erişim kolaylığı, maliyetleri düşürücü etkisi, yeni bir iş fikri olan girişimcilerin küresel bazda kendilerini tanıttıkları bir platform olması ve küçük ve orta ölçekli işletmelere büyük işletmeler karşısında potansiyel müşteri oluşturması açısından tercih edilmektedir. Türkiye ekonomisinin %98,9’unu oluşturan KOBİ’lerin küresel rekabet ortamında var olabilmeleri için, bilişim teknolojilerine uyum sağlamaları gerekmektedir. Bu çalışmada Türkiye’de internet kullanım istatistikleri ve Türkiye’nin e-ticaret kullanım istatistikleri üzerinde durulmuştur. Ağustos 2013 itibariyle, Türkiye’de 16-74 yaş grubundaki bireylerde İnternet kullanım oranı %48,9 olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılı ağustos ayında bu oran %47,7 olarak gerçekleşmiştir. 
  16-74 yaş grubunda erkeklerde internet kullanım oranı %59,3 iken kadınlarda %38,7’dir. İnternet kullanımı kentlerde %58, kırsal yerlerde %28,6 olarak ölçülmüştür. İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması (İBBS) Düzey-1’e göre İnternet kullanımının en yüksek olduğu bölge %61,4 ile TR1-İstanbul bölgesidir. İstanbul bölgesini %58,5 İnternet kullanım oranı ile TR5-Batı Anadolu bölgesi takip etmektedir. İnternet kullanım oranının en fazla olduğu yaş gurubu ise 16-24’tür. İnternet kullanımında tüm yaş gruplarında erkeklerin oranı kadınlara göre daha yüksektir. 
Türkiye’de 2012 yılsonu itibariyle yaklaşık 40 milyon internet kullanıcısı mevcuttur. 2011 yılında 6,4 milyon mobil internet kullanıcısı varken bu rakam 2012 yılında %100’e yakın bir artışla 12 milyon kullanıcıya ulaşmıştır.
Bazı verilere göre İnternetten Alışveriş Yapanlar İçinde Harcama Yapılan Kategori Dağılımı şöyledir: 2013 yılının ilk üç ayında internet kullanan bireylerin internet üzerinden kişisel kullanım amacıyla mal veya hizmet siparişi verme ya da satın alma oranı %24,1 olarak gerçekleşmiştir. 2012 yılında internet üzerinden alışveriş yapanların oranı ise %25,1 olarak gerçekleşmişti. 2012 yılı Nisan ile 2013 yılı Mart aylarını kapsayan on iki aylık dönemde internet üzerinden alışveriş yapan bireylerin %48,6’si giyim ve spor malzemesi, %25,8’i elektronik araç, %25,6’sı ev eşyası , %20’si seyahat ile diğer faaliyetler (konaklama hariç), %15,9’u kitap, dergi, %15,7’si gıda maddeleri ile günlük gereksinimler almıştır.
İnternet girişimciliğinin diger girişimciliklerden üç önemli farkı vardır: düşük başlangıç sermaye gereksinimi, düşük işletme giderleri ve geniş pazarlara erişim olanağı sağlaması.
  Bu faktörler sonucunda internet girişimcileri diğer alanlardaki girişimcilere kıyasla çok daha hızlı ve daha az sermaye ile büyüme fırsatı elde ederler. BKM verilerine göre Türkiye’de işletmeden tüketiciye e-ticarette toplam pazarın büyük bölümünü elektronik eşya ve bilgisayar, havayolları ve seyahat (acenteler ve diğer ulaşım) kategorilerindeki işlemler oluşturmaktadır. Bunları giyim ve aksesuar, araba/araç kiralama, konaklama sağlık ürünleri/kozmetik, yemek/gıda ve mobilya/dekorasyon takip etmektedir.
Sonuç olarak tüketiciler ve üreticiler olarak e-ticaretin önemi ülkemizde ve global anlamda gün geçtikçe çok büyük ilerlemeler kaydetmektedir. Sizlere tavsiyem, e-ticaretle hemen tanışmanız.
Tüketici Hakları Derneği Körfez Temsilciliği olarak, e-ticaretle ilgili bilgi almak isteyenlere bilgimiz dahilinde seve seve yardımcı olmaya hazırım. ‘

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber