MAÇKA'DA

Heryıl Ocak ayının 13'ünü 14'üne bağlayan gece yöremizde kutlanılan Kalandar gecesi Maçka Yazlık (livera)Mahallesi meydanında Maçka Kaymakamlığı, Maçka Belediyesi ,Ortahisar Belediyesi ve Livera Yazlık Mahallesinin değerlerinden STY İnşaat sahibi değerli iş adamı Salih Turan Yeşilbaş'ın destekleriyle 5. "Geleneksel Livera Kalandar Festivali" adı altında Yazlık Mahallesi Muhtarlığı, Sumela Maçka Havacılık ve Doğa Aktiviteleri Derneği (SUMAHA), Maçka Turizm İktisadi ve Sosyal Atılım Derneği (MATİKSAD), Maçka Yazlık Mahallesi (Livera) Kültürel Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği ve Mahalle halkının organizasyonu ile icra edildi.
Yeni yılın bolluk ve bereket içerisinde geçmesi adına bereket duası yapılarak başlanan program, Trabzon Sanat Tiyatrosu, Tiyatro Kalandar Topluğu ve Liveralı Gençler tarafından tertiplenen Kalandar Torbası ve Gelin Kaçırma adlı skeç gösterileriyle devam etti. Ardından Livera Köyüyle özdeşleşen Erkan Ocaklı türküleri yerini horona bıraktı.
Gecede arap ve yunanlı turistlerin yanı sıra ülkenin çeşitli yerinden gelen yüzlerce kişi horon oynadı, ateş başında sohbet etti. Köylüler tarafından gün içerisnde evlerde hazırlanan lahana sarması, koliva, kabak tatlısı ve meyveler misafirlere ikram edildi.
Gecede önemli bir konuşma yapan TÜRSAB Doğukaradeniz Yönetim Kurulu Başkanı Suat GÜRKÖK; Çocukluğunda kalandar geceleri torba atma geleneğine değinerek, bu geleneğimize sahip çıkmamız gerektiğine değindi. Kalandar Festivalinin bölgenin ve ülkenin önemli bir folklorik değeri olduğuna vurgu yapan GÜRKÖK, turizm açısından bu geleneğinin devamlılığına işaret etti. Kalandar Festivalini gelecek yıllarda kış turizmi kapsamında turizm seyehat acentelerinin programlarında planyalayarak bölgeye önemli bir sosyo-ekonomik girdi sağlayacaklarına ve bu sayede bölgenin refah seviyesinin yükseleceğini vurguladı.
GÜRKÖK konuşmasının sonunda yurtiçi ve yurtdışından gelerek geceye renk katan tüm katılımcılara ve festivali tertipleyen organizatörlere teşekkür etti.
Yazlık Mahallesi Muhtarı Erol SARITAŞ kısa konuşmasında, festivalde emeği geçen herkese, başta İlçe Kaymakamı Orhan AKTÜR, Belediye Başkanı Koray KOÇHAN, TÜRSAB DKB Suat GÜRKÖK'e ve Turizm Derneklerine teşekkür etti.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber