banner240
banner237
banner238

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Trabzon Şube Başkanı Cemil PEHLEVAN

Kırsal kesimde kalkınma ve refah sağlanmadan, üreticinin kentlere göçünü önlemek mümkün değildir. Her geçen gün artan dünya ve ülkemiz nüfusunu, yeterli ve sağlıklı gıda ile beslemek için kırsaldan kentlere göç önleyerek, üretimi arttırmak zorundayız.

Göçün önlenmesi, kırsaldaki refahın arttırılması, kültürel ve sosyal yaşamın geliştirilmesi ile mümkündür. Bunun için, kırsalda yer alan küçük ve orta ölçekli tarımsal aile işletmelerinin desteklenmesi, kültürel ve sosyal amaçlı yatırımların arttırılması gerekir.

Tüm dünyada insanların yaşamak, fiziksel ve mental gelişimlerini sağlamak için yeterli gıdaya ulaşmaları ve bu gıdaların sağlık yönünden güvenli olması, devredilemez ve ertelenemez temel hak olarak görülmesine rağmen açlığın, yetersiz ve dengesiz beslenmelerin neden olduğu ölümler, mental ve fiziksel bozukluklar ulusal ve uluslararası düzeyde trajik boyutlara ulaşmıştır. 10 milyon çocuk 5 yaşına ulaşmadan hayatını kaybetmektedir.

Dünyada yaşanan küresel krizler ülkemizde yıllardan beri var olan yetersiz ve dengesiz beslenme sorununu daha da artırmıştır. Bir toplumun gelişmişlik seviyesi fertlerinin tükettiği hayvansal gıdaların miktarı ile doğru orantılıdır. Ülkemizde tüketilen et, balık, süt, yumurta gibi değerli protein kaynakları miktarının gelişmiş ülke verileri ile karşılaştırıldığında çok geride olduğu görülecektir.

Kırsal alanlarda daha iyi koşulların oluşturulması, yaşanabilir geçim kaynaklarının desteklenmesi ile göç baskısı hafifletilebilir ve kırsaldaki genç kesimin özellikle kadın girişimcilerin desteklenerek verimli istihdamı sağlanabilir, yenilikçi mekanizmalar ve kırsal kalkınma stratejilerinin geliştirilmesi teşvik edilmiş olur. Böylece, çiftçilerin arazilerde kalmaları ve gıda üretimine devam etmeleri sağlanarak sürdürülebilir kalkınma desteklenmiş olacaktır." dedi ve gıda güvenliği ile kırsal kalkınmanın desteklenmesi konularında herkesi üzerine düşen görevi yapmaya davet etti

Başkan PEHLEVAN, bu panelde "Göçün Geleceğini Değiştirin. Gıda Güvenliğine ve Kırsal Kalkınmaya Yatırım Yapın" ilkesinden hareket ederek sürdürülebilir bir geleceğe doğru sıfır açlık küresel hedefine, gıda güvenliği, doğru beslenme, kırsal kalkınma ve göç arasındaki bağlantıları ele alınması amaçlanmıştır. Panelistlerin hepsinin dalında uzman ve topluma aydınlatıcı bilgi verecek düzeyde olduklarını belirterek Trabzon halkını panele davet etmiştir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber