banner240
banner237
banner238

TRABZON İLİ  FINDIK ÜRETİCİLERİ  YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
FINDIK’TA YAŞANAN SÖMÜRÜ GÜN YÜZÜNE ÇIKTI. SÖMÜRÜYÜ DURDURUN.
•TALYA’DAN PEYMAN AKSAL BAGNALA  “İTALYAN FINDIĞI 40-47 RANDIMAN
GELİYOR, TÜRK FINDIĞI EN AZ 11 TL. FAZLA OLMASI GEREKİYOR”
İTALYA VE İSPANYA FINDIĞI 8 AVRO + %’40 ÜRETİM DESTEĞİ İLE 45 TL.
İSPANYA FINDIK ALIM-SATIM DANIŞMANI JUAN GALİANA,
“TÜRK FINDIĞININ KALİTESİ YANINDA BİZİMKİNİN DEĞERİ YOK. 
İSPANYA’DA 37 RANDIMAN, KALİTELİ DEĞİL, İÇ PİYASADA TÜKETİLMİYOR, 
DÜNYA FINDIK SEKTÖRÜNE TÜRKİYE’DEKİ HAREKETLİLİK YÖN VERİYOR. İSPANYA FINDIĞI TÜRK FINDIĞI’NIN YERİNİ ASLA TUTAMAZ.
TÜRKİYE’DEKİ FİYATLAR DÜNYA PİYASASINI ETKİLİYOR”.   
AZERBAYCAN, İLHAN ÖMEROĞLU ”AZERBAYCAN’DA ORTALAMA RANDIMAN 40, TÜRKİYE’DEN ÇOK DÜŞÜK”
ARSLAN SOYDAN, “STOKLARDA FINDIK KALMADI, GELECEK SEZON ÜRÜNÜ, TÜRKİYE VE GÜRCİSTAN’DA YOK. PİYASANIN TEK KURTULUŞU ÜRETİCİNİN ELİNDEKİ FINDIK OLACAK. ÜRETİCİLERİN ELİNDEKİ FINDIĞI ALMANIN TEK ÇARESİ FİYATLARIN ARTMASIDIR. BAŞKA ÇIKAR YOL YOK”.
NURİTTİN KARAN, “ORDU’DA BELKİ DE CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK ZİRAİ DON ZARARI VAR. REKOLTE ÇOK BÜYÜK ZAYİAT VERDİ. İTALYA, İSPANYA, VE GÜRCİSTAN’DA VERİM AZ, TEK FINDIK TÜRKİYE’DE VAR. BU DA DEMEK OLUYOR Kİ FİYATLARI BİRİLERİ YOK BAHASINA AÇIKLADI”.   
JAPONYA’DA BİR KİLO KAVRULMUŞ TÜRK FINDIĞI 208 TL.
AMERİKA’DA 190 TL.
T.M.O’DA 10 TL., FİSKOBİRLİK’TE 9 TL., PİYASA’DA  8 TL.,
GİRESUN SİVRİSİ 3 TL.
TÜTÜNE YILLARCA KOTA KONDU, SONUNDA ÜRETİMİ YASAK EDİLDİ.
FINDIK ALIMINA DA KOTA KONDU, FINDIK ÜRETİMİ DE  YASAK EDİLECEK?
TMO RANDIMAN DÜŞÜK DİYE, ÜRETİCİNİN FINDIĞINI GERİ ÇEVİREMEZ.
80 YILLIK YALAN ORTAYA ÇIKTI. 
Son günlerde, görsel medyamızda ve yazılı basınımızda açıklanan dünya fındık piyasasında yaşananlar, ülkemizdeki fındık sömürüsünün hangi boyutlarda olduğu bugüne kadar bu denliaçık ve seçik gün yüzüne çıkmamıştı. Bizlerde, sizlerin katkısı ile kamu oyunu aydınlatma ve fındık üreticilerimizi bilgilendirmek amacıyla, sözlerimize başlıyoruz.
Görsel medyamızın ve yazılı basınımızın saygıdeğer temsilcileri, sözlerime başlamadan önce,sizleri şahsım, kurul üyesi arkadaşlarım, TrabzonMuhtarlar Federasyonu  Yönetim kurulu, Trabzon OrtahisarMuhtarlar Derneği Yönetim Kurulu, Trabzon Ziraat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu, Türkiye Emekliler Derneği Yönetim  Kurulu,Trabzon KESK Şubeler Platformu, emeği-alınteri sömürülen Fındık Üreticileri adına saygı ile selamlıyorum.
Arkadaşlar,fındıktayıllardanberi yaşanan fiyat  oyunlarını, üreticinin emeğinin, alınterininnasıl sömürüldüğünü yıllardan beri haykırıyoruz,kimseye anlatamadık, kimseye duyuramadık, gözler körlendi, kulaklar duymaz oldu,yöneticilerimiz işitmez oldu. Şimdi ise fındık’ta yaşanan soygun ve sömürü gün yüzüne çıktı. Okuduğumuz başlıklardan sizlere dünyanın her yerinden, isimler ve fındık fiyatları açıkladık.
- 2    -
Derneğimiz,2010yılında daİtalya ve İspanya’da 9 Avro, ülkemizde 3.60 - 4.00 TL.fiyatlarını açıkladığı zaman, Trabzon’dakitedarikçi temsilcileri, paniğe kapılmış, yaptıkları sömürüyü örtme çabasına girerek,yerel basınımıza özel demeç vererek bizleri karalamaya çalışmışlardı.Sömürü açığa çıktı.Japonya’da 208 TL.ABD’de 190 TL.İtalya-İspanya’da 37 TL+%40 üretim desteği ile 45TL.bir kilo kabuklu fındıksatılırken, ülkemizde , 3 TL ile 10 TL. arasında işlemgörmesini bizlereyetkililerden birileri izahetsede, bizlerde üreticinin günahı nedir? öğrensek.yılardan beri soruyoruz.Avrupa’lının yenmeyen fındığı niçin bizlerden 4-5 kat daha pahalı? Şimdiise şapka düştü kel göründü,Avrupalıvatandaşdiyor ki Türkfındığı bizimkinden en az 11 TL. fazla olması lazım. Yani demek istiyorlarki bizler 37 TL.artı %40 devlet üretimdesteği ile 45TL.+ 11TL.fazlası,ne olur? Soruyoruz?  Bilmiyorki, ülkemizdefındıkfiyatını tefeciler 3 TL’ye kadar düşürdü. Hala serbest piyasa masalları anlatılıyor. Bilmiyorlar mi ki
şehrimizde sokaklar, dolmuşlararasında taksim edildi,bir dolmuş,öbürdolmuşun sokağından yolcu alsa, linç edilir.Hala sıkılmadanserbest piyasa masalı ile  yaptıkları sömürüyü örtmeye çalışıyorlar.Ordulu vatandaşımız,Japonya’da markete gidiyor.Kendi ülkesinin fındığını görüyor fiyatlar karşısında şaşırıyor.Kendi ülkesinde bedava denecek kadar ucuzlatılan fındık, el oğlunun mağazasında altın değerinde, demek ki bütün  bu  sömürünün  kaynağı, içimizden kaynaklanıyor. TMO geçmişte 3 yıl fındık aldı, sicilini geçmişte yaptığımız açıklamalarla kamu oyu ile paylaşmıştık. Şimdi ise ülkemizin her biriminden, fındık üreticilerininseslerine  hala  kulak tıkıyorsa, fındık fiyatlarınıAvrupalının yenmeyen fındığının fiyatlarına çıkarmıyorsa o zaman çıkansonuç şudur :“Ey fındık tefecileri T.M.O.fiyatları 10 TL. olarak açıkladı. Fındık üreticilerinin elini, kolunu bağladı. Siz istediğiniz gibi sömürebilirsiniz”. Onlar da onun içindir ki geçmişte piyasanın 1 TLaltında aldıkları Giresun sivrisi denen fındığı 3 TL.den almaktadırlar.
TMO randıman düşük diye, üreticinin fındığını geri çeviremez. İsmi üstünde , randımana  göre fiyat  ödemesi yapıyorsun. TMO geçmişte yine  aynı  oyunu  oynadı. Tefecinin ekmeğine  yağ sürdü, yine sürmeye devam ediyor. TMO zirai üretime sahip çıksaydı, her yıl milyarlarca dolar tahıl ürünleriithalatı yapılmazdı. Fiskobirliğiayağa kaldırmıyorlar.Fiskobirliğiayağa kaldırsa-
Lardı, binlerce ortağı olan Trabzon merkez müdürlüğünde 18 yandaş ile kongre yapmazlardı.Fiskobirliğiişlevsizbırakanlar, TMO’yu zaman, zaman devreye sokup,üreticinintepkisini önlemeye çalışıyorlar. Geçmişte nerde ise diğer fındık çeşitlerinden 1-2’ TL noksan değerde satın alınan Giresun sivrisi denen fındığı bunun piyasası yok yinede 3 TL’ye alalım deniyor. Şimdiye kadar niçin böyle bir tavır ortaya koyamadılar? Şimdi ise bu gücü kimden alıyorlar?. Bunun tez elden önlenmesini istiyoruz.Yetkilileri  sorunları çözmeye, çağırıyoruz.
Arkadaşlar, İtalyan diyor ki “İtalyan fındığı Türk fındığının kalitesine erişemez. Hem rekoltesi,hem kalitesi, hemde lezzetiyle  Türkiye,  Dünya fındık sektörünün  başkenti. Bu nedenle fiyatta belirleyici rolü Türkiye üstlenmiş durumda” fındıkları 40+47 randıman  geliyor. 
İspanyalı diyor ki“Türk fındığının kalitesi yanında bizimkinin değeri yok, randıman 37, kaliteli değil, iç piyasa da tüketilmiyor.”Azerbaycanlı diyor ki “Azerbaycan’da ortalama randıman 40, Türkiye’den çok düşük”Gürcistanlı diyor ki “Gürcistan fındığı ortalama 37 randıman, Gürcistan’da iç piyasa tüketimi neredeyse sıfır, Türk fındığının kalitesiyle yarışamaz”
Kıymetli arkadaşlar,bu tablo karşısında, birileri hala  sıkılmadan dünya fındık üretiminin arttığını,özellikle Gürcistan’ın bizim fındığımıza rakip olduğunu söylemektedirler. Yıllardan beri söyledikleri yalanlar açığa çıktı. Bakalım şimdiden sonra hangi yalanlara sarılacaklar.   
Arkadaşlar, TMO’nun fındık alım yerlerini gezdik, görevlilerden aldığımız bilgi, günde ortalama 30 ton fındık alımı yaptıklarını söylediler. 18 ilçemizde  sadece 3 alım yeri var,alım yerlerinin yetersiz olduğunu önceki açıklamalarımızda belirtmiştik. TMO’nun bugünekadar
ülke genelinde 41 bin ton alım yaptıklarını, 40 bin  üreticiye’de 90 bin ton alım için randevu verildiği açıklandı. 675 bin ton rekolte açıklandığı göz önüne alındığında, yapılan alımların, verilen randevuların yetersiz olduğu gün gibi ortadadır. Bu güne kadar  yaptığımıztesbit ve açıklamaların haklı ve yerinde olduğu bir defa daha kanıtlanmış oldu
- 3    -
  80 YILIK YALAN ORTAYA ÇIKTI
  Arkadaşlar, 80 yılık yalan ortaya çıktı. Yıllardan beri fındık borsası Almanya’da yalanı ile fiyatları yabancılar belirliyor, yalanı da ortaya çıktı. Siyasetçiler meydanlarda fındık borsasını Hamburgtan Türkiye’ye alacağız  söylemi  hala  kulaklarımızda  çınlıyor. Fındığı olmayan bir
ülkede borsa olurmu? Sorusunu  kimse sormadı. Bu yalanı da  yılarca tedarikçiler  piyasaya 
sürerek sömürülerini sürdürdüler.  Avrupa’da  büyük  bir  kuruyemiş  firmasının fındık borsası 
gibi lanse edildiği ortaya çıktı. Hamburg borsasının yalan olduğunu  ortaya çıkaranları fındık üreticileri adına selamlıyoruz.     
FİSKOBİRLİĞE ÇAĞRI
Trabzon bölgesinde fındık almıyorsunuz , kalkmışsınız “tüm üreticilerin fındığına talibiz” diye açıklama yapıyorsunuz. 11 yıldan beri aldığınız fındığın bedelini, kesinleşmiş Mahkeme kararlarına karşın, hukuksuztavrınızısürdürerek  bugüne kadar borcunuzu ödemediniz. Sizlere hangi üretici  ürün verecek? Üreticilere borcunuzu bir an önce ödeyin de ondan sonra üreticilere söz söyleme hakkınız olsun.   
  Arkadaşlar, Tütün elimizden gitti. Fındık gitmesin, yılmadan, çekinmeden, mücadelemizi Anayasal, yasal düzlemlerinher safhasında  sürdürelim. Fındığa alan bazlı destek üreticiyi bahçesinden uzaklaştırdı. Ayrıcadüşük fiyat verilerekfındık geçim kaynağı olmaktan çıkarıldı.
Unutmayalım ki, üretmeyen milletler ayakta kalamaz. Tekrar, tekrar özellikleFındık bölgesi milletvekillerine sesleniyoruz. Sesimizi duyuranakadar, yılmadan, usanmadan, yorulmadan tekrarlayacağız.Bilinsin istiyoruzgerçekler. Son bulsun istiyoruz, Fındıktaki sömürü. Tütüne kotakoyuldu, kotadüşürüle, düşürülesonunda üretimi yasak edildi. Fındığa da kota koyuldu. Sonunda Fındık üretimi de yasak edilecek? 
Arkadaşlar, Ordu ilimizde yayın yapan TV 52 televizyon kanalı 40 saat kesintisiz yayın yaparak,fındıkta yaşanan sömürüyü dünya ölçeğinde ortaya çıkararak bir ilke imza attı,fındık üreticileri adına, TV 52 sahip, yönetici ve çalışanlarını selamlıyoruz. Derneğimiz  kurulduğu  gündenberi fındık sektöründe oynanan oyunları ve perde arkasında üreticiye konan tuzakları ve kamuoyu ile paylaştığımız öngörülerimizi, 40 saatlik yayınınızla, bizlerin  sorunları, çözüm önerilerimizin ne kadar gerçekçi olduğunu doğruladınız. Ülkemiz fındık üreticileri adına tebrik
ediyoruz. 
Rekabet kurulumuz istediği kadar, Fındıkta tekel yoktur desin, dünyada sağır sultanlar duydu, öğrendi, fındıkta tekel olduğunu.   
    Son söz, Dünya lideri fındığımızın değerini yabancılar biliyor, bizler bilemiyorsak vay halimize, yetkililereçağrımız,fındık üreticilerinin emeğinin karşılığını verin, seslerini duyun,
sorunlarını çözün, üretici hakkını alsın, ülkemiz kazansın. Saygılarımızla. 19.10.2017
TRABZON ORTAHİSAR ZİRAAT ODASI YÖNETİM KURULU
TRABZON MUHTARLAR FEDERASYONU YÖNETİM KURULU
TRABZON ORTAHİSAR MUHTARLAR DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
TÜRKİYE EMEKLİLER DERNEĞİ, TRABZON ŞUBESİ YÖNETİM KURULU
TRABZON KESK ŞUBELER PLATFORMU YÖNETİM KURULLARI
TRABZON İLİ FINDIK ÜRETİCİLERİ
YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ YÖNETİM KURULU
VİDEO İŞLENİYOR

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber