Trabzon'da Yüzlerce Kişi Mağdur Oldu

Manset61 Haber Servisi

Türk-İş Trabzon İl Temsilcisi ve Yol - İş Sendikası 1 Nolu Şube Başkanı Gökhan Gedikli, bugün sendika binasında düzenlediği basın toplantısı ile taşeron işçi olarak çalışanların KHK ile kadroya geçirilmesini değerlendirdi.

BAKAN SOYLU'NUN KATKISI VAR 

Gedikli, ilk etapta taşeron işçilerin kadroya alınma sürecini anlatarak, "2011'in başında taşeron işçilerle ilgili mücadeleye girmiştik. 2015 yılında Ankara arena stadında dönemin başbakanı sayın davutoğlu tarafından kadro müjdesi verildi. Karayollarına bağlı 6 bin 417 taşeron işçisi kadro aldı. Akabbinde Karayollarında kalan 3 bin 500 arkadaşımız vardı onlarda kadroya geçirildi. 3 bin 500 kişilik protokolde İçileri Bakanımız Süleyman Soylu Çalışma bakanıydı kendisinin katkısı vardı." dedi. 

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a taşeron işçilerin kadroya alınması noktasında teşekkür eden Gedikli, "Sayın Cumhurbaşkanımız kamuda çalışan bütün taşeronların kadroya geçirileceğini söylendi. Biz bundan çok büyük mutluluk duyduk. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz. Çok sağ olsun var olsun bizim istediğimiz sonuçtu. Kadro talebiyli. Bu anlamda söylenecek kelime yok" diye konuştu.  Ancak Karayollarının asıl işini yapan işçilerin kadroya alınmadığına dikkat çeken Gedikli,  "Fakat süreç ilerleyince 24 Aralık'ta KHK ile birlikte şartlar önümüze geldi. KHK'nın yorumları yapılmaya başlandı. 1 Ocak'ta Resmi Gazete yayınlandı. Çalışma Bakanımız dün ulusal bir TV Progragmında Karayollarında çalışan işçilerin yapım inşaatında çalıştığı için kadroya geçirilmeyeceğini, biz bunları kadroya geçirirsek tünel yapan, 3. havalimanında çalışan bütün işçilerin kadroya geçirilmesi gerektiğini söyleyince bizim bu konuyla ilgili bir açıklama yapma gereğini hissettim. 

SAYIN BAKANI YANLIŞ MI BİLGİLENDİRDİLER?

Galiba sayın Bakanımızı yanlış bilgilendirdiler. Biz bir Cengiz İnşaat Tüneli Yapacak, 3. Havalimanı bitti kapalım gidelim diye bir çalışma yok. Sayın Bakanı yanlış yönlendirdiler galiba. Bizim ihalelerimiz rutin yol bakım işi. Sürekliliği var. Bizim arkadaşlarımız 2013 yılında haksızlığa uğradılar aynı arkadaşlarımız çalışıyor. Yol bakım, onarım, çalışma, trafik işaretlemesi, tünel içi temizlik onarım, karayollarının asıl işini yapıyorlar. Yani bir işin adına yapım işi hizmet alımı denilmekle o işçiyi ilgilendirmez. O aldığı maaya, evine getirdiği ekmeğe bakar. Sayın Bakanımızın burada yanlış bilgilendirildiğini düşünüyorum.  Merkez şubemizde 6 ay önce Hizmet Alımı işinde çalışıyordu. Aynı arkadaş... Son  ay aynı işi yapan aynı çalışmayı yapan arkadaşlar Karayollarında yol yapım işinde çalışıyor. Yani böyle olunca kadro alamıyor.. 

KARAYOLLARININ ASIL İŞİNİ YAPAN ARKADAŞLAR

Yani Karayollarının asıl işini yapan arkadaşlarımız bunlar...  İşi adı önemli değil. İşi kim yapıyor asıl iş mi?  2013'ten beri aynı arkadaşlarımız çalışıyor. Cengiz İnşaat, MAPA, Doğuş gibi değil.. Bizim niyetimiz üzüm yemektir, bağcıyı dövmek değildir..  Verilen kadroda kimin emeği geçmişse Allah razı olsun. Ama burada böyle bir haksızlık var. Asıl işi yapan arkadaşlarımız dışarda kaldı. Biz bunu söylemek zorundayız. Sonuna kadar da söyleyeceğiz. bu mağduriyetin giderilmesi lazım. Bu niyetle birlikte inşallah bu mücadelede amacımıza ulaşacağız. O arkadaşlarımız kadrolarını alacaklar diye düşünüyorum. Allah'ın adaleti varsa , biz o adalete inanıyorsak... O arkadaşlarımız karda, yağmurda, yazın sıcağın altında çalışıyor. Başlıkta muvazza varsa işçinin kabahati yok.  Asıl işçi kadro alamıyor şuanda..." dedi. 

SON 6 AYDA İHALENİN ADI DEĞİŞTİ

Gedikli, son 6 aya kadar hizmet alım işi olarak çalıştıklarını ancak onrasında ihalenin yapım işine çevrildiğini kaydederek, "Son 6 ay biz orada hizmet alımı çalışıyorduk. Karayolları Genel Müdürlüğü hizmet alımı yapılmayacak, yapım işine dönülecek diye yukardan yazı bildirildi. Yukardan gelen yazıyla birlikte baskıyla birlikte yapım işine çevrildi Sadece işin sonuna yapım koyuldu. O iş yapım işi de olsa, adını ne koyarsan koy, işçi onun üstünde ne yazıyor ona bakmaz. Bakılması gereken bu kişiler Karoyollarının asıl işini yapıyor mu? 6 bin 417 dava kazandık biz.." dedi.  Türkiye'de bu şekilde 15 binin üzerinde kadro alamayan işçinin bulunduğunu kaydeden Gedikli, "Toplamda şuanda 15 binin üzerinde Karayollarında kadro alamayan işçi var.  Bizim bölgemizde 183 kişi var. Tünellerde çalışan 200 arkadaşımız. Trafik ve diğer yerlerde çalışanlar 150.. Kiralık araçlarda da 50 arkadaşımız var. Yani yaklaşık 600 kişi var. Ayın 11'ine kadar mürcaatlar var. Bu arada KHK çıkarılıp düzeltilebilir. Bizim niyetimiz gölgelemek değil. Önlerini açmak. Bilgilendirme yapıyoruz. Bu bilgilendirmeyi bütün herkese yapacağız. Gerekirse siyasi partilere de gideceğiz.

 

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber