YAŞAM KAYNAĞIMIZ SUYUMUZU DİKKATLİ KULLANALIM '
Giresun Belediyesi Bilgi İşlem Müdürlüğünün yapmış olduğu çalışmalar sonunda su tasarrufu yöntemleri ve su kaybını etkileyen faktörler şöyle sıralandı
‘’ Geleceğimizi düşünerek, suyumuzu israf etmeyiniz! ’’ Dörtte üçü sularla kaplı olmasına rağmen, yalnız % 3’ü kullanma suyu olan dünyamızın, yakın gelecekte en büyük sorunu "kuraklık" olacaktır. Yurdumuzun üç yanı denizlerle çevrili, her tarafında nehirler, dereler, su kaynakları olsa da, Türkiye kullanılabilir su miktarı bakımından maalesef fakir ülkeler arasında yer almaktadır. Dünyamızın her zamankinden daha fazla suya ihtiyacı vardır. Sanayileşme, nüfus artışı, suyun kirlenmesi ve bilinçli tüketilmeyişi sebebi ile, var olan su kaynakları hızla azalmakta, su kaynaklarımız tükenmeden önlemimizi almamız gerekmektedir. 
Pratik Su Tasarruf Yöntemleri ise yaşamsal bu sorunu önlemede en kolay yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Evlerde suyun % 35'i banyoda, % 30'u tuvalette, % 20'i çamaşır ve bulaşık yıkamada, % 10'u yemek pişirme ve içme suyu olarak, % 5'i ise temizlik maksadıyla kullanılmaktadır. Su sağlıktır ve ekonomik bir değerdir. Bu değerleri aşağıdaki pratik tasarruf yöntemlerini uygulayarak koruyabiliriz:
  • Evdeki bozuk muslukları tamir edersek bir musluktan yılda 1 ton su, 
• Tıraş olurken, diş fırçalarken kapatılan musluklardan kişi başına yılda 12 ton su,
  • Duş süresini 1 dakika azalttığımızda yılda kişi başına 18 ton su,
  • Bulaşıkları elde değil de makinede yıkadığımızda yılda ortalama 40 ton su kurtarmak mümkün. 
• Sebze ve meyveleri elde yıkamak yerine su dolu bir kapta yıkayalım. 4 kişilik bir ailede bu yöntemle yılda ortalama 18 ton su kurtarılabilir.
  • İçme suyu dışındaki suları birkaç kez kullanmaya çalışabiliriz. Sebze ve meyveleri yıkadığımız suyla ya da çamaşır makinelerinden çıkan suyla balkonlarımızı yıkayabiliriz.
  • Sifonu gereksiz yere çekmemeliyiz. Sifonun bir kez çekilmesi ile 10 lt su harcanır. Dört kişilik bir ailenin fertleri günde bir kez sifonu amacı dışında çekerse, yılda 16 ton su harcamış olur. 
• Musluklarda ve duş başlıklarında su akışını azaltan, ancak su basıncını arttıran yeni sistemleri kullanmalıyız. Biliyor musunuz? 0,5 mm çapındaki delikten 1 ayda 14,4 m3 1,0 mm çapındaki delikten 1 ayda 41,6 m3 1,5 mm çapındaki delikten 1 ayda 79,0 m3 2,0 mm çapındaki delikten 1 ayda 136,0 m3 3,0mm çapındaki delikten 1 ayda 351,0 m3 4,0 mm çapındaki delikten 1 ayda 640,0 m3 su kaybı olmaktadır. 
HABER: GÖNÜL AYDIN
GİRESUN ORDU TEMSİLCİSİ

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber