banner240
banner237
banner238

TRABZON ADIM ADIM DÜNYADA MÜZİK VE DANS ARAŞTIRMALARININ ÖNEMLİ MERKEZLERİNDEN BİRİ OLMA YOLUNDA İLERLİYOR

Dünyada müzik araştırmacılarının en önemli meslek birliği olarak bilinen ve 1947 yılında Londra’da kurulan ICTM (Uluslararası Geleneksel Müzik Konseyi)’in 2005 yılında çalışmalarına başlayan Türk Dünyasında Müzik Çalışma Gurubu’nun 6. Sempozyumu Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın ev sahipliğinde15-16 Ekim 2018 tarihlerinde,Trabzon’da Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir. Sempozyumun başlığı “Dans Olgusu: Çalışma ve Performans Alanlarında Yaratıcılık ve Yenilik” olarak belirlenmiştir. Sempozyumun dili İngilizcedir.

Geleneksel ve yerel müzikler alanında bilimsel çalışmalara imza atan ve uluslararası bir kurul olan ICTM,tüm ülkelerin geleneksel müzik ve dans çalışmalarını yürütmeyi, uygulamayı, belgelemeyi, korumayı ve yaymayı amaçlamaktadır. Konsey, birçok ülkede uluslararası konferanslar, sempozyumlar düzenlemekte ve bu çalışmalar sonucunda her yılgeleneksel müzik yıllığı ve internet üzerinden erişim sağlanabilen bir bülten yayınlamaktadır.

Bu sene çalışma gurubunun alt başlıkları; Tarih, Kültür ve Etniklik Kavramları Üzerinden Dans Gelenekleri, Dans Gelenekleri İçerisinde Eşlik Formları, Türk Halklarının Müzik Çalışmalarında Yeni Yönelimler olarak belirlenmiştir.

ICTM Kurul üyeleri Doç. Dr. Abdullah AKAT (Trabzon Üniversitesi), Prof. Dr. Alla SOKOLOVA (Adyghe Üniversitesi), Doç. Dr. Galina B. SYCHENKO’dur (Novosibirsk, Rusya/Roma, İtalya).

Yerel Organizasyon Komitesi ise Prof. Dr. Hikmet ÖKSÜZ (Karadeniz Teknik Üniversitesi) Prof. Dr. Mehmet Öcal ÖZBİLGİN (Ege Üniversitesi), Doç. Dr. Abdullah AKAT (Trabzon Üniversitesi) Doç. Dr. Belma Oğul KURTİŞOĞLU (İstanbul Teknik Üniversitesi), Dr. Öğr. Üyesi Merve Eken KÜÇÜKAKSOY (Trabzon Üniversitesi) ve Dr. Öğr. ÜyesiAli KELEŞ’ten (Trabzon Üniversitesi) oluşmaktadır.

Ayrıca, bu sene ICTM programı içerisinde bir adet Türk Müziği Konseri de yer alacaktır. Tambur, Ney, Kanun ve Piyano enstrümanları eşliğinde Trabzon Konservatuvarı Öğretim görevlilerinden Eylem Derçin tarafından Türk Müziğinin önemli eserlerinden oluşan bir seçki seslendirilecektir.

ICTM Sempozyumu’nun hemen ardından Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nın3. kez düzenleyeceği Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu 17 - 20 Ekim 2018 tarihleri arasında yine Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.

3. Uluslararası Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu,bilim insanları arasında fikir paylaşımını sağlayarak farklı disiplinlerden, geleneklerden veya farklı ülkelerden araştırmacılar arasında iletişim köprüsü oluşturmayı ve disiplinler arası çalışmaları mümkün kılmayı amaçlamaktadır.

Sempozyumda birbiriyle bağlantılı üç farklı başlık belirlenmiştir.Bunlar: Diaspora, Ulusaşırılık ve Küreselleşme çalışmaları,Göç ve Sınır Çalışmaları veKültürel Mirasın Korunması, Arşivcilik, Müzecilik üzerine çalışmalardır. Sempozyum içerisinde hem İngilizce hem Türkçe sunuşlar yer almaktadır.

Sempozyumun açılış töreni 16 Ekim 2018 Salı günü saat 19.30’da Prof. Dr. Osman Turan Kültür ve Kongre Merkezi’nde gerçekleşecektir. Törenin hemen ardından “Yaşayan Kültürel Mirasımız: Trabzon Müzik ve Dans Folklorundan Örnekler” isimli konser kapsamında Yusuf Cemal KESKİN, İlknur YAKUPOĞLU, Şaban BIYIKLI, Akçaabat Folklor Derneği, Trabzon İmece Gençlik ve Spor Kulübü Derneği ve Kuşak Horon Akademisi Gençlik ve Spor Kulübü Derneği performanslarını sunacaktır.Açılış Töreni ve Konser ücretsiz olup tüm halkımızın katılımına açıktır.

Sempozyumda Davetli KonuşmacıolarakProf. Dr. UrsulaHemetek (Viyana Müzik ve Sahne Sanatları Üniversitesi, Avusturya), Etnomüzikolojide Azınlık Çalışmaları (Etnik Gruplar ve Diaspora Toplumları) isimli bir sunum yapacaktır.

Sempozyum programı dahilindedünyanın hemen her coğrafyasından Trabzon’a gelecek 74katılımcı ağırlanacaktır. Paneller, oturumlar ve konferansların yanı sıra,Trabzon Sanat Evi 10. Sanat Günleri işbirliği ile çeşitli konser etkinlikleri de gerçekleştirilecektir.

III. Müzik ve Dans Araştırmaları Sempozyumu düzenleyici Eş-Başkanları Trabzon Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Abdullah AKAT ve Müzikoloji Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Eken KÜÇÜKAKSOY’dur.

Sempozyumlar hakkında detaylı bilgi ve program içeriğine sempozyum web sayfası üzerinden erişilebilmektedir.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber