banner240
banner237
banner238

KAYA MECLİSTE KANSER  HASTALARINI SORDU

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

            Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ahmet KAYA

Trabzon Milletvekili

Kanser hastalıklarının tedavi süreci zor ve maliyetlidir. Gelişen tıbbi ve teknolojik yenilikler ile onkolojik tedavilerdeki başarı oranının giderek arttığı bir gerçekliktir. Hastanın tedavi göreceği merkeze kolay ulaşımı ve tedavisi için ihtiyacı olan ilaçların ivedilikle temini hem hastaya hem de refakatçılarına moral ve mücadele gücü vermektedir.

Devlet hastanelerinde tedavi gören diyaliz hastalarının ulaşımları devlet tarafından ücretsiz olarak karşılanmaktadır. Bunun gerekçesi de “Diyalize girme zorunluluğunun hem manevi hem de maddi olarak hastalara büyük yükler getirmesi” olarak açıklanmaktadır. Çok yerinde ve doğru bir hizmettir.

Onkolojide ayakta tedavi gören hastalar için de aynı hizmetin devletimiz tarafından sağlanması tedavi sürecinin kolaylaştırılması, özellikle dar gelirli vatandaşların kemoterapi ve radyoterapi tedavisine gidiş gelişlerde yaşadıkları maddi ve manevi sıkıntıların ortadan kaldırılması açısından son derece önemlidir.

Bu konuyla ilgili 2011 yılında Sağlık Bakanlığı tarafından bir genelge yayınlanmasına karşın, ne yazık ki uygulamada işlerlik kazanmamıştır.

Buna göre;

1. Devlet hastanelerinde tedavi gören ve belirli periyotlarla günübirlik kemoterapi ve radyoterapi alan onkoloji hastalarına ücretsiz ulaşım hizmeti veya ulaşım desteği sağlanması konusunda bir düzenleme düşünüyor musunuz?

2. Bu konuyla ilgili 2011’de yayımlanan ve “hizmete erişilebilirliğin kolaylaştırılması ve mevcut sağlık hizmet kapasitesinin uygun ve doğru kullanılmasının yanında, hastaların hastaneye ulaşımındaki zorlukların mümkün olabilecek en alt düzeye indirgenerek tedavilerinin olumsuz etkilenmemesi ve dolayısıyla tedavide etkinliğin ve sürekliliğin sağlanması önem arz ettiğine işaret eden” genelgeye işlerlik kazandırma konusunda bir adım atacak mısınız?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber