banner240
banner237
banner238

CHP’li Pekşen: THY yandaş eliyle zarara uğratılıyor

THY’nin AKP iktidarıyla birlikte her geçen gün zarar ettiğini belirten Pekşen, “THY geçen sene 6.5 milyar TL zarar etmişti 2017 yılında ise 2 milyar 975 milyon TL zarar ettiği iddia ediliyor. Ancak THY hala resmi olarak kamuoyuna kar-zarar tablosunu açıklamıyor.

Başında bulunduğu bir şirketi bu kadar büyük zarara uğratan bir yönetim kurulu ve onun başkanı derhal istifa etmelidir.” dedi.

CHP Trabzon Milletvekili Avukat Haluk Pekşen THY’nin 2017 yılı bilançosu ile ilgili TBMM’ye bir soru önergesi verdi.

“Bir hava yolu şirketinin yaptığı bütün planların ciddi, tutarlı ve hesaplı bir şekilde yapılması gerekirken THY’de planlama hataları yapılmakta ve büyük zararlara yol açan bu hatalar da THY’nin yönetim zafiyetinden kaynaklanmaktadır.” diyen Pekşen, “AKP’nin yandaşları atadığı kadrolar nedeniyle THY her geçen gün daha büyük zarara girmektedir. Geçen yıl 6.5 milyar TL zarar etmişti 2017 yılında ise 2 milyar 975 milyon TL zarar ettiği iddia ediliyor. THY, havacılıkla hiçbir ilgisi olmayan ancak tek marifetleri iyi birer yandaş olmak olan kişilerin yönettiği bir kurum haline geldi.” dedi.

Birçok uçağın yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli havalimanlarının hangarlarda bekletildiği ve büyük maliyetlere neden olduğunu söyleyen Pekşen, “THY’de bu büyük zararların nedeni ihtiyaç olmadığı halde bünyesinde bulundurduğu ve halende alımları devam eden uçaklardır. Yolcu yok, uçuş noktası yok, uçaklar hangarlarda yatıyor ama hala yeni uçaklar alınıyor. THY iş bilmez yandaşların elinde sürekli zarar eden bir konuma getirildi.” ifadelerini kullandı.

Pekşen, THY’nin içinde bulunduğu büyük zarar nedeniyle Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı tarafından cevaplanması istemiyle TBMM’ye verdiği soru önergesinde şu sorulara yer verdi:

1) THY’nin 2016 yılında 6.5 milyar TL zarar etmesinden sonra 2017 yılında da yaklaşık 2 milyar 975 milyon TL zarar ettiği doğru mudur?

2) THY’nin 2017 yılı bilanço rakamları nedir ve neden hala resmi olarak kamuoyu ile paylaşılmamıştır?

3) THY’nin bu büyük zararlarının nedeni ihtiyaç olmadığı halde bünyesinde bulundurduğu ve yüksek maliyetlere neden olan büyük gövdeli uçaklar mıdır?

4) Bu büyük gövdeli uçakların yurtiçinde ve yurtdışında çeşitli havalimanlarının hangarlarda bekletildiği ve büyük maliyetlere neden olduğu doğru mudur?

5) THY’nin bünyesine kattığı uçakların seçiminde yaptığı yanlışların bu zararların nedenlerinden biri olduğu doğru mudur?

6) THY bu kadar büyük zarar ederken, çok yüksek miktarlarda sponsorluk ve reklam harcamaları yapılarak vatandaşların elektrik, su, doğalgaz ve vergilerinden oluşan bütçeden bu harcamaların finanse edilmesi doğru mudur?

7) THY’nin dışardan aldığı hizmetlerin yandaş firmalardan ve fahiş fiyatlarla ihalesiz olarak alındığı ve böylece THY’nin hortumlandığı iddiaları doğru mudur?

8) Bir hava yolu şirketinin yaptığı bütün planların ciddi, tutarlı ve hesaplı bir şekilde yapılması gerekirken THY’de planlama hatalarının yapıldığı ve büyük zararlara yol açan bu hataların da THY’nin yönetim zafiyetinden kaynaklandığı iddiaları doğru mudur?

9) Başında bulunduğu bir şirketi bu kadar büyük zarara uğratan bir yönetim kurulu ve onun başkanı neden hala görevde tutulmaktadır?

10) Hangi siyasi güç vatandaşın vergilerini batıran, havacılıkla hiçbir ilgileri olmayan bu yöneticileri görevde tutmaktadır?

11) THY mali açıdan hesap vermemek ve hesaplarının gizlenebilmesi için mi Varlık Fonu’na devredilmiştir?

12) THY bünyesinde yayınlanan SKYLIFE dergisinde Atatürk’e neden yer verilmemektedir?

13) SKYLIFE dergisinde Atatürk ile ilgili haber, makale, tanıtım yazısı, ilan, reklam vb. yer almaması THY’nin kararı mıdır yoksa siyasi iradenin etkisi var mıdır?

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber