*ÖĞRENCİLER ELEKTROMANYETİK FIRLATICILI TANK YAPTI

*AVRASYA ÜNİVERSİTESİ GÖKBÖRÜ 2 TANK PROJESİ GÖRÜCÜYE ÇIKTI

*ÖĞRENCİLER ELEKTROMANYETİK FIRLATICILI TANK YAPTI

Avrasya Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü tarafından gerçekleştirilen bitirme projesi sergisi birçok ilginç projeye ev sahipliği yaptı. Üniversitenin Yomra Yerleşkesinde gerçekleşen serginin açılışına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Kamali, Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Özbilen, Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aytap Sezer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sergilenen projeler içerisinde TUBİTAK destekli projelerden biri olan Yarı Otonom İnsansız Savunma Aracı Gökbörü-II isimli tank projesi oldukça dikkat çekti. 2017 yılında ortaya çıkarılan Gökbörü-I  isimli aracın devamı niteliğinde olan Gökbörü-II, Dr. Öğr. Üyesi Alaa Eleyan, son sınıf öğrencilerinden Emre Çelik ve Abdullah Bahadır tarafından geliştirildi.

Gökbörü-II ismini vermiş oldukları insansız kara aracı, obje tanıma sistemi, hedef takibi, eve geri dönme, belirlenen koordinatlara hareket edebilme, internet üzerinden takip edilebilme ve görüntü aktarımı, barutsuz elektromanyetik fırlatıcı ile müdahale edebilme, arazi şartlarına uyum sağlayabilme gibi birçok özelliği içerisinde barındırıyor.

Proje Danışmanı Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Alaa Eleyan konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi. ‘’İlk olarak öğrencilerimiz birinci versiyonu Gökbörü 1’i ders projesi olarak yapmıştı. Öğrenciler projeye çok ilgi gösterdiği için projemize daha fazla özellik katmak istedik. TÜBİTAK’a proje olarak sunduk ve TÜBİTAK’dan kabul aldık. Bizim insansız aracımızı yarı otonom, bilgisayardan ya da tabletten uzaktan kontrol edebiliyoruz. Aynı anda manyetik fırlatıcı taşıyor. Yani barut kullanmadan mermiyi ya da bir metali istediğimiz hedefe gönderebiliyoruz. Bu tür denemeleri laboratuarımızda yaptık internetten izleyebilirsiniz. Üçüncü özelliği ise görüntü işleme yani karşıda bir cisim varsa onu takip edebiliyor yani bu cisim bir kırmızı nokta olabilir, ya da bir kare olabilir, takip ederek onu uzaktan kullanıcı onay verdiğinde elektromanyetik fırlatıcı silahı ile yok edebiliyor. Yine özelliklerinden biri de geri dönebilme özelliği yani uydu bağlantısı kesildiğinde aracımız başladığı noktaya geri dönebiliyor.

Projemiz üzerinde halen çalışıyoruz, daha fazla özellikler katmayı planlıyoruz. Bu hususta üniversitemizin desteğini de aldık, destekleriye her zaman yanımızda olan Mütevelli Heyet Başkanımıza öğrencilerim adına huzurunuzda tekrar teşekkür ediyorum’’.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber