banner240
banner237
banner238

Atatürk’ün Trabzon’a İlk gelişinin 94’üncü Yıldönümü Kutlandı

Trabzon Valiliği önündeki Atatürk Anıtına çelenk konulmasıyla başlayan törenlerde Trabzon Vali Yardımcısı Nusret Şahin, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Halil Şen, gaziler, daire amirleri, öğrenciler ve vatandaşlar hazır bulundu.

Törende katılımcılara hitap eden Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Orhan Fevzi Gümrükçüoğlu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinde Trabzonlulara yaptığı konuşmaya dikkat çekti. Gümrükçüoğlu, “Bilindiği gibi Gazi Mustafa Kemal Atatürk; ülkemizin düşman işgalinden kurutuluşunun kesin hamlesi olan Büyük Taarruz ve Dumlupınar Zaferi’nin 2. yıldönümü törenlerini gerçekleştirdikten sonra gemiyle Karadeniz’e açılmış ve başka bir yere uğramadan 15 Eylül 1924 günü Trabzonlularla buluşmuştur… Mustafa Kemal Atatürk, ilk ziyaretinde Trabzon halkına yaptığı konuşmada; Sakarya Savaşı başta olmak üzere Milli Mücadele döneminde Trabzonluların inkâr edilemez katkılarını şu sözlerle vurgulamıştır: ‘Beş sene evvel ilk defa Samsun’a ayak bastığım zaman bana kuvvet-i kalp veren vatandaşlarımın ilk safında Trabzonluların bulunduğunu asla unutmayacağım. Sakarya melhame-i kübrâsına Üçüncü Fırka ile yetişen Trabzon evlatlarının meydân-ı muharebede gösterdikleri fedakârlıkların kıymetli hatırası daima dimağımda menkûş kalacaktır. Bu vatanperver halka, o kahraman evlatlara malik olan bu kıymetli memleketimizin bir Ermenistan mahreci veya muhayyel bir Pontus krallığı ülkesi yapmak talep ve tehditleri ne meş’ûm idi. Şüphesiz o kâbuslar ilelebet hayal olmuştur.” diye konuştu.

Konuşmasında tarihin bir topluluğu “millet” yapan ortak geçmiş ve değerler bileşkesi olduğunu kaydeden Gümrükçüoğlu sözlerini şu şekilde sürdürdü: “”Tarih, aynı zamanda milletlerin geleceklerine yön verirken hataya düşmemesi için başvuracakları en önemli tecrübe alanıdır. Büyük Önder Atatürk, bu gerçeği hiçbir zaman aklından çıkarmamış, emperyalizm tarafından adeta bir enkaza çevrilmiş olan Osmanlı Devleti’nin külleri arasından yeni bir Türk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’ni kurmayı başarmış ve onu bizlere emanet etmiştir. Osmanlı Devleti’nin 19’uncu yüzyılda düşürüldüğü kıskacı iyi tahlil etmiş, bir milletin ve devletin tarih sahnesinde var olabilmesinin tam bağımsızlık ve ulusal egemenlik anlayışından ödün vermemekten geçtiğini tespit etmiştir. Nitekim Misak-ı

Milli’nin özü de budur… O halde, 20’inci yüzyıla damgasını vuran bir liderin ve milletin evlatları olarak bize düşen görev, Mustafa Kemal Atatürk’ü, onun şahsında Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesini her zamankinden daha iyi okumak, araştırmak, sonuçlar çıkarmak ve emanete hakkıyla sahip çıkmak olmaktır.”

Atatürk’ün Trabzon’a ilk gelişinin 94’üncü yıldönümü kutlamalarına Atatürk Köşkü’nde devam edildi. Burada Atatürk’ün sevdiği şarkılardan oluşan bir konser verildi. Trabzon Büyükşehir Belediyesi Bando Takımı da gösterileri ile katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber