İBADET ve AHLAK

Dünyada var olan dinlerin iki ana esası vardır, biri ibadet diğeri ise Ahlaktır. Zira İbadet eksikliğini insanlara yapılan iyilikler giderir, İnsanlara yapılan kötülükler ise ibadetle giderilemez

Bu tespite yanlış demek mümkün müdür.

İbadeti yapıp yapmamada kişinin kendisini bağlayan bir olgu olduğu, Ahlak ise kişi ve toplumun uyması gereken bir davranış bütünlüğü içermesi gerekir.

Bu bakımdan

İnsan yaşamında en önemli olgu ahlaktır.

Ancak

Ahlak neleri içermektedir, insan ve toplumlar dinde Ahlak deyince neyi anlıyorlar. Ahlak her bakımdan yaşamın en temel mihenk taşıdır.

Ahlak dendiğinde neleri düşünebiliriz.

Hukuk

Ekonomi

Eğitim

Sağlık

Adalet gibi insanlarının yaşamlarını kolaylaştıracak tüm aktiviteleri kapsar.

Bu salt cinselliği çağrıştıran yaptırım olmadığı gibi olumsuzluklar karşısında da ahlaksızdı değildi söyleminden ibaret olmadığı açıktır, insanın iradesi ile gerçekleştirdiği eylemdir.

O halde

Yaşamın her alanında uyulması gereken bir sisteminde adıdır.

İyi

Kötü

Özgürlük

Erdem

Sorumluluk

Vicdan gibi temel duygular ve kavramlar ile sağlıklı birey ve toplumlar yaratmak olasıdır.

Dinlerinde ana felsefesi ibadet etmekten öte güzel ahlak değil midir? Zaten toplumu bir arada tutan unsurların başında da güzel ahlak gelir.

Ahlakın yerleşmediği ortamlarda da ibadet anlamsızdır.

Asıl mesele de bundan ibarettir.

Eve geç gelen bir çocuğun annesine gerekçesini belirtirken doğruyu söylemesi İYİ yalan söylemesi KÖTÜ bu davranışlardan birini seçmesi ÖZGÜRLÜK doğru söylemeyi ve iyiye yönelmesi ERDEM dir.

İnsan Ahlaksal eylemde bulunmaktan mutluluk duymalıdır, MUTLULUK insanın yaptığı güzellikler sonunda duyacağı iç huzurdur.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber