Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber

9 AYLIK TRABZON İLİ İHRACATI

Ekonomi

Ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ili içinde yer alan Trabzon ili ihracatı her geçen ay artarak 1 Milyar $ sınırına yaklaşıyor.

Ülkemizin en fazla ihracat gerçekleştirilen ilk 20 ili içinde yer alan Trabzon ili ihracatı her geçen ay artarak 1 Milyar $ sınırına yaklaşıyor. 2021 yılının ilk 9 aylık dönemini kapsayan Ocak-Eylül ayları toplamında Trabzon ilinden yapılan ihracat 807 Milyon 518 Bin 562 $’a ulaştı. Toplam 27 sektörde gerçekleşen 9 aylık il ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla %2 oranında artış yaşandı.

Trabzon’dan yılın 9 ayında en çok ihracatı yapılan sektörler sırasıyla, Fındık ve Mamulleri, Yaş Meyve Sebze ve Su Ürünleri oldu.

İhracatı en çok artan sektör %93 oranında artışla Savunma Sanayii olurken, bu sektörü %67 oranındaki artışla Otomotiv Endüstrisi izledi.

Yılın 9 aylık döneminde Doğu Karadeniz Bölgesi toplam ihracatının %52’sini tek başına gerçekleştiren Trabzon ilinden 123 ülkeye ihracat yapıldı.

Konu hakkında değerlendirmelerde bulunan DKİB Yönetim Kurulu Başkanı Saffet KALYONCU; Trabzon ilinden yılın 9 aylık döneminde yapılan 807 milyon $ tutarındaki ihracatın 175 Milyon $ tutarındaki kısmının İtalya’ya yapıldığını, İtalya’ya yapılan ihracatta bir önceki yıla göre %12 oranında artış yaşandığını ve İtalya’nın İl ihracatında ilk sırada yer aldığını belirtirken, en çok ihracat yapılan ikinci ülkenin 129 Milyon Dolar ile Rusya Federasyonu olduğunu ve Rusya Federasyonu’na yapılan ihracatta %29 oranında artış yaşandığını ifade etti.

DKİB Yönetim Kurulu Başkanı KALYONCU ayrıca; Trabzon’dan dünyanın önde gelen ihracat pazarları olan Çin Halk Cumhuriyeti’ne yapılan ihracatta %86’ı, ABD’ye yapılan ihracatta %45 ve Japonya’ya yapılan ihracatta da %277 oranında yaşanan ihracat artışlarına dikkat çekti.

Her yıl olduğu gibi, bu yıl da Trabzon ilinden yılın tamamında gerçekleştirilecek ihracatın 1 Milyar $ üzerine çıkmasının beklendiğini belirten KALYONCU; Trabzon ilinin Ülkemizden en çok ihracat yapılan ilk 20 İl içinde yer alarak her yıl tekrarlanan performansını koruyacağını belirtti.

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.