Trabzon Haber ve Trabzonspor Haber
2023-11-16 23:47:50

EMEKLİLERİN BEŞ BİN LİRASINA TENEZZÜL EDEN EMEKSİZLER 

MEHMET SADULLAH SAĞLAM

16 Kasım 2023, 23:47

Sayın Cumhurbaşkanımız R.T.Erdoğan tüm emeklilere (emekli olup çalışmakta olanlar hariç olmak üzere) beşer bin lira bir paranın 15.11.2023 tarihinden önce verileceğini ifade etmiştir. 

Daha sonra kimi bürokratlar kraldan çok kralcı kesilerek bu paranın daha da ödeme alanını daraltmak suretiyle ÇKS belgesi olanları da bu ödemenin kapsamı dışına atmışlardır.  

Bunu yapanlara söylenecek söz bulamıyorum. Bir insan bu kadar akıl ve vicdan duygusundan yoksun olur mu? Hadi oldu olacak üst düzey bir kamu görevine getirilebilir mi?. Benim aklım fikrim bunu almıyor. 

Afrika’daki yamyamlar bile bunu yapmaz. Ben Sayın Cumhurbaşkanının yerinde olsaydım bu adamları anında görevlerinden alırdım. Almakla da kalmaz kendilerini 7500 TL ile emekli eder ÇKS belgeleri var diye bu paraları sadece onlara ödemezdim.  

ÇKS belgeniz var ya çiftçi sayılıyorsunuz. Peki, ne kadar araziniz var? Diyelim ki, bir dönüm. Alacağınız yardım ne kadar, 250 TL ya kaybettiğiniz para 5000 TL .  

Bu nasıl bir mantıktır? Bu kararı alacak kadar vicdanı kara bir insan nasıl bürokrat olmuş hayretler içindeyim.  

Ey maliye Bakanı sen kafayı mi yedin. Sen bu emeklileri ne sanıyorsun kendin gibi bir eli yağda bir eli balda insanlar mı bu emekliler.  

Ben iki kere ikinin kaç ettiğini bilecek kadar matematik bilgisine sahip bir insan bu senin yaptığın hesabı yapmaz. Çok yazık bu ülkenin maliyesi senin gibi bir aymaza teslim edilmiş. 

Bu ülkeyi bir defa batırdın ama eksik bıraktığın bazı yerler mi kaldı ki şimdi de oraları batıracaksın.  

Bence sen Maliye Bakanlığını bırak git dağda çobanlık yap ama onu da layıkıyla yapabileceğinden emin değilim.  

1982 Anayasasında, eşitlik ilkesi 10. maddede düzenlenmiştir. 10. madde şöyle demektedir: "Herkes, dil, ırk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir. Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz. 

Sayın Maliye Bakanı, senin Anayasamızın bu maddesinden haberin yok mu? İstersen bu maddeyi aç bir bak.  

Anayasamızın eşitlik ilkesine ve dolayısıyla yasalarımıza ve insan haklarına ters bir uygulamayı yaparak kimseye yaranman mümkün değildir. Sen bindiğin dalı kesiyorsun. Bu nedenle bir emekli vatandaş olarak buradan sizi uyarıyorum. 

Gelin bu hatanızdan vaz geçin. Vaz geçmezseniz de yasalarımız sizi vaz geçirecektir. Ben buna inanıyorum. Türk yargısı bu kadar gafil olamaz. 

Bu uygulamayı yaparken mesela 25.000 TL üstünde emekli aylığı alanlar bu beş bin lirayı alamaz deseydiniz daha mantıklı olmaz mı idi.  

Ben bunun da Anayasamızın eşitlik ilkesi ile bağdaşmadığını düşünürüm ama mantık açısından daha rasyonel olduğunu kabul edebilirdim.  

Zengini daha zengin fakiri daha fakir yapan bu uygulamalar mucitlerini yakında mutlaka boğacaktır. Bu paralar sizin karnınızı doyurmaz ama emeklilere bir nefes aldırabilir. 16.11.2023 

M.Sadullah SAĞLAM 

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.