ERZURUM’DA YENİ BİR ŞAİR DOĞUYOR – MUHAMMED SAİT KARA

Sevgili okurlarım, bugün sizlere Erzurumlu şair Muhammed Sait Kara ile yaptığım röportajı aktaracağım.

Öncelikle şunu belirtmek isterim ki; şairimiz son derece mütevazı, sıcakkanlı ve duygu – düşüncelerini direk karşıya iletebilecek alçakgönüllü bir isim. Kendilerinin şiire olan merakı ve fikirlerini daha fazla kitleye ulaştırmak düşüncesiyle, şiirlerinden bir kitap oluşturdu. Kitabına ise ‘‘Bilinç6 Seyyahı’’ ismini bıraktı. Bu sebepten ötürü kendileri ile bir röportaj gerçekleştirdik ve gerçekleştirdiğimiz röportaj ile kendilerinin çalışmalarını, düşüncelerini ve projelerini sorduk. Kendileri ise sorduğumuz her soruya çok güzel cevaplar verdi. Sizden ricamız, röportajımızı okumadan önce sıcak bir çay alın, yazımızın yanına iyi çok gelecektir.

Bilinç6 Seyyahı adlı kitabın yazarı, Şair Muhammed Sait Kara’ya dair tüm merak edilenler yazımızda…

Devrim AKTÜRK: Merhaba Sait Bey, öncelikle sizi tanımak isteriz. Bize kısaca kendinizden bahseder misiniz?

M. Sait Kara: Erzurumluyum ve Erzurum’da ikamet etmekteyim. Anadolu Açık Öğretim Fakültesinde halen memur olarak görev yapmaktayım. Lisans mezunuyum.

Devrim AKTÜRK:  Şiire olan merakınız ne zaman başladı? İlk şiirinizi ne zaman yazdınız, hatırlıyor musunuz?

M. Sait KARA: Şiirlere çocukluğumdan beri ilgi duymaktayım fakat bana şiiri sevdiren adam olarak tanımlayacağım kişi Yılmaz Erdoğan’dır. O’nun şiirleriyle şiirlere daha ilgi duydum ve sonradan diğer büyük üstatların şiirlerini okuyarak araştırarak kendimi biraz daha geliştirdim.

Devrim AKTÜRK: Şiirlerinizde ele aldığınız konular nelerdir?

M. Sait KARA: Şiirlerimde genelde aşk ve hayatın çeşitli safhaları hakkında konulara değindim.

Devrim AKTÜRK: Şiirlerinizi yazarken belli bir ortam seçer misiniz?

M. Sait KARA: Hayır. Ben otobüste, kahvede, işte, evde veya herhangi bir yerde ilham geldi mi yazarım.

Devrim AKTÜRK: Dünya ve Türkiye genelinde beğendiğiniz şair ve yazarlar kimlerdir?

M. Sait KARA: Özdemir Asaf, Cahit Zarifoğlu, Oğuz Atay, Necip Fazıl Kısakürek, Sezai Karakoç, Nurullah Genç ve Yılmaz Erdoğan.

Devrim AKTÜRK: Şiir yazmaya başladığınızda kendinize örnek aldığınız bir şair var mıydı?

M. Sait KARA: Yılmaz Erdoğan’ın üslubundan esinlenmişliğim vardır.

Devrim AKTÜRK: Sizce Türkiye’de şiir denilince neden okunmaz, alınmaz ve hatta kimse tenezzül edip bakmaz bile deniliyor. Sizce bunun sebebi insanların şiiri anlamayışı mı, yoksa Türkiye’de gerçek anlamda bir şairin olmaması mı?

M. Sait KARA: Türkiye’de çok değerli şairler olduğuna inanıyorum ve ismini kimselerin bilmediği kalemi çok güçlü olan birçok yazarların ve şairlerin olduğuna da inanıyorum. Ancak ülkemizde kitap okumaya yönelik kültür hâlâ tam manasıyla insanlara genç yaşta aşılanamadığı için olsa gerek. Kitaplara ve okumaya pek bir rağbet olamıyor maalesef, özellikle de şiirlere. Oysa her şiir aslında kendi içinde gizemli bir kısa romandır.

Devrim AKTÜRK: Kitaplarınıza ve şiirlerinize isim bırakırken nelere dikkat edersiniz?
Okur kitleniz genelde ne yönde? Bu kitlenin arasında gençler mi, kadınlar mı yoksa erkekler mi daha ilgili idi size?

M. Sait KARA: İsim konusunda çok hassasımdır ve bir şiirin kalitesini ilkin isminin ön planda tutacağına inanıyorum. Bu yüzden isim seçerken hem şiirin içeriğiyle alakalı olmasına hem de en önemlisi sıradan olmaması ve küçükte olsa cezp edici bir yanının olmasına dikkat ediyorum.

Devrim AKTÜRK: Şiir okumayı seven ve şiir yazan gençlere neler tavsiye edersiniz?

M. Sait KARA: Henüz yeni bir yazar olduğum için, halen genç bir kitleyi kendimde bulunduramadım. Ancak şu ana kadar gençlerin daha rağbet ettiği bir kitlem oluştu diyebilirim. Çok kitap okumalarını ve yazarken kalemlerine yüreklerini akıtarak yazmalarını ve şiirlerinde biraz gizem olmasını tavsiye ederim. Çünkü bir şiirde gizem yoksa, o şiir sıradan bir metne dönüşür.

 Devrim AKTÜRK: Sizi en iyi anlatan cümle nedir?               

M. Sait KARA: Hayatın bir de şiir yüzünü gördüğü günden beri kaleme âşık, sizden biri…

Devrim AKTÜRK: Hocam geleceğe ait projeleriniz nelerdir?

M. Sait KARA: Kendimi daha fazla geliştirerek, İnşallah ilerde yeni şiir kitapları çıkarmak istiyorum. Bunun yanı sıra roman da yazmak istiyorum. Şimdiden küçük küçük başladım bile roman yazmaya. Roman çok fazla zaman alan bir tür olduğu için, biraz zamana ihtiyacım var diyebilirim.

Devrim AKTÜRK: Sait hocam, kıymetli ve bir o kadar değerli vaktinizi ben deniz ile paylaştığınız için teşekkürlerimi eder, şükranlarımı sunarım. Ek olarak da bize kitabınızı hediye ettiğiniz için tekrardan size teşekkürü bir borç bilirim.

M. Sait KARA: Sizlerde benim gibi şiire âşık olan birinin düşüncelerini ve fikirlerini dinleyip, yazdığınız için teşekkür ederim. Kitap içinde rica ederim.

Devrim AKTÜRK: Sait hocam, diğer yıllarınızda hem başarılarınızın daim olması hem de yeni kitaplarınızın size ve değerli düşüncelerinize ufuk açması dileğiyle, kendinize iyi bakın, selametle kalın.

M. Sait KARA: Tekrardan teşekkür ederim Devrim kardeşim. Bende sizin gelecek yıllarınızda başarılara daha hızlı koşmanızı dileyerek, kendinize iyi bakmanızı diliyorum. Sizlerde selametle kalınız…

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber