14 MART NEDEN TIP BAYRAMI?

14 Mart 1827 tarihinde ülkemizde ilk Tıp Fakültesinin açılış tarihidir. Ve yapılan kutlamalarla günümüze kadar TIP BAYRAMI olarak yer almaktadır.

Kamuda çalışan Doktorların hizmet alanı bulunan TÜRKAV’ da, bu anlamlı günü, yani 14 Mart’ ı, mesleki olarak kamuoyunun dikkatlerine sunarken, sadece mesleki durumla değerlendirilemeyeceğini ifade etmektedir. Bir başka anlamıyla Tıp Fakültesi öğrencilerinin şuurluluğunda görmek gerektiğini kamuoyu ile paylaşmaktayız.

Bakın, 14 Mart’ ta İstanbul işgal altındaydı. Ancak 14 Mart 1919 tarihinde tıp fakültesi öğrencilerinin şuurluluğu ile tören düzenlediler. Burada, İngiliz işgalciler, Kızıl Haç yetkilileri vardı…

Ne denilmiştir; “İtiraf ediyoruz ki vatan, bilhassa onun kalbi, beyni olan İstanbul bu dakikada korkunç bir buhran geçiriyor! Ama korkmuyoruz… Buradayız, burada kalacağız… İstanbul bizimdir, Çünkü istiklâl buradadır…” 3. Sınıf öğrencisi olan genç tıbbiyeli aynı gün bir protesto düzenleyerek Mekteb-i Tıbbiye-i Şahanenin iki kulesi arasına büyük bir Türk Bayrağı astı. İşgal kuvvetleri bu olaya müdahale etti ve çıkan çatışmada Doktor yaralandı. Şuurlu ve heyecanlı genç hekim adayı Tıbbiyelileri temsilen Sivas kongresine de katılmıştır. 14 Mart sadece mesleki bir bayram değil, Milli değerlerin ve şuurlu bir geçmişin muhasebesidir.

TÜRKAV’ in Yönetim, Denetleme ve istişare kurullarında görev yapan Doktor ve sağlık çalışanlarımız ile bütün Doktorların ve sağlık çalışanlarının 14 Mart Tıp Bayramını kutluyoruz.

TÜRKAV olarak ifade etmek isteriz ki; Sağlıklı bir toplum için, sağlık çalışanlarının varlığı bulunmaktadır.

14 MART KUTLU OLSUN…

TRABZON TÜRKAV ADINA

Dr. Hasan ERAYDIN Trabzon TÜRKAV Başkan Yrd.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber