AKÇAABAT KÖFTESİ SAYESİNDE YILLIK 500 MİLYON TL’NİN ÜZERİNDE GELİR ELDE EDİLİYOR

Mevsimsel olarak istihdam rakamı restoranlara gelen ziyaretçi sayısının ve Akçaabat Köftesine olan talebin çoğalmasıyla 3-4 kat artabilmektedir. Akçaabat Köftesinin ilçe ekonomisine katkısı 2021 sonu itibariyle yıllık 500 milyon TL’nin üzerindedir. Bu değerin korunarak gelecek nesillere aktarılması Akçaabat için çok önemlidir.

AKÇAABATTA BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKLA İLGİLİ BÜYÜK BİR SORUN YAŞANMAKTADIR.

Ancak Akçaabat’ta son dönemde büyükbaş hayvan sayısında önemli bir azalış yaşanmaktadır. Bu durum ilçenin en önemli değerlerinden biri olan coğrafi işaretli Akçaabat köftesinin üretim şartları açısından büyük bir sorun oluşturmaktadır. Bu sorunun çözülmesi için Akçaabat Ziraat Odası Başkanı Mustafa Hikmet EYÜPOĞLU Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı’na konu ile İlgili bir proje vererek Akçaabat’ta büyükbaş hayvancılığın durumunun tespit edilmesi, sorunların ortaya konulması ve çözüm önerileri getirilmesini amaçlamıştır. Projeyi yürütmesi için dört nesildir ailesi Akçaabat’ta büyükbaş hayvancılık sektörü içinde bulunan ve kendisi konu ile ilgili Atatürk Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışan Doç. Dr. Ahmet ÇAVUŞ ve araştırma ekibi görevlendirilmiştir.

ORTAK AKILLA PROJE YÜRÜTÜLDÜ

Doç. Dr. Ahmet ÇAVUŞ ve proje ekibi araştırmada konu ile ilgili tüm paydaşlara ulaşarak görüşlerinin alınmasına ve ortak akılla araştırmanın yürütülmesine dikkat etmiştir. Bunun için Akçaabat ilçesinde büyükbaş hayvan sayısının en fazla olduğu mahalle muhtarları, büyükbaş hayvan yetiştiricileri, Akçaabat köftesi restoranı sahibi/işletmecileri, kasaplar, kamu kurum ve kuruluşlarında konuyla ilgili görev yapan yetkililer ile görüşmüşlerdir. Toplamda 427 paydaş görüşünün alınması, analiz edilmesi ve değerlendirilmesi ile proje raporu hazırlanmıştır.

YEREL HALK AKÇAABAT KÖFTESİNDEN ELDE EDİLEN GELİRDEN YETERİNCE PAY ALAMIYOR.

Son 30 yılda Akçaabat çevresinde büyük baş hayvan sayısında büyük bir azalış görülmektedir. İlçedeki büyükbaş hayvan sayısında 1991’den 2020’ye %37,2’lik bir azalış yaşanmıştır. Bu durum coğrafi işaretli Akçaabat Köftesine et temininde sorun yaşanmasına ve Akçaabat’ta yaşayan yerel halkın coğrafi işaretli üründen elde etmesi gereken gelir ve istihdamdan mahrum kalmasına, Akçaabat Köftesinin özgün lezzetinden uzaklaşılmasına neden olmaktadır.

AKÇAABATTA BÜYÜKBAŞ HAYVANCILIKTA YAŞANAN SORUNLAR

Araştırma sonucuna göre Akçaabat ilçesinde büyükbaş hayvancılıkta yaşanan başlıca sorunlar:

- Yem fiyatlarının yüksek oluşu,

- Ürünlerin istenilen fiyata satılamaması,

- Mera arazilerinin ve yem bitkileri üretiminin yetersizliği,

- Büyükbaş hayvan bakım maliyetlerinin yüksek olması,

- Mevcut ahırların büyükbaş hayvan bakımı için elverişsizliği,

- Sermaye eksikliği,

- Veteriner hizmetlerinin yetersizliği ve pahalı olması,

- Canlı hayvan satamama,

Akçaabat ilçesinde büyükbaş hayvancılıkla ilgili yaşanan sorunlara yönelik çeşitli çözüm önerileri proje sonuç raporunda sunulmuştur.

PROJE RAPORU KİTABA ÜCRETSİZ ULAŞMAK İÇİN

Akçaabat Ziraat Odası tarafından hazırlatılan projenin sonuç raporu e kitap olarak yayınlanmış olup Akçaabat Ziraat Odası internet sayfasından ya da aşağıdaki linkten bu kitabı ücretsiz olarak indirebilirsiniz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber