Toplantıya TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Yönetim Kurulu Üyesi Selami Ayyıldız, Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Zamin Aliyev, Azerbaycan’ın Türkiye’deki Ticaret Temsilcisi Tamerlan Tagiyev, Trabzon Ticaret İl Müdür Vekili Hakan Bayrak, iş insanları ve diğer ilgililer katıldı.
ÇELEBİ: AZERBAYCAN VE ÖZBEKİSTAN’DA TÜRK MALLARININ İMAJI ÇOK İYİ
TTSO Başkanı Erkut Çelebi, Azerbaycan’ın her sektörde öncelikli pazarları arasında yer aldığını vurgulayarak, “Oda olarak kümelenme projelerimiz vesilesiyle birçok kez Azerbaycan’ı ziyaret ettik, ikili iş görüşmeleri gerçekleştirdik. Birçok firmamız ticarete başladı. Ancak gümrük vergilerinin azaltılması gerek. Azerbaycan büyük fırsatlar barındırıyor. Trabzon olarak en büyük avantajımız kışın haftada 3, yazın 5 gün yapılan direkt uçak seferleri. Ortalama yüzde 70 doluluk oranıyla yapılıyor. Ancak bilet fiyatları biraz yüksek. Hatta diğer hava yollarında grup biletlerine daha düşük fiyat verilirken Bakü uçuşlarında tersi oluyor ve grup bileti alırsan fiyat yükseliyor. Bu konuyu yetkililerle de görüştük ancak henüz bir sonuç elde edilemedi” dedi.
Başkan Çelebi, Karabağ bölgesinde devlet desteklerinin etkin biçimde uygulandığını belirterek, “Ancak Çin ile gümrük vergilerini düşürdüler ve biz rekabet edemez hale geldik. Avantajımız şu; Azerbaycan ve Özbekistan’da Türk mallarının imajı çok iyi. Avrupa malları kalitesinde görüyorlar. Mallarımız Çin mallarına karşı tercih ediliyor. Fırsatları değerlendirmemiz lazım. Azerbaycan’ın 10 milyon nüfusu var ama orada üretim yapılırsa birçok ülkeye sıfır gümrükle mal satabilirsiniz. Azerbaycan’ın yeri bizde her zaman çok başka. ‘Can Azerbaycan’ diyoruz. Yatırım ortamını Türk yatırımcılar için daha iyi hale getirmelerini bekliyoruz” ifadesini kullandı.
ALİYEV: TRABZON’DA İŞ BİRLİĞİ TOPLANTISI YAPABİLİRİZ
Azerbaycan’ın Kars Başkonsolosu Zamin Aliyev, toplantıda yaptığı konuşmada bu tür etkinliklerin ticari ilişkilerin artırılması için önemli fırsatlar yarattığını vurgulayarak, “Devletler arası ilişkilerimiz çok üst düzeyde. Her alanda iş birliği yapıyoruz. Enerji, tarım, lojistik gibi. Ama bununla kalmamalıyız. Her iki taraf da gelişim için çalışmalı. Kars ve Iğdır’da Azerbaycan Ticaret Evi açmak için çalışmalarımız sürüyor. Trabzon'da da iki ülke iş insanlarının katılacağı toplantılar yapabiliriz” dedi.
TAGİYEV: AZERBAYCAN 289 MİLYON NÜFUSA AÇILAN KAPIDIR
Azerbaycan’ın Türkiye’deki Ticaret Temsilcisi Tamerlan Tagiyev de “Türkiye’nin gücü bizim gücümüz, bizim gücümüz Türkiye’nin gücüdür” diyerek başladığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:
“Tek millet iki devlet’ sözüyle yaşıyoruz ve buna önem veriyoruz. Her iki pazarda da bulunmak iki ülke iş insanları için avantajdır. Devletimiz iş insanları için farklı destek mekanizmaları sunmaktadır. Azerbaycan, 10 milyon nüfuslu bir pazar değil, 10 ülkeye ve 289 milyon nüfuslu bir pazara açılan kapıdır. Türkiye ile Tercihli Ticaret Anlaşmamız var. Azerbaycan’a şu anda dünyanın dört bir yanından yatırım yapılıyor. Biz bu yatırımcılar içinde Türk iş insanlarının birinci sırada olmasını isteriz. Sanayi parklarında yatırım yapanlar 10 yıla kadar tüm vergilerden muaf tutuluyor. Karabağ için ayrı destekler de var. Devletimiz girişimciliğe destek fonu üzerinden de destekler sağlıyor, gerekirse projelere ortak olabiliyor. Sizleri Azerbaycan’a davet ediyoruz. Yurt dışında yatırım düşünüyorsanız size yabancı olmayan Azerbaycan'a gelin.”
Toplantıda daha sonra Azerbaycan’ın Türkiye’deki Ticaret Temsilciliği Başdanışmanı Cavid Abdullayev tarafından Azerbaycan’da Yatırım Ortamı, Teşvikler ve Destek Mekanizmaları konusunda sunum yapıldı ve katılımcıların soruları yanıtlandı.











