CHP TRABZON İL BAŞKANI GÜZİDE UZUN’

İş Cinayetlerinde Türkiye ne yazık ki Avrupa birincisi, dünya üçüncüsü. AKP iktidarının kayıtsızlığı ve denetimsizlik neticesinde gün geçmiyor ki bir işçimiz bu cinayetlere kurban gitmesin.

AKP iktidarındaki son 15 yılda 3. Havalimanında 400 işçi, Soma’da 301, Ermenek’te 18, Şırnak’ta 8 işçi para hırsı yüzünden göz göre göre katledildi. İstanbul Esenyurt'ta bir alışveriş merkezi inşaat şantiyesinde çadır yanması nedeniyle 11 işçi hayatını kaybetti. Halkalı Dereboyu Caddesi'nde tekstil işçilerini taşıyan minibüste 7 kadın işçi sel sularına kapılıp boğularak can verdi. Mecidiyeköy’deki bir rezidansın 32’nci katından işçiler asansörle yere çakıldı, 10 İşçi yaşamını yitirdi. Adana Kozan’da baraj kapağının patlaması sonucu 10 işçi vefat etti. Elbistan’da göçük altında kalan 9 işçinin cesedine 7 yıldır ulaşılamıyor. Örnekler o kadar çok ki, saymakla bitmez. AKP’nin yönettiği Türkiye’de 2017’de 2006 işçi katledildi.15 Yılda iş cinayetlerine kurban giden işçi sayısı en az 20 bin. AKP demek katliam demektir

AKP iktidarı döneminde çıkarılan 4857 sayılı İş Yasası, artan özelleştirme ve taşeron uygulamalarının ardından iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin sayısının 6 kat arttı. Son 15 yılda maden ruhsatı verilen kişilerin neredeyse hepsi üst düzey bir AKP yöneticisinin kendisi akrabası veya arkadaşı. Türkiye'de en büyük sendikasızlaşman AKP döneminde yaşanıyor. Sendikalaşma oranının son 50 yılın en düşük seviyesinde. Türkiye iş kazaları ve meslek hastalıklarında Dünya 3’cüsü, Avrupa 1’ncisi. Bu tablonun sorumluları her zaman yaptıkları gibi ‘sütten çıkmış ak kaşık’ olmaya çalışıyor.

Bir ülkenin gelişmişliği, insanlarına verdiği değer ile ölçülür. Gelişmiş bir ülkede işçiler 20 milyonluk metropol kentte naylon çadırda yanarak ölmez, gölün ortasında donarak ölmez, baraj kapağı açılınca boğularak ölmez. Gelişmiş ülkelerde madenlerde insanlar ölmez, göçük altında insanlar unutulmaz. Servisle işlerine giden işçiler selde boğularak ölmez. Türkiye, asansör boşluğuna düşenlerin, feribota binerken ezilen insanların öldüğü ülke. Kimi 20 yaşına gelmeden merdiven altında ölür, kimi kot taşlarken, kimi traktör kazasında kurbanlık gibi taşınırken ölür bu ülkede.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber