banner240
banner237
banner238

CHP’Lİ KAYA’DAN TRABZON'UN 2.SÜMELASI OLABİLECEK KAYA KİLİSE İÇİN ÇAĞRI:

CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Trabzon’un Vakfıkebir İlçesi’ne bağlı Çamlık Mahallesi’nde bulunan Pedromida Kaya Kilisesi’nin içler acısı halini gözler önüne serdi. Bir tarihin daha ilgisizlik ve sahipsizlik nedeniyle yok edildiğine dikkat çeken Kaya, “Burada yüzyıllar öncesinden kalma tarihi bir kaya kilise var, fakat biz bu insanlık mirasını sahipsiz bırakmışız. Buradan Kültür ve Turizm Bakanına, Trabzon Valisine ve Trabzon İl Kültür Müdürüne sesleniyorum. Pedromida Kilisesi için ivedilikle bir heyet görevlendirilmeli ve restorasyon çalışması başlatılarak burası biran önce Trabzon turizmine kazandırılmalıdır. Burası Trabzon’un ikinci Sümelası olabilir” dedi.

Trabzon’da birçok tarihi ve kültürel değerin olduğunu ve bunların hak ettiği değeri görmediğine değinen CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, Vakfıkebir Çamlık Mahallesi’nde bulunan Pedromida Kilisesi’nin görüntüsüne isyan etti. Yolu olmayan kiliseye çıkarak yerinde incelemelerde bulunan Kaya şunları söyledi:

BU KÜLTÜREL MİRASI KİMSE GÖRMÜYOR MU?

“Karadeniz ve Trabzon deyince aklımıza turizm geliyor. Bugün Vakfıkebir’e gittik ve gördük ki dünya mirasımızın bir değeri ihmal edilmiş ve sahipsiz bırakılmış. Dünyanın hiçbir ülkesinde bu tür tarihi değerler sahipsiz bırakılmaz. Pedromida Kilisesi’ne geldik ve bir tarihin nasıl yok edildiğini gördük. Duvarlarında frenksler var, bir sürü tarihi eser değerinde yazılar var. Fakat ne acıdır ki bakımsızlık yüzünden tahrip edilmiş. Hiltilerle, balyozlarla kırılmış, inşaat haline gelmiş, hafriyat atıkları içinde bu güzelim tarih hoyratça yok edilmiş.”

KAZI YAPILIRSA YENİ TARİHİ ESERLER ÇIKABİLİR

“Bizim elimizde böylesi bir tarihi eserimiz var ve sahipsizlik içinde atıl vaziyette burada kendi kaderine terk edilmiş durumda. 150-200 metre yukarı çıktık ve gördük ki burası bir restorasyon çalışmasıyla, Trabzon’un ikinci Sümelası olabilir. Kazı yapılırsa birçok tarihi eserin gün yüzüne çıkması potansiyeli var. Bu kilisenin yolu dahi yok, bakımsızlık içinde, buranın gün yüzüne çıkarılması ve turizm potansiyelinin değerlendirilmesini istiyoruz. Kayalar oyularak içine kilise yapılmış, yanından akan bir ırmak var. Böyle güzel bir doğa harikasını, böylesine bir kültürel mirası kimse görmüyor mu?”

TURİZM POTANSİYELİMİZİ DEĞERLENDİRMEK ZORUNDAYIZ

“Buranın turizme kazandırılması demek bu bölgede binlerce insanın ekmek yemesi demek, esnaflarımızın kazançlarının iki kat artması demek, gençlerimize iş imkânı demek. Biz bu bölgenin turizm potansiyelini her şekilde değerlendirmek zorundayız. Hem ilçemiz hem bölgemiz buradan faydalanmalıdır. Trabzon’da yaşayanların çoğunun buradan haberi dahi yok. İçindeki duvar süslemeleri, frenksler, tarihi doku zarar görmüş. Çöplük ve hafriyatlarla dolu bir yer haline gelmiş. Vatandaşlar seslerini duyuramadıklarından yakınıyorlar. Buranın ziyaret noktası olmaması için hiçbir neden yok. Buralarda tesisler açılabilir ve bir turizm destinasyonu yaratılabilir.”

KİLİSEYE ULAŞIM YOK, RESTORASYON YOK

“Öncelikli temel ihtiyaç buranın restorasyon çalışmalarının başlatılması ve bu kiliseye bir yol yapılmasıdır. Buradan Turizm Bakanına, Trabzon Valisine ve İl Kültür Müdürüne çağrıda bulunuyorum. Bu sesi duyun. Buraya bir heyet gönderin, derhal restore ettirin ve turizme kazandırın istiyoruz. Trabzon İl Başkanımız Ömer Hacı Salihoğlu ve Vakfıkebir İlçe Başkanımız Mehmet Keskin'le birlikte bu çağrıyı yapıyoruz.”

TARİHİ DEĞER PEDROMİDA…

“Yapının bulunduğu Çamlık Mahallesi’nin eski adı Pedromida’dır. Bu nedenle yapı, Pedromida Kilisesi olarak anılmıştır. Kayaya oyularak inşa edilen yapı, iki kattan oluşmaktadır. Alt katında üç giriş bulunmaktadır ve her bir giriş bir odaya ulaşmaktadır. Kuzey ve güney yönlerinde bulunan odalardan ortadaki odaya geçişler mevcuttur. Yapının dışarısında iki adet su deposu bulunmaktadır. Ortada bulunan ada mekânın duvarlarında fresk izlerine rastlanmaktadır. Yapının ikinci katına şimdilik ulaşım sağlanamadık."

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber