banner240
banner237
banner238

CORA, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı

AK Parti Trabzon Milletvekili Salih CORA, 5 Aralık Kadın Hakları Günü dolayısıyla mesaj yayımladı. CORA, mesajında, 5 Aralık 1934'te Gazi Mustafa Kemal Atatürk öncülüğünde "kadınlara milletvekili seçme ve seçilme hakkı" veren yasanın kabulüyle her yıl 5 Aralık'ın "Kadın Hakları Günü" olarak kutlandığını anımsattı.

Kadınların haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile başladığına vurgu yapan CORA, “Türkiye’de kadına seçme ve seçilme hakkı birçok Avrupa ülkesinden önce verilmiştir. Ancak bakıldığı zaman kadınlar haklarını tam anlamıyla AK Parti döneminde kullanmaya başlamıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ortaya koyduğu vizyon, ardından gelen vesayetçi zihniyet tarafından hayata geçirilmemiştir. Kadınların seçilme hakkı başta olmak üzere anayasal hakları sabote edilmiş, kadınlar kılık kıyafetine göre yargılanmıştır.” ifadelerine yer verdi.

KADINLARIN KAZANIMLARININ ALTINDA AK PARTİ’NİN İMZASI VARDIR

AK Parti’den önce kadınların parlamentodaki temsil oranlarının %4'ü aşamadığını belirten CORA, "2002 genel seçimlerinde kadın milletvekili sayısı 24, kadın temsil oranı %4,4 iken, kadın milletvekili oranı %17,3'e yükselmiştir. 2018’deki seçimlerde 600 milletvekilinden 104'ünü kadın milletvekillerinden oluşmuştur. Her ne kadar kadınlarımız seçme ve seçilme hakkını 1934 yılında elde etmişlerse de haklarını özgürce kullanmaya AK Parti ile başlamışlardır. Özellikle 28 Şubat sürecinde kamusal alan safsatasıyla başörtülü kadınlar hem kamu kurumlarından hem siyasetten men edilmişti. Ancak Cumhurbaşkanımızın güçlü iradesi ve kararlı mücadelesi sonucunda 2014 yılında başörtülü milletvekillileri meclise girebilmiştir. Kadınların siyasete ve sosyal hayata katılım mücadelesinde elde ettikleri kazanımlarının çoğunun altında AK Parti imzası vardır. " dedi.

KADINA YÖNELİK BİRÇOK DÜZENLEME HAYATA GEÇİRİLDİ

Milletvekili CORA, sözlerine şu şekilde devam etti:

“AK Parti olarak 2002’den bu yana hem temel insan hakları hem de beşeri sermayenin güçlendirilmesi perspektifi ile kadının eğitim, sağlık, istihdam, karar alma mekanizmalarına katılımı yönünde pek çok düzenleme yaptık. Anayasadaki eşitlik

ilkesi, Türk Ceza Kanunu’nda töre ve namus cinayeti cezalarının artırılması, İş Kanunu’nda eşit işe eşit ücret düzenlemesi, doğum izinleri başta olmak üzere, aile ve iş yaşamı uyumlaştırmasına ilişkin düzenlemeler, engelli çocuğu olan anneye 5 yıl erken emeklilik imkânı ve benzeri birçok düzenleme AK Parti döneminde yapılmıştır.

SGK teşvikleri, Gelir Vergisi ve kadın kooperatiflerinde yaptığımız yasal düzenlemeler, hibe ve fonlardaki kadınlar lehine yaptığımız uygulamalar ile kadınların iş hayatına, işçi, çiftçi, girişimci olarak katılımını destekledik. Kadın iş gücüne katılma oranı %27’den 34’e, kadın istihdamı 6 milyondan 10 milyona yükseldi.

Genel Başkanımız, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Anayasa’da, TCK’da yaptığımız değişiklikler ve 6284 sayılı kanun ile kadına yönelik şiddet ile mücadelede önemli mesafeler aldık. Cumhurbaşkanımız Erdoğan'ın talimatlarıyla Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı koordinesinde Milli Eğitim, Adalet, Sağlık, İçişleri bakanlıkları ve Diyanet İşleri Başkanlığınca hazırlanıp yürürlüğe giren Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele 2021-2025 4. Ulusal Eylem Planı ‘Şiddete sıfır tolerans’ ilkesi doğrultusunda kadına yönelik her türlü şiddetle mücadelemizi sürdürüyoruz.”

KİMİN ÖZGÜRLÜKÇÜ OLDUĞUNU HERKES GÖRECEK

Milletvekili CORA, son olarak başörtüsü ile ilgili anayasa değişiklik teklifin TBMM başkanlığına sunulacağını ifade etti. CORA, “Kadın hakları ve özgürlükler söz konusu olduğunda mangalda kül bırakmayanlar bakalım böyle önemli ve ciddi bir konuda nasıl tavır alacak. Onlar mı özgürlükçü, biz mi özgürlükçüyüz herkes görecek.” şeklinde konuştu.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber