“FINDIK TANITIMA FONU”NCA DA, ORTAK MÜCADELEYE DESTEK VERİLMELİDİR.

Tarım İl Müdürü ve uzman personellerin fındık için, teknik ve sosyal durumu itibariyle hassasiyetiyle çiftçilerimizin mağduriyetleri giderilmeye çalışılmıştır. Böcek ülkemizde karantina zararlısı olarak tespit edilerek uluslararası Bitki sağlığı konvansiyonu tarafından da zararlı listesine alınmıştır.

Alınan önlemleri, fındığı ve fındık çiftçisini tehdit eden durumu yerinde inceleyen Trabzon TÜRKAV, 3250 ha. Sökümün yaptırıldığını, zararlı olan bu böceğin yayılmasının durdurması bakımından önemli olduğunu yerinde görmüştür. Böcek, ucan bir varlık. kontrol etmek nasıl olabilir? Sökümün gerekliliğine karar veren Tarım İl Müdürlüğünce vatandaşların bilgilendirilmesi sonucu 3250 ha. Sökümün yapılması zararlı böceğin yayılmasında, önlenmesinde önemli oluştur. Fındık çiftçisinin geçiminde de fındığın varlığı söz konusudur. Dolayısıyla zararlı böceğin bütün bölgemizde yayılmasını önlemek adına hassasiyet gösterilmiştir. Tarım İl Müdürlüğü ile Ziraat odası çiftçinin zararlarını önlemek adına da çalışmalarına; vatandaşlara verilen destekle sonuca gidilmiştir. Sökülen arazilerinin maddi zararını gidermek adına Tarım İl Müdürlüğünün, tespit ve teklifleriyle zararların önlenmesinde fındık çiftçisine verilen destek sağlanmıştır. Sökülen fındık bahçesi için 4 yıl süreyle desteklenmesi sağlamıştır.

TÜRKAV buradan ifade etmektedir ki, Fındık, kültürümüzde 2500 yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İlk kültüre alınma yeri Trabzon ve çevresidir. Fındığın anavatanı Doğu Karadeniz bölgesi olarak bilinmektedir. Bölgemizi simgeleyen fındık, az sayıda geleneksel ihraç ürünlerimizden biridir. Ve en önemlisidir. O halde Zararlı böceğin fındığa ve fındık çiftçisine verdiği zararın önlenmesinde “FINDIK TANITMA FONU” devreye sokulmalıdır. Çiftçinin kara gün dostu olarak yerini almalıdır. Burada biriken maddi gücün bir kısmının fındık çiftçisine destek olarak verilmesiyle fındığın bölgemiz için varlığı devam etmelidir. Cumhurbaşkanlığına bağlı olan “FINDIK TANITIMA FONU” ile fındık çiftçisi dört yılda bu fondan desteklenmesinin gerekliliğini TÜRKAV olarak ifade ediyoruz. Sekiz yıl süreyle desteklenen fındık çiftçisinin maddi zararı olmayacaktır.

Trabzon TÜRKAV, fındığın bölge ekonomisine, tarihi özelliğine ve toplumun sosyal yapısındaki yerine işaret ederek, Kamu hizmetlerinin vatandaşa sunulmasında kamuoyunun duyarlılığını olmazsa olmaz olarak görmektedir.

Karantina zararlısı Turunçgil uzun Antenli böcek diye tarif edilen ve fındık bahçelerine çok büyük zarar vererek bölgeyi tehdit eden durumuna karşı, bu güne kadar yapılanları, alınması gereken tedbirlere Kamu- çiftçi olarak daha çok dayanışmanın yapılmasının gerektiğini TÜRKAV adına kamuoyuna sunuyoruz.

Kenan KURU Trabzon TÜRKAV Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber