HEKİMSEN Trabzon Şubesi Başkanı Serpil Tuncay Yetiskul SAĞLIKTA ŞİDDET SONA ERSİN!

Beklentimiz sağlıkta şiddeti engelleyecek etkin bir yasa ve tedbir iken,  sosyal medyadan "geçmiş olsun " paylaşımlarından öteye gitmiyor. Bakanlık ve kamu idarecileri sağlıkta şiddete seyirci kalmaya devam ediyor. İstatistikler beyaz kod durumlarının sürekli arttığını göstermektedir.
Sağlıkta şiddet iş sağlığı ve iş güvenliği sorunudur. Bakanlığın iş yerlerinde iş sağlığını ve iş güvenliğini tehdit eden prosedür ve işleyişleri dönüştürmesi, iyileştirme sorumluluğu vardır. Aksine bakanlık 5 dakikada bir muayene ile iş yerlerini daha da güvensiz kılmaktadır. İş yerlerimizdeki bu işleyiş şiddete daha fazla maruz kalmamıza neden olmaktadır. 

Bir iş yerinde çalışanın kazaya uğramasına neden olan koşullar ne kadar işveren sorumluluğundaysa, bu noktada da Sağlık Bakanlığı’nın sorumluluğu vardır. Bir an önce iş yerlerimizin çalışma koşullarının güvenli kılınması, diğer devlet daire girişlerinde olduğu gibi güvenlik taraması yapılarak hastanelere giriş zorunluluğu getirilmesi gerekmektedir.
Sağlıkta şiddet dediğimizde konuyu kamuoyunda sağlık hizmeti veren ve şiddet uygulayan arasındaki bir ilişkiye indirgemek şiddet sorununu çözmez. Sağlıkta şiddetin sadece cezalandırmayla son bulmayacağını, yanlış planlanan sağlık politikalarının esas neden olduğu gerçeği ile siyasal, hukuki ve sosyolojik nedenleri göz ardı etmemiz gerekiyor.
Yetkililere soruyoruz;

*Her geçen yıl katlanarak artan beyaz kod 

bildirimi nedeniyle Bakanlık bu kapsamda il ve hastane düzeyinde risk tespitini yapmış mıdır?
*Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, yoğunlaşan sağlıkta şiddet haberlerini ihbar kabul edip inceleme başlatmış mıdır? Sağlık Bakanlığı ile bir çalışma yürütmekte midir?
Sağlıkta şiddeti tırmandıran en önemli faktörlerden biri hukuksuzluk ve cezasızlıktır. Sosyal medya gücü ve baskısı olmasa pek çok saldırgan mahkemeler tarafından serbest bırakılıyor veya çok düşük para cezalarına çarptırılıyor. Cezasızlık şiddeti arttırıyor. Sağlıkta şiddet ile ilgili caydırıcı yasal düzenlemeler nerede? Daha kaç sağlık çalışanının saldırıya uğraması, öldürülmesi bekleniyor?
 Bilinmesini istiyoruz; polikliniklerde, kliniklerde,  bilgi işlem masalarında maruz 

kaldığımız şiddetin nedeni biz değiliz! Şiddetin “ama”sı, “fakat”ı olmaz. Hasta olmak sabırsız olmaya, saygısız olmaya, saldırgan olmaya, sözlü veya fiziksel şiddet uygulamaya bahane değildir. Artık yeter.  

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber