KİTAP OKUMAK VE KİTAP YAZMAK

Herkes bir birine kitap okuyor musun veya kaç kitap okun gibi muhabbetlere hepimiz çokça şahit olmuşuzdur.

Elbette ki, kitap okumak çok önemlidir. Kitap okumayan insanlar, kulaktan dolma bilgiler ve kişisel hayat tecrübeleri ile varlıklarını sürdürmek zorunda kalırlar.

Kişisel hayat tecrübeleri ve kulaktan dolma bilgiler ise o kişinin toplunda daha saygın bir yer almasını ve çoğu zaman daha yüksek bir refah sahibi olması için yeterli kazanımlar değildir.

Yani demem o ki, okumak hiçbir zaman küçümsenemez. İnsan hayatında okumanın çok iyi bir yet tutması şarttır.

Şimdi biraz da yazmak veya kitap yazmak üzerine birkaç kelime etmek isterim.

Şöyle ki, kimi yazar çizerler, yazı yazıyorum veya kitap yazdım diyerek akıllarınca yazar çizerler sınıfına kendilerini dahil etmek istemektedir.

Diyeceksiniz ki, olsun bunun kime ne zararı olur?

Bakın bunun da zararlarını şimdi anlatacağım.

Malum kişiler, esasında bırakın yazı yazmayı, düzgün bir cümle dahi kuramayan kişilerdir. Yazılarını veya kitaplarını okuduğunuz zaman, yazı okumayı veya kitap okumayı nefret edersiniz.

Tam anlamıyla vaktinizi çalarlar. Yani bunlar zaman hırsızlarıdır. Kitaplarının üzerine cazip isimler veya yazılarının başlıklarına dikkat çekeceğini umdukları başlıklar atarak kendilerinin okunmasını sağlamak isterler.

Tesadüfen bunların yazı ve kitaplarını okuyarak okuma alışkanlığı kazanmak isteyenler, hiçbir şey anlayamayacakları için bir daha da okumak

istemeyeceklerdir. Yani bunlar toplumda okuma alışkanlığına ağır birer darbedirler.

Bu konu hakkında ilgili yetkililer bir önlem almalıdırlar.

İnsan okuduğu yazıdan veya kitaptan tat almalıdır.

Lezzetli bir yemeği kim yemek istemez. Ama yemek diye önünüze saman koyarlarsa ve siz de insansanız mideniz bulanmaz mı?

Burada yazıların içerik olarak hiç birini eleştirmek istemem. Kişi hangi ideolojiye sahip olursa olsun duygu ve düşüncelerini veyahut araştırmalarını edebi bir urupla yazarsa, anlatmak istediği neyse onu da ortaya koyarsa, bunlara daima saygım vardır.

Yani yazarın fikirlerine katılıp katılmama açısından bir yazı eleştirilemez. İçeriğine katılmadığınız bir yazı veya kitabı okursanız, o yazarların düşüncelerini eleştirme imkanı bulursunuz. Bu da size bir şeyler katar.

Bu kadar yeter zannederim. 16.12.2018 M.Sadullah SAĞLAM

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber