banner240

Konunun Uzmanı Bayram Öncesi Uyardı!

TMMOB Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilcisi ve Başkan Vekili Efkan AYTEKİN yaklaşan kurban bayramı öncesinde çevre ve halk sağlığı konularında önemli uyarılarda bulundu.

Efkan AYTEKİN  açıklamasında: “Bölgemizde kurulan kurban satış ve kesim alanları ile ilgili Çevre Mühendisleri Odası Trabzon Bölge Temsilicliği olarak kamuoyunu bilgilendirme sorumluluğumuzu bir kez daha yerine getiriyoruz.

Malumunuz Haziran ayının ilk haftasında Kurban Bayramını idrak edeceğiz. Bu vesile ile özellikle bölgemizin yağışlı iklimi ve Haziran ayı itibarıyla artan sıcaklıklar kurban satış ve kesim alanlarında oluşacak hayvansal atıkların çevreye ve halk sağlığına olumsuz etkilerini artırmaktadır. Özellikle kontrolsüz alanlarda yapılan kesimler sonrası açığa çıkan kan ve hayvansal atıkların yağışlarla birlikte yüzey sularına ve yeraltı su kaynaklarına karışma riskini yükseltmekle birlikle kötü koku ve haşere gibi olumsuz durumlara neden olmaktadır. Bu durum sadece çevre kirliliğine değil aynı zamanda ciddi halk sağlığı sorunlarına yol açabilmektedir.
Bu bağlamda Hayvan satış alanlarında hayvan refahı ve çevre sağlığına uygun şekilde planlanmalı  yeterli gölgelik, havalandırma, su temini ve atık yönetimi altyapılarına sahip olmalıdır. Kesim alanları geçici de olsa mutlaka belediyelerce denetlenmeli atık su drenajı ve kan, atık kontrolü sağlanmalıdır.

Atık Yönetim planları özellikle akarsu ve su havzaları çevresinde mutlaka uygulanmalı hayvansal atıkların doğaya bırakılması engellenmelidir.
Çevreye saygılı, halk sağlığını gözeten, düzenli ve denetimli bir Kurban Bayramı için başta belediyeler olmak üzere tüm yetkili kurumları görevlerini eksiksiz yerine getirmeye davet ediyoruz.
Kurban ibadetinin Çevre ve Halk sağlığına zarar vermeden yerine getirilmesi dileğiyle tüm vatandaşlarımızın Bayramını şimdiden tebrik ederiz” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber