RİZEDE YEREL BASINI ARAŞTIRDILAR

İSMET KÖSOĞLU

RİZE-Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Nihat Berker tarafından verilen herkese açık derste Açık Ders Trabzon, Of, Rize de öğrencilerle buluştu.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nihat Berker başkanlığında yapılan açık derslerde Türkiye’nin insan, ekonomi, kültür dinamosu olarak Doğu Karadeniz Bölgesinde Trabzon, Of, Rize incelendi. On dört haftalık bir sınıf çalışmasından sonra, derse katılan öğrenciler hocaları ile birlikte “Yerinde Öğrenme Gezisi” kapsamında bu dinamolarda çeşitli incelemelerde bulundular. Yerinde öğrenme Gezisi programında Rize yerel basınında Zümrüt Gazetesini ziyaret eden Kadir Has Üniversitesi öğrenci ve hocaları Gazete Sahibi Ali Gökay Bakoğlu’ndan 70 yıldır Rize’de yayınlanan Zümrüt Gazetesinin yayın politikası ve çalışmaları hakkında bilgiler aldılar. Bakoğlu Gazetenin Rize ve belge kültürüne önemli çalışmalarda bulunduğunu ve Rize’deki en eski gazete olması bakımından bölgede basın okulu olarak ta hizmet verdiğini söyledi. Gazetenin Başyazarı İsmet Kösoğlu, Yazarlarından B.Ali Kavalcı ve Selim Denizalp de gazetenin haber kaynakları ve yayın çizgisi konusunda aydınlatıcı bilgiler verdiler.

Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nihat Berker 2020-2021 Bahar Dönemi’nde “Trabzon, Of, Rize: Dinamolar!” dersinde aşağıdaki konu başlıklarında hakkında proje bazlı çalışmalar yaptıklarını söyledi.

1. Modern Tarih.

2. Kent Haritası, Mahalleler, Değişimler. İl Haritası, İlçe Bağlantıları.

3. Ekonomi: Kent içinde, Türkiye ve Dünyaya.

4. Eğitim Yapısı: Üniversiteler, Liseler, İlk Öğretim.

5. Sağlık Hizmetleri ve Araştırmaları.

6. Belediye ve Diğer İdari Yapılar. Siyasi Yapı.

7. Trabzonspor ve Diğer Spor.

8. Nüfus. Kentten Türkiye ve Dünyaya Kişiler.

9. Yerel Medya: Geçmişte ve Şimdi.

10. Deniz ve su, yağmur ve fırtına.

Proje konuları doğrultusunda düzenlenen Yerinde Öğrenme Gezisinde, Trabzon Tarih Müzesi, Trabzon Atatürk Köşkü, Ayasofya Müzesi, Boztepe, Santa Harabeleri, Sera Gölü, K.T.Ü. Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi, Enerjisa Çambaşı HES, Sultan Murat Yaylası, Solaklı Vadisi, Of Mahalleleri, Özçay Tesisleri, Of Belediyesi, Muzgar Köyü (Kılavuz Köyü), Harvel Köyü (Kireçli Köyü), Cevdet Sunay Müzesi, Rize Müzesi, Rize Meydanı, Rize Atatürk Köşkü, Çayeli’nde Çay Öyküsü, Ayder Yaylası, İkizdere Anzer köyü, Zümrüt Rize Gazetesi ve Matbaası çalışma alanımızdı ‘’dedi.

Programa Kadir Has Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nihat Berker, Prof.Dr. Bedia Berker, Doç.Dr. Bengü Uysal, Öğretim Üyesi Turgay Bayındır, Nur Başürürn, Nihayet Durukanoğlu, Cihan Durmuşoğlu, Sonat Çavuşoğlu, Ayşe Altay, Can Soysal, Fatih Selçuk, Mustafa Anğı, Sema Karahasan, Asil Şenol katıldı.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber