RTSO BAŞKANI ŞABAN KARAMEHMETOĞLU’OVİT ERZURUM YOLU TAMAMLANMADIKÇA LOJİSTİK’İN ÖNEMİ YOKTUR’’

İSMET KÖSOĞLU

RİZE-RTSO Yönetim Kurulu Başkanı Şaban Karamehmetoğlu yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Rize yerel basınının karşısına çıktı. Başkan Karamehmetoğlu’ ’ekonomik bakımdan Ovit Yolu tamamlanmadığı sürece İyidere Lojistiğin önemi yoktur, lojistik Tren yolu ile de desteklenmelidir dedi.

Rize’de basın ile kahvaltılı toplantıda yönetim kuruluyla birlikte bir araya gelen RTSO Başkanı ve TOBB yönetim kurulu üyesi Şaban Karamehmetoğlu yatırımların takibinde Basının çok önemi var burada da isteklerimizi kamuoyuna duyurmakta sizlerden destek bekliyoruz derken önemli açıklamalarda bulundu. Rize’deki çalışmalardan bahseden Başkan Karamehmetoğlu şunları söyledi’ ’Türkiye önemli iki seçimi geride bıraktı. İktidarın ve Cumhurbaşkanının devamında karar verdi. Rize’den de eski Vekilimiz ve Bakanımız Osman Aşkın Bak’ın yeniden Bakan atanmasından memnun olduk. Rize’nin Ankara’da sözcüsü olmalı. Yarım kalan yatırımları Vekillerimiz ve Bakanımız sayesinde aşmak isteriz. Oda olarak bütün arkadaşlarımızla birlikte ilimizdeki bütün yatırımların yakından takipçisiyiz. TOBB olarak yeni yönetimde varız. TOBB Rize’ye 3 okul sözü vermişti bunlardan Pazar ve Ardeşen’deki okulların ihaleleri yapılarak çalışmalara başlandı, Çayeli’nde yapılacak okulun yer konusu halen çözülemediği için beklemedeyiz.

Ç.Rizespor başarılı olmak zorunda

İlimizin spordaki önemli futbol takımı. Ç.Rizespor yeniden Süper lige çıktı, mutlu olduk ama burada kalıcı olmalıyız. Avrupa’ya açılan takım olmak için kaliteli oyunculardan kurulu kadro olmalı. Başkanımız ve yönetim inanıyorum bu konuyu çözecektir.

Depremde büyük zarar var

6 Şubat depreminde ülke olarak çok büyük maddi zararlar ve 50 bini aşkın can kaybımız var.11 ilde etkili olan depremin Türkiye’ye maliyeti yaklaşık 104-110 milyara dolar olduğu söyleniyor. RTEO olarak burada da Valiliğimiz öncülüğünde önemli katkılarımız oldu.

Ayrıca Rize Çay Sokağı isimli bir cadde yapımını üstlendik. Üreticilerimizden yaş çay toplanıyor. Yardım eden vatandaşlar var. Deprem bölgesinde Rize isminin kalıcı olması için katkı vereceğiz. Basın mensubu

olarak sizlerden bu konuda kamuoyuna duyurmada destek ve yardım bekliyoruz.

Havalimanımız Yurtdışına açılıyor

Rize-Artvin Havalimanımız 1 sene oldu hizmete açılalı önemli bir ihtiyaca cevap veriyor. % 90 doluluk oranıyla çalışıyor.Buradan güne 11 yurt içi uçak servisi oluyor. Bölgemizde bilhassa Artvinli hemşerilerimizin çok yoğun olduğu Bursa, İzmir ve Antalya seferlerinin başlatılmasını bekliyoruz. Bursa için çok istek var.

30 Temmuzdan itibaren yurtdışı Umman’a haftada 2 sefer,2 Temmuzdan itibaren İsrail-Tel Aviv’e hafta da 1 sefer yapılacak. Turizm sezonunda ilimize uçak sayesinde önemli turist akını olmasını bekliyoruz. Siyasetçilerimiz havalimanına eksiklikleri gözeterek Ankara’dan çözmelerini bekliyoruz.

Kuru Çay zammı yerinde

ÇAYKUR Genel Müdürlüğümüzün bu akşam yaptığı %43 oranındaki kuru çay zammını yerinde karşılıyorum. Çünkü çayın işleme maliyetleri ve diğer girdiler. Zira maliyetler çok arttı. Özel sektör firmalarımız için olumlu oldu. Bu bakımdan ÇAYKUR’un zam yapması sevindirici bir gelişme olmuştur. Ayrıca kredi veren Bankaların sellektif kredilerinin çıkmasını bekliyoruz. İlk mevsim Mayıs çayını sorunsuz geçirdik. Büyük oranda kontenjan uygulanmadı. ÇAYKUR ve özel sektörün elinde şu anda geçen yıldan kalan kuru çay yok.

İhracatta azalma var

2023 yılı Mayıs ayı itibariyle geçen yılın Mayıs ayına göre Rize’den yapılan İhracatta %10 kadar azalma var.

Su ürünleri olarak Somon Balık üretimi bölgemizde önemli bir yer tutuyor. Rize’deki somon balığı 27 ülkeye gönderiliyor ve önemli bir gelir oluyor.

Turizmde Ayder ve Ovit iyi çalışılmalı

Rize’de turizm mevsimi olarak yaz mevsimi kısa. Turizmi 12 aya yaymalıyız. Bu konuda kış turizmi önem kazanıyor ve değerlendirilmesi lazım. Bugün Ayder %50 doluluk ile çalışıyor.

Turizm acenteleri veya şirketleri yabancı dil bilen eleman sayısını arttırmalı. Biz turist kazıklamaktan vazgeçmeliyiz. Turiste ayrı fiyat olmamalı. Üniversitemiz ile Odamız işbirliği yaparak Yabancı öğrencilerin

İngilizce ve Arapça bilenlerini seyahat acentelerinde görevlendirme imkânı var.

Lojistik Tren ve Ovit yolu ile olmalı

İyidere’de deniz doldurularak yapılan Lojistik merkezin önemli ölçüde tamamlandığını biliyoruz. Burası Tren yolu ile desteklenmeli. Samsun-Sarp Tren yolu bir an önce olmalı. Oda olarak bunun bilincindeyiz. Lojistik Tren Yolu yoksa bir ayağı topaldır.

Lojistik için ikinci önemli güzergâh doğuya açılan kapımız Ovit Yoludur. Rize-Erzurum karayolu üzerinde 3 önemli tünel var. Bunlardan Ovit Tüneli 14.300 metre ve 2018 yılında 6 yılda tamamlanarak hizmete girdi. Bu tüneller için Cumhurbaşkanımızın özel ilgisi vardır. Diğer Tüneller Kırık ve Dallı kavak tünelleri.7200 metre uzunluğundaki Kırık ile 3100 metre uzunluğundaki Dallı kavak tünellerinde arazi yapısının çok kötü çıkması dolayısıyla çalışma bugüne kadar çok yavaş gitti birkaç kez iş el değiştirdi ama inşallah bu yılsonu tünellerde delme tamamlanacak.

Bu tünellerin devamında Erzurum Havaalanı çıkışında yapılacak bir tünel projesi var. Bu proje gerçekleştiğinde Rize-Erzurum karayolu 30 km kısalacak ve süre 1.5 saate inecektir. Bu tünel ile Rize-Erzurum 170 km olacaktır. Bu tünellerin tamamlanması için yine sizlerden olumlu destekler bekliyoruz.

Sağlık turizminde iddialıyız. Dolgusu tamamlanan Şehir Hastanemiz tamamlandığında önemli bir merkez z olacak ve bölgeye sağlık konusunda cevap verecektir inancındayız’’ dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber