Saadet Partisi İl Başkan  Yardımcısı Sefa AYDIN  Trabzon'da Tarihi Eserlere Bu Kadar Duyarsız Kalınması Bizleri Hayal Kırıklığına Uğratıyor.

Bunlardan bir diğeri ise milattan sonra 120'de Roma İmparatoru Hadrianus tarafından yapılan ve şu anda kadınlar pazarı diye bildiğimiz bölgede kalıntıları bulunan liman. Limana ait iskele ve pazar yeri kalıntıları maalesef kepçe operatörlerinin insafına bırakılmış durumda. Antik limana ait bloklar, devam eden kadınlar pazarı projesi nedeniyle etrafa saçılmış bir şekilde bekliyor.

Limanın diğer bölümleri hemen yan tarafta yapılan Ortahisar Belediye binasının altında kalarak göz göre göre şehrin tarihinin üzerine beton dökülmüştü. Bir çok kültür mirasına ev sahipliği yapan, Karadeniz'in kültür başkenti dediğimiz Trabzon'da tarihi eserlere bu kadar duyarsız kalınması bizleri hayal kırıklığına uğratıyor.

Her bir köşesiyle adeta açık hava müzesi olan Trabzon'un kültürel mirasları bir dönem maalesef bilinçsiz insanlar tarafından etnik düşüncelerden ötürü tahrip edildi. Kuştul ve Vazelon gibi bazı eserler de ilgisizlikten harabe olmaya yüz tutmuş. Bir çok eser de üzerlerine beton yığınları örtülerek yok ediliyor. Trabzon geçmişiyle, kültürüyle, gelenekleriyle, tarihi eserleriyle, ev sahipliği yaptığı medeniyetler ile İstanbul hatta Roma ile kıyaslanabilecek kadar büyük bir şehirken el birliğiyle bu mirası yok ediyoruz.

Kadınlar pazarı projesi gecikmesine rağmen takdir ettiğimiz bir proje. Lakin binlerce yıllık bir kalıntı bulunmuşken, hala hiç bir şey olmamış gibi projeye devam edilmesini doğru bulmuyoruz. Bu tarz durumlarda belediyemizin çözüm üretmesini bekliyoruz. Kalıntılar muhafaza edilerek yeni bir proje ortaya koyulamaz mı? Göz göre göre kültürel miraslarımızı, bacasız fabrikalarımızı yok etmeyelim.

Saadet Partisi olarak çağrıda bulunuyoruz; Şehrimizin ruhsuz beton yığınlarına dönüşmesini engelleyelim! 6000 bin yıllık bu şehrin kültürel mirasını, geleneklerini yaşatmak için hep birlikte mücadele edelim. İktidar partisiyle, muhalefetiyle, vatandaşıyla hep birlikte şehrin mirasını korumak için çalışalım. Bugün Hadrianus Limanı için yarın Vazelon ve Kuştul için mücadele edelim.

Trabzon Büyükşehir Belediye Başkanımız Murat Zorluoğlu'nun iyi niyetine inanıyor ve konuya duyarsız kalmayacağını düşünüyoruz. Bizim endişemizi anlamasını ve en kısa zamanda kamuoyunun vicdanını rahatlatacak bir açıklama yapmasını bekliyoruz. Saadet Partisi olarak gerekli adımların atılması için konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber