Tabakhane köprüsü baya hasarlı. Restore yapılmak için Fizibitil çalışmalara başlandı

Köprü; güney tarafında Roma döneminden gelen Su Kemeri, Bizans döneminde kapatılan kemer gözleri, Osmanlıda araç geçmesi için kuzey tarafına ilave edilen kısmı ve Cumhuriyet dönemindeki küçük ilaveleriyle birlikte 4 dönem özelliği göstermektedir. 
Ayrıca; Tabakhane Köprüsü Trabzon’un eski kent yerleşiminde sur dışını sur içine bağlayan bir yapıdadır.. Bu özelliği ile dünyadaki 3 köprüden biri olarak değer görmektedir.

Köprünün güney cephesinde oluşan çatlak ve güney duvarındaki boşalmalar nedeniyle Karayolları 10. Bölge Müdürlüğü nezdinde çalışma başlatılmıştır.  Çalışma sonucunda; bu sorunların nedenleri ve köprü statiğine etkileri araştırılarak, bu durumu ortaya koyacak restorasyon projesinin yapılması ve bu projelere göre restore edilmesi amaçlanmaktadır.
Çalışmada; ilk etapta Jeofizik Mühendisliği’nin uygulama alanlarından biri olan jeoradar (yer radarı) yöntemi uygulanarak köprünün tempan duvarları içerisindeki kırıklar, çatlaklar, boşluklar ve zayıf olan kısımlar üç boyutlu olarak ortaya koyulmaktadır.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber