TRABZON’ un 561. FETİHİNDE TÜRKAV

Kıymetli varlıklarınızla anlamlı tarihi bir günde burada olarak gösterdiğiniz duyarlılığınıza teşekkür ediyoruz. Saygılarımızı sunuyorum.

Öncelikle bir gerçeğe dikkatlerinizi çekmek isteriz ki, tarihin gerçekçiliğini günümüze taşınmak önemli yer tutmaktadır. Birliğimiz, dün olduğu gibi, bu yüzyılda da Türk Milletini birleştiren iradenin adıdır. Türk devlet ve Türk milliyetçileri Türk dünyasındaki bağımsızlık gelişmelerini öteden beri arzu etmekteydiler. Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK’ ün Türk dünyası hakkında işaret ettiği hususlar, Türkiye’de ve Türk dünyasında bilinmekteydi. Kasım 2021 tarihinde Sayın Cumhurbaşkanı’nın davetiyle bağımsızlığına kavuşan Türk Cumhuriyetleri İstanbul’ da toplanmış ve Türkçe konuşan devletler topluluğu yerine, Türk Devletleri topluluğu olarak yer alarak Turan Ülküsüyle Türk birliğinin güçlülüğü oluşmuştur.

Küreselleşmeyle Türk dünyasında kültürel, sosyal, ilmi ve siyasi açıdan çeşitli alanlarda yapılan faaliyetlerin Türk’ ün gücünün yükselmesinde var olmuş milli kültürün, milli karakter, manevi havanın ve ülkü birliğinin bu topraklarda coşkusu olmaktadır.

O nedenle, Siyasi ve Yönetim erkiyle, Belediye Başkanlarımızla, Sivil Toplum Kuruluşlarımızla, Bilim insanlarıyla ve vatandaşlarımızla objektiflikle bütünlük içindeyiz.

Bu coğrafyanın çok önemli tarihini günümüzde de yaşamak için, TÜRKAV olarak “HER YIL BURADA OLACAĞIZ” etkinliğimizle tarihe not düşmekteyiz. Bu vesile ile TÜRKAV Yönetim Kurulu adına hoş geldiniz diyor saygılarımızı sunuyorum.

Trabzon’ u Kuruluşundan günümüze kadar sekiz bölüm halinde kısaca inceleyelim. Ve O tarihlerdeki Trabzon’ u hatırlayalım; 1 devir: Kuruluş yılları M.Ö. 2000- M.Ö. 750, 2 devir: Serbest Şehir devri dönemi M.Ö. 750- M.S. 50, 3 devir: Roma devri M.S. 395 4 devir: Müslüman akınları, 5 devir: Kommenoslar devri 1204- 1461, 6 devir: Osmanlı Hâkimiyeti 15 Ağustos 1461 7 devir: Birinci dünya savaşı ve Kurtuluş savaşı devri, 8 devir: Cumhuriyetten günümüze Trabzon,

Bu coğrafyanın çok ama, çok önemli tarihini günümüzde yaşamak için, TÜRKAV’ la geleneksel olarak her yıl 15 Ağustos’ un bir önceki gününe rastlayan tarihte burada olmaktayız. Fatih Sultan Mehmet ordusuyla bilinmeyen yollardan, geçit vermeyen zor şartları aşarak çok zor şartlar içinde Trabzon’ a girdiğini, ordusunu ikiye ayırarak kendisinin doğudan Vezirinin batıdan geldiği bilinmektedir. Saygıdeğer Protokol, Değerli Yöre sakinleri

Türk Milletinin tarihinde yaptıkları işler dolayısıyla minnet duyulan şahsiyetlerin sayısı çoktur. Fatih Sultan Mehmet handa bunlardan birisidir. Ve en önemlilerindendir... O halde, Yüreğinde ve ufkunda vatan duygusu, Türklük şuuru, millet sevgisi, Devletine bağlılık ülküsüyle tarihe saygı, Şehide minnet, Gaziye hürmet, Ecdada vefa gibi yükselen değerleri yeniden hatırlamaktayız.

Önemli işler yaparak iz bırakan şahsiyetleri yâd ederken, açık hava mabedi eserini hayata geçirenlere şükran duyuyoruz. Bakın, Dünyada Müslümanların iki açık hava mabedi bulunmaktadır. Bunlardan; biri Mekke’dedir diğeri ise, Kadırga’daki bu mabettir.

Ecdadın burayı inşa ettiği mabetle bu coğrafyanın milli ve manevi varlığının belgelenmesi çok önemlidir. 29 Mayıs 1453 tarihinde İstanbul’ un fethinden sekiz yıl sonra Trabzon’ un fethini önemli görerek 15 Ağustos 1461 tarihinde gerçekleştiren Fatih’ in, ordusuyla bu coğrafyalarda tarihi izleri vardır. 15 Ağustos 2022 tarihinde Trabzon’ un fethinin 561 yılını Trabzon Valiliğimizin önderliğinde kutlayacağız. Bakın 561 yılının son iki rakamı 61 Trabzon’ un plakasını da ifade ederken 15 Ağustos’ da 2022 tarihinde kutlanılacak fethin bahtiyarlığı içindeyiz. Toplum hayatı ve tarihi hakikatlerin varlığı için çok önemli bir dönüm noktasıdır.

Bugün ise bu coğrafyada Kadırga açık hava camisi, Trabzon ve Gümüşhane sınırlarında iki ayrı il olarak yer almaktadır. Değerli Yöre sakinleri; Sekiz devir olarak adlandırdığımız Trabzon’ un tarihinde; 7. devir, Birinci dünya savaşı ve kurtuluş savaşı devri olmaktadır, Aklı, bilimi benimseyenlerden Güvenç Abdal’ın bu coğrafyada hizmetleri çoktur. Kabaktepe Şehitliği, Harman tepe Şehitliği, Çanakkale savaşı sonrası bu coğrafyayı vatan yapmak için 157 askeriyle Harman tepe’ de yatmaktadırlar. Sivritepe, Çataltepe, Sultan Murat gibi buraları bize yurt edinen kahramanlarımız bu toprakların anlamlı bir özeti sayılabilmektedir.

Türk Milleti tarihinde ve devlet geleneğinde onurlu yerini hep muhafaza etmiştir.

Vatanı Vatan yapan bütün şehitlerimize Allah’ tan rahmet dilerken, minnet ve şükranla yâd ediyoruz. Ruhları şad olsun.

Hepinizi Saygılarımızla selamlıyorum.

Kenan Kuru Trabzon TÜRKAV Başkanı

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol



Günebakış Trabzon Haber