banner240
banner237
banner238

TRABZON'UN FETHİNİN 561’İNCİ YIL DÖNÜMÜ KUTLANDI

Trabzon’u fetheden Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve o dönemden itibaren bu vatan için canlarını feda eden şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyorum” dedi.
 
Trabzon'un fethinin 561’inci yıl dönümü Türk Tarih Kurumunun incelemeleri neticesinde verilen karar sonrası ilk kez 15 Ağustos tarihinde gerçekleştirildi. Kutlama programı kapsamında öncelikle Fatih Parkı’nda çelenk sunma töreni düzenlendi. Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Fatih Sultan Mehmet Han’ın büstüne çelenk bıraktı. Çelenk sunma töreninin ardından Zağnos Burcu’nda kutlama programı gerçekleştirildi. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törene, Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman, Garnizon Komutan Vekili Albay Erdem Canpolat, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Adem Şen ve KTÜ Rektörü Prof. Dr. Hamdullah Çuvalcı’nın yanı sıra çok sayıda bürokrat katıldı.
 
TRABZON ÖZGÜL AĞIRLIĞI OLAN BİR ŞEHİRDİR
Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ataman törende yaptığı konuşmada, plakası 61 olan şehrin fethedilişinin 561’inci yıl dönümünü kutladıklarını belirterek,  “Her zaman söylediğim gibi Trabzon özgül ağırlığı olan bir şehirdir. Bu şehir coğrafyası ve dokusu itibarıyla Trabzon Lisesi’nin mezun vermediği dönemleri yaşamıştır. Çünkü evlatlarımızın tamamı şehit düşmüştür. Bu şehrin her bir ferdi yarın da hiç tereddüt etmeden aynısını yapacaktır. Coğrafya kaderse, bu kaderi yaşamak durumundayız. Trabzon’un fethi öncesinde, bugün Kadırga Yaylası sınırları içerisinde bulunan yerde rahmetli Fatih Sultan Mehmet Han’ın otağını kurduğu ve oradaki namazgâhı kullandığı rivayet edilir. Tarihçilerin de bu konuda ittifakı söz konusudur. Tabi bu fetih döneminde o dönemden bugüne yaşananları da takip etmek durumundayız. Hatta fetih öncesinde sur dışında cami inşaatının yapılmış olduğu da tarihi kayıtlarda mevcuttur” dedi.
 
BU COĞRAFYANIN ÇOCUKLARININ YENEMEYECEĞİ ZORLUK YOKTUR
İçinde bulunulan süreçte Trabzon’un genleriyle oynama gayretlerinin yeniden başladığını da dile getiren Başkan Vekili Ataman, “Yine sağdan soldan, ufak tefek birtakım iğnelemeler yaşanmaktadır. Güçlü bir millet olarak; istihbahratı, güvenliği, kolluğu ile bunların farkında olduğumuzu bilerek ve memleketimize gelmiş herkesi ama herkesi turist ve misafir kabul ederek işimizi yapmak durumundayız. Bu şehirde yaşama sebeplerini artıran bir belediye ve yönetim anlayışıyla çalışmaya devam edeceğiz. Doğrusu iyi ki Türk’üz, iyi ki bu milletin parçasıyız ve iyi ki Trabzonluyuz diyecek kadar keyif aldığımız zor coğrafyanın çocuklarıyız. Bu coğrafyanın zorluklarını yenen bu ülkenin çocuklarının yenemeyeceği hiçbir zorluk yoktur” diye konuştu.
 
SÖZ KONUSU VATANSA GERİSİ TEFERRUATTIR
Başkan Vekili Ataman, konuşmasının devamında şu ifadeleri kullandı; “İstanbul’un fethiyle birlikte Trabzon’u da fethederek devlet birliğini sağlamış olan Fatih Sultan Mehmet Han’ı ve o dönemden itibaren bu vatan için canlarını feda eden şehit ve gazilerinizi minnetle anıyorum. Günün anlam ve önemini ifade edecek net cümleler kurabilmek çok da mümkün değil, çünkü neticede söz konusu olan vatan, o zaman gerisi teferruat. İyi ki Trabzon’dayız iyi ki buraları alıp bize bırakmışlar. Biz buraların mirasçısı gibi değil emanetçisi ve daha sonraki nesillere burayı bırakacak insanlar olarak gayret içerisindeyiz.”
 
VALİ USTAOĞLU: BUNDAN SONRA 15 AĞUSTOS’TA KUTLANACAK
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise bu yıl dâhil bundan sonraki süreçte Trabzon'un fetih kutlamalarının 15 Ağustos’ta yapılacağını belirterek, "Bir süredir kamuoyunda Trabzon'un fethi tarihi tartışma konusu olarak gündemdeydi. Bu husus Valiliğimiz tarafından şubat ayı içerisinde Türk Tarih Kurumu Başkanlığına yazılı soru olarak bildirmemizle nihayet buldu. Belediye tarafından düzenlenen bir tarih sempozyumunda fetih tarihi konusu 26 Ekim değil, 15 Ağustos olması gerektiği konuşulmuştu. Bize 10 Haziran 2022 tarihli yazısıyla Türk Tarih Kurumu'nca bu tarihin 15 Ağustos 1461 tarihinin, Trabzon'un fetih tarihi olduğu kanaatine yer verilen cevabı bize bildirdiler. İnşallah bundan sonraki süreçte bu yıl da dâhil Trabzon'umuzun fetih kutlamalarını 15 Ağustos tarihinde yapacağız” dedi.
 
DERECEYE GİREN ÖĞRENCİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Konuşmaların ardından Trabzon’un fethi konulu yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu tarafından ödülleri takdim edildi.
 
MEHTER TAKIMI KONSER VERDİ
Büyükşehir Belediyesi Mehter Takımı’nın kutlama programı kapsamında verdiği fetih özel konseri, tören alanında bulunanlar tarafından ilgiyle izlendi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber