banner240
banner237
banner238

TRABZON’DA MODERN GASİLHANE HİZMETE AÇILDI

Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu törende yaptığı konuşmada, 2019 yılından itibaren 18 ilçede 708 mahalleye cenaze hizmeti verdiklerini belirterek, “Trabzon’a yakışacak modern, bütün ihtiyaçları karşılayacak kapasitedeki ‘Yeni Gasilhane’miz ve Defin İşleri Şube Müdürlüğü binamız şehrimize hayırlı uğurlu olsun” dedi.
 
Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, Trabzon’da ciddi anlamda eksikliği hissedilen bir projeyi daha hayata geçirdi. Şehre yakışan, aynı anda birçok hizmetin verilebileceği Moloz mevkisindeki yeni ve modern ‘Gasilhane’ törenle vatandaşların hizmetine sunuldu. Başkan Zorluoğlu’nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen açılış törenine; Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu, Ortahisar Kaymakamı Gürkan Demirkale, AK Parti Trabzon İl Başkanı Sezgin Mumcu, Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Erhan Nadir, Büyükşehir Belediye Meclisi İYİ Parti Grup Başkan Vekili Aslan Güner, TİSKİ Genel Müdürü Ali Tekataş, Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, daire başkanları ve davetliler katıldı.  
 
TÜM ANKETLERDE MEMNUNİYET YÜKSEK ORANDA ÇIKIYOR
Yeni gasilhanenin açılış töreni Kuran-ı Kerim tilaveti ile başladı. Büyükşehir Belediye Başkanı Murat Zorluoğlu, davetlileri selamlayarak başladığı konuşmasında, “Belediye hizmetleri diğer kamu kurumlarının hizmetlerinden farklı olarak doğumdan ölüme, hatta mezarlık hizmetleri bakımından ölümden sonraya taşan bir niteliktedir. Bu manada cenaze hizmetleri Büyükşehir Belediyemiz için çok önemli bir yere sahiptir. Gururla ifade etmem gerekirse mezarlık ve defin hizmetlerinden memnuniyet, bütün anketlerde en yüksek oranda çıkmaktadır. Bu vesileyle Daire Başkanımıza ve Mezarlıklar Dairesi Başkanlığı personelimize gönülden teşekkür ediyorum” ifadelerini kullandı.   
 
ULAŞIM VE KAPASİTE ANLAMINDA YETERSİZDİ
Trabzon’da şu ana kadar ağırlıklı olarak defin, yıkama ve kefenleme gibi hizmetlerin Bahçecik’teki caminin içinde bulunan müştemilatta gerçekleştirildiğini dile getiren Başkan Zorluoğlu, “Ancak orası ulaşım ve kapasite anlamında yetersiz hale geldiği için yeni bir gasilhane ihtiyacı hasıl oldu. Bu çerçevede yaptığımız çalışmalar neticesinde modern, bütün ihtiyaçlarımızı karşılayacak kapasitedeki gasilhaneyi ve Defin İşleri Şube Müdürlüğümüzün hizmet binasını tamamladık” şeklinde konuştu.  
 
İLÇELERİMİZDE DE GASİLHANELER AÇIYORUZ
2019’da göreve geldiklerinde cenaze hizmetlerinin yalnızca Büyükşehir Belediyesi tarafından Ortahisar dahilinde verildiğini belirten Başkan Zorluoğlu, “Bugün itibarıyla biz 18 ilçemiz 708 mahallemizin tamamında bu hizmetleri vatandaşlarımıza sunuyoruz. 2021 yılında 13 bin 500, bu yılın ilk 8 ayında ise 8 bin vatandaşımıza cenaze hizmeti verdik. Diğer ilçelerimizde daha kolay hizmet vermek adına Vakfıkebir ve Arsin’de daha küçük çapta gasilhaneyi tamamlayıp hizmete açtık. Of ilçemizde de küçük ölçekte gasilhaneyi tamamlayıp halkımızın hizmetine sunmayı hedefliyoruz” dedi.
 
AYNI ANDA BİRÇOK İMKÂN SAĞLIYOR
Yeni gasilhane ile ilgili de bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Bugün açılışını yaptığımız bina 3 dönüm üzerine kuruldu ve bin metrekare kapalı alana sahip. Aynı anda 6 cenazeyi yıkayabilecek ve 15 cenazeye hizmet edebilecek morg imkânı sağlıyor. Kendi jeneratörü, su deposu gibi birtakım imkânları var. Sıcak su hizmeti güneş enerjisi ile temin ediliyor. Aynı zamanda içerisinde cenaze yakınları için hem dinlenme hem de taziye alanları mevcut. Bulunduğumuz alan da otopark alanı olarak cenaze yakınlarına hizmet verecek” diye konuştu.
 
TÜRKİYE’DE İLK OLMA ÖZELLİĞİ TAŞIYOR
Mezarlıklar Dairesi Başkanlığının sadece defin ve gasilhane hizmetleri ile sınırlı bir iş yapmadığını da vurgulayan Başkan Zorluoğlu, “Çok önemli ve örnek bir çalışmayı da 2021 yılı itibarıyla hayata geçirdik. Mezarlık Bilgi ve Yönlendirme Sistemi’yle (MEBİS) vatandaşlarımız artık hayatını kaybeden yakınlarının mezarlık fotoğraflarına, mezarın konum bilgisine ve defin tarihine internet üzerinden ulaşabiliyor. Merkezde Ortahisar’da bulunan 29 bin 527 kabri bu şekilde sayısallaştırdık. Hedefimiz; Trabzon genelindeki tüm ilçelerimizde bütün kabirlerimizi sayısallaştırarak insanlarımızın bu bilgilere internet ortamında ulaşmasını sağlamak. Bu önemli bir proje ve Türkiye’de ilk olma özelliği de taşıyor. Buna benzer çalışmalar var ama bu kadar kapsamlı bir elektronik sistem hizmeti sadece Trabzon Büyükşehir Belediyesi tarafından uygulamaya konuldu” ifadelerini kullandı.  
 
GELECEK KUŞAKLARA AKTARIYORUZ
Büyükşehir Belediyesi olarak vatandaşların kabirleri daha rahat ziyaret edebilmeleri adına tüm çalışmaları eksiksiz yerine getirdiklerini de belirten Başkan Zorluoğlu, “Bütün mezarlıklarımızda titizlikle temizlik çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Şehitlerimizin kabirlerine ayrı bir ihtimam gösteriyoruz. Yine başka bir hizmet olarak da ben önemli görüyorum, tarihi belge niteliğindeki tarihi mezar taşlarının bakımını yapıyoruz. Mekanik ve kimyasal temizlemesini, sağlamlaştırmasını yapıyoruz. Bütünleme uygulamalarıyla koruyor ve gelecek kuşaklara aktarıyoruz. Bu da Büyükşehir Belediyesinin mezarlık hizmetleri anlamında ortaya koyduğu önemli bir fark olarak değerlendirilebilir” dedi.
 
YENİ YAŞAM ALANI OLACAK
Moloz’da 150 dönüm arazi üzerinde yapılan çalışmalarla ilgili de genel bilgi veren Başkan Zorluoğlu, “Gasilhane binası ve müştemilatı aynı zamanda caminin etrafındaki 150 dönümlük alanın dönüşümü anlamda bir başlangıç. Bunun hemen arkasında Avrasya Pazarı devam ediyor. Yanında Büyükşehir Belediyemizin Bilim Merkezi ve Planetaryum çalışması var. Bu alanın bütün olarak çevre düzenlemesi ihalesine çıkıyoruz. Caminin önünde büyük bir meydan yapılacak. Caminin iki tarafında ilçe minibüsleri için peronlar oluşturuyoruz. Bu şekilde çok güzel rekreasyon alanı, yeni bir yaşam alanı olarak 2024 yılının başlarında burayı Trabzon’un hizmetine sunmuş olacağız. Böylece geçmiş yıllarda çöp alanı olarak kullanılan bu 150 dönümlük alan, bu muhteşem camiyle birlikte Trabzon’umuzun önümüzdeki yıllarda yeni yaşam alanı olarak halkımızın hizmetine sunulacak” şeklinde konuştu.
 
VALİ USTAOĞLU: HERKESE DOKUNAN BİR HİZMET
Trabzon Valisi İsmail Ustaoğlu ise koronavirüs salgını sürecinde cenaze hizmetlerinin hiç aksatılmadan yerine getirildiğini belirterek, “Bu dönemde belediyemizin cenazelerin yıkanmasından, defne kadar geçen süreçte yaptığı hizmetler çok anlamlı ve özeldi. Bizim medeniyet kodlarımızda cenazeye ve ölüye saygı var. Cenaze yakınlarına verilen bu hizmetin de inancımızda ayrı bir yeri bulunuyor. Yeni inşa edilen böyle bir binada, bu hizmeti sunmasından dolayı Büyükşehir Belediye Başkanımız başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. İnancımıza göre her nefis ölümü tadacak. Hepimiz bu süreçlerden geçeceğiz. Her insanı ilgilendiren, her insana dokunan bir hizmet. Bu anlamda da çok özel bir hizmet. Bunun yanında mezarlıklarımızın ve bizim için çok özel ve ayrı yeri olan Şehitliklerimizin bakımında da Büyükşehir Belediyemizin güzel hizmetleri oluyor” dedi.
 
DUALARLA AÇILDI
Konuşmaların ardından Trabzon İl Müftüsü Osman Aydın, dua etti. Ardından yeni gasilhanenin açılışı gerçekleştirildi. Mezarlıklar Dairesi Başkanı Köksal Saral, yeni gasilhaneyi gezen davetlilere binanın fiziki yapısıyla ilgili bilgi verdi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber