banner240
banner237
banner238

YOMRA GENÇLİK MERKEZİ UZAY KULÜBÜ TEKNOFEST İKİNCİSİ!

Türksat ve Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı tarafından üniversite ve yüksek lisans öğrencilerine yönelik olarak düzenlenen Model Uydu Yarışması’nın sekizincisi Aksaray Hisar Roket Atış Alanı'nda gerçekleştirildi. TEKNOFEST 2023 Model Uydu Yarışması’nda bu yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi(KTÜ) Elektrik Elektronik, Bilgisayar ve Makine Mühendisliği’nde eğitim hayatlarına devam eden gençler tarafından kurulan Yomra Gençlik Merkezi Uzay Kulübü Takımı Türkiye ikincisi oldu.

15 takımın finale kaldığı yarışmada, model uydular roketlerle gönderildi. Yarışma süresince, fırlatma sonrası birçok görevi yerine getiren model uydulara bu yıl yeni görevler eklendi. Bu yıl düzenlenen yarışlarda, yarışmacıların görevleri arasında model uyduların taşıyıcıdan ayrılma ve uydunun görüntü aktarımı da yer aldı. Ayrıca model uyduların inişi sırasında 8 sensörden alınan telemetri verileri ile görüntü verisi de anlık yer istasyonuna aktarıldı. Bu verilerin, komuta kontrol bilgisayar ara yüzünde grafiksel görselleştirmesi de yapıldı. Yomra Gençlik Merkezi Uzay Kulübü takımı; 6 aylık süreç boyunca POR(Plan ve Organizasyon Raporu), DR(Tasarım İnceleme Raporu), QR(Sistem Yeterlilik Raporu), FRR(Uçuş Yeterlilik Raporu), Uçuş ve PFR(Uçuş Sonrası Raporu) aşamalarını başarıyla geçerek 115 takım arasında TEKNOFEST 2023 İkincisi olmaya hak kazandı. Hazırlanan model uydu üzerindeki sensörler sayesinde otonom olarak çalışmakta olup; data, telemetri ve canlı kamera görüntüsünü 2 kilometre mesafeye kadar başarılı bir şekilde aktarabiliyor.

Takım kaptanı Elektrik Elektronik Mühendisliği öğrencisi Alipaşa Öksüz: “Yarışmaya hazırlanmak için geçen yıllara göre daha kısa, 5 ay gibi bir süremiz vardı. Bu süre boyunca hem tamamen farklı bir tasarım hem de tüm yeterlilikleri yerine getirmesi gereken bir sistem kurmamız gerekiyordu. Bu süreyi oldukça verimli ve yorucu bir şekilde geçirdik. Emeklerimiz karşılığında yarışma alanında tüm yarışma heyetinin ilgisini çeken ve görevleri en iyi şekilde gerçekleştiren model uyduyu ortaya çıkardık. Bu başarı bizleri ileriye dönük hedeflerimiz için motive eden bir basamak oldu. Bizlere güvenen ve destek olan Trabzon Gençlik ve Spor İl Müdürlüğümüze ve Gençlik Merkezimize çok teşekkür ederiz.” sözlerini aktardı.

Gençlik ve Spor İl Müdürü Lokman Arıcıoğlu yaptığı açıklamada; “Gençlerimiz, Gençlik Merkezlerimiz aracılığıyla geleceğimize değer katmaya devam ediyor. Gençlerimize destek verildiğinde milli imkânlarla neler yapılabileceğini görüyoruz. Atölyelerimizde yetişen gençlerimizin kendi şirketlerini kurduğunu biliyoruz. İnanıyorum ki ülkemizin yerli ve milli teknoloji hamlesine, savunma sanayisine yakın gelecekte büyük katkılar sağlayacaklar. Bizler de gençlerimizin projelerini gerçekleştirebilmeleri için desteğimizi ve uygun ortamları gençlik merkezlerimizde, yurtlarımızda ve spor tesislerimizde her zaman sunuyoruz ve sunmaya devam edeceğiz. Gençlerimizi tebrik ediyorum ve başarılarının devamını diliyorum.” dedi.

Dikkat!

Yorum yapabilmek için üye girşi yapmanız gerekmektedir. Üye değilseniz hemen üye olun.

Üye Girişi Üye Ol

banner1

banner220



Günebakış Trabzon Haber